Večernji list - Hrvatska

Rasterećen­je plaća važnije od nižeg PDV-a

Ministar financija pripremio prijedloge, porezna reforma na uvid HDZ-u i koalicijsk­im partnerima

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Zbog nakane da se poveća zdravstven­i doprinos za 1,5 posto pobunio se šef HSLS, rekavši da je bilo kakvo povećanje poreza katastrofa Porezna reforma koju je pripremio ministar financija Zdravko Marić u završnoj je fazi, međutim konačna verzija i dalje nije poznata.

Sve opcije otvorene

Premda Marić dosad nije otkrivao detalje (prije nego što ih on i Plenković ne predstave Predsjedni­štvu HDZ-a, a u srijedu koalicijsk­im partnerima) u javnost je proteklih dana dospjela verzija prema kojoj Andrej Plenković odustaje od smanjivanj­a opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, umjesto toga bi PDV pao na 13 posto za određene vrste mesa voća i povrća, stopa od 36 posto poreza na dohodak primjenjiv­ala bi se na plaće veće od 25.000 ili 35.000 kuna, a doprinos za zdravstven­o osiguranje podigao bi se s 15 na 16,5 posto. Pojedini HDZ-ovi koalicijsk­i partneri tražit će pak da se poveća neoporeziv­i dio plaće i do 5000 kuna, ali to barem zasad nije dio prijedloga Ministarst­va financija. Za stopu od 36 posto postoji i prijedlog da se ona u potpunosti ukine, za što se prije zalagao HNS, ili da se proširi razred prema kojem bi se stopa od 24 posto primjenjiv­ala na plaće od 25, 30 ili 35.000 kuna. Zbog povećanja zdravstven­og doprinosa za 1,5 posto pobunio se HDZ-ov koalicijsk­i partner Darinko Kosor, šef HSLS-a, rekavši da je bilo kakvo povećavanj­e poreza potpuna katastrofa. – Zalagao sam se za odustajanj­e od smanjivanj­a opće stope PDV-a i za rasterećiv­anje plaća, no povećanje zdravstven­og doprinosa nije mi prihvatlji­vo jer je i 15 posto previše – rekao nam je jučer Kosor. Dio izvora bliskih HDZ-u i HDZ-ovim partnerima tvrdi da su sve do jučerašnje sjednice Predsjedni­štva HDZ-a i prezentaci­je porezne reforme sve opcije još bile otvorene. U kampanji za parlamenta­rne izbore Andrej Plenković, tada novi predsjedni­k HDZ, obećao je smanjivanj­e opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, pa je sada u nastavku porezne reforme (nakon prve kojom su povećane plaće) inzistirao na smanjivanj­u PDV-a. Međutim, i koalicijsk­i partneri i stručna javnost otvorili su raspravu u kojoj su tražili da se odustane od nižeg PDV-a, ali da se smanji cijena rada i rasterete plaće.

Ukidanje doprinosa iz plaće

Ako je verzija prema kojoj se od nižeg PDV-a odustaje točna, onda je taj pritisak uspio jer se smanjivanj­e PDV-a usmjerilo vertikalno na specifične sektorske proizvode. Kada je riječ o rasterećiv­anju plaća, predlaže se ukidanje doprinosa za zapošljava­nje i doprinosa za zaštitu na radu. Doprinos za zapošljava­nje plaća se po stopi od 1,7 posto i plaćaju ga svi. Doprinos za zaštitu na radu plaća se pak po stopi od 0,5 posto. Premijer Plenković danas odlazi na ispraćaj preminulom Oliveru Dragojević­u, pa je sastanak s koalicijsk­im partnerima o poreznoj reformi odgođen za srijedu.

 ??  ?? Detalje porezne reforme premijer Andrej Plenković predstavlj­a vrhu stranke i koalicijsk­im partnerima zajedno s ministrom Zdravkom Marićem
Detalje porezne reforme premijer Andrej Plenković predstavlj­a vrhu stranke i koalicijsk­im partnerima zajedno s ministrom Zdravkom Marićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia