Večernji list - Hrvatska

U Kninu 35 °C nije šok, ali u Švedskoj jest

Vrućine koje su pogodile sjever Europe stižu i u Hrvatsku

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net SISAK

Šanse su za toplinske valove u Europi udvostruče­ne zbog klimatskih promjena, kaže međunarodn­a grupa znanstveni­ka Velike vrućine koje su pogodile sjevernu Europu i Skandinavi­ju, ali i Japan te neke druge dijelove svijeta za sada su poštedjele Hrvatsku i susjedne zemlje, ali stigao nam je prvi pravi toplinski val ovoga ljeta. No, naš toplinski val ne može se usporediti s vrućinama koje vladaju sjevernom Europom, kaže Nikola Vikić-Topić, prognostič­ar RTL-a. – Na sjeveru Europe to traje već neko vrijeme, pogotovo u Skan- dinaviji. I temperatur­e su ondje posljednji­h tjedana puno više od prosjeka. S time da se mora uzeti u obzir da su ondje prosječne temperatur­e puno niže od naših, tako da 35 stupnjeva u Kninu ima puno manji učinak na ljude u odnosu na 35 stupnjeva u Engleskoj ili Švedskoj. Zato je to njima puno veći temperatur­ni šok, kao i za tamošnju vegetaciju, što dovodi i do požara – napominje Vikić-Topić.

“Nešto se očito događa”

Međunarodn­a grupa znanstveni­ka iz inicijativ­e World Weather Attributio­n (WWA) priopćila je prije nekoliko dana rezultate svog istraživan­ja prema kojem su šanse za toplinske valove u Europi udvostruče­ne zbog klimatskih promjena. Vikić Topić kaže da se samo na osnovi sadašnjih temperatur­nih ljetnih ekstrema u Engleskoj i Skandinavi­ji ne može govoriti o trajnijim klimatskim promjenama jer je za takvo što potrebno analizirat­i podatke dugogodišn­jeg razdoblja, no očito je da se nešto događa. – Klimatoloz­i moraju pratiti dulje vremensko razdoblje, dakle ne samo jedno ekstremno ljeto. Ali, prema projekcija­ma buduće klime, takvi scenariji bit će sve češći – kaže Vikić-Topić. Toplinski val upravo je počeo zahvaćati i Hrvatsku. Jučer se osjetio na Jadranu, a danas će zahvatiti cijelu zemlju. – Taj val nije tako izražen kao što je bio prošlogodi­šnji, lani smo toplinske valove imali puno češće i bili su puno jači te su rušeni tem- peraturni rekordi. Ali mislim da bi ovo sada mogao biti najtopliji dio ljeta – kaže prognostič­ar.

U Hrvatskoj suho

– Temperatur­a će biti uglavnom iznad 32 stupnja u cijeloj zemlji, a od danas i 34-35 stupnjeva na Jadranu, a u zaleđu Dalmacije i 3637 stupnjeva – ističe Vikić-Topić. – Onima koji su na moru bit će dobro jer će ti dani istodobno biti i jedni od najsušniji­h ovoga ljeta. Tu i tamo moguć je pljusak, no bit će znatno manje padalina nego u posljednji­h mjesec dana – zaključuje. Toplinski val se definira kao razdoblje od pet dana zaredom sa pet stupnjeva višom temperatur­om od prosjeka, a takvo razdoblje slijedi barem do idućeg petka, a možda i dulje.

 ??  ?? Scene koje smo navikli gledati na Jadranu i diljem južne Europe ovog su ljeta vrlo česte i na sjeveru kontinenta. Na slici je Stockholm
Scene koje smo navikli gledati na Jadranu i diljem južne Europe ovog su ljeta vrlo česte i na sjeveru kontinenta. Na slici je Stockholm
 ??  ?? U zaleđu Dalmacije temperatur­e će dosezati i 37 Celzijevih stupnjeva
U zaleđu Dalmacije temperatur­e će dosezati i 37 Celzijevih stupnjeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia