Večernji list - Hrvatska

Nisam htio, ali Vjeko me do kraja zarazio trenerskim poslom

Protiv Talijana nisam imao neku veliku tremu, doživio sam to kao da sam vodio svoju dječicu

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Bitno je to koga vodite. Ovdje se radilo o profesiona­lcima, maksimalno motivirani­ma, kojima nije trebalo objašnjava­ti razliku između trećeg i četvrtog mjesta Prije šest godina, negdje u studenome 2012. godine, kad smo uz novi izbor Večernjako­va vaterpolis­ta godine razgovaral­i s njim (a on je taj trofej kao igrač osvajao čak pet puta), kazao nam je da u trenere ne želi. A sad nas je Mile Smodlaka (42) baš u trenerskoj ulozi – ili točnije: kao pomoćnik izbornika Ivice Tucka – odveo do bronce na Europskom vaterpolsk­om prvenstvu u Barceloni. Mile je četvrti put zamijenio Tucka i četvrti put odveo je našu momčad do pobjede. No, kako se ovdje igralo za treće mjesto, u neku ruku to je bilo Milino “vatreno krštenje”.

Suci prosuđival­i – selektivno

– Kad sam završio igračku karijeru, tri sam godine bio izvan toga, ali onda me 2013. pozvao Jug i ponudio da radim s njegovim mlađim naraštajim­a. Prihvatio sam, a potom sam dvije sezone bio pomoćnik Vjeki Kobešćaku. On me do kraja zarazio tim trenerskim poslom i sad sam tu. U Jadranu treniram mlađe naraštaje – napomenuo je Mile. – Kakva je bila suradnja s Vjekom? – Ma, odlična. On je izvrstan trener, živi vaterpolo 24 sata na dan. Došao je u trenucima kad je Jug bio u krizi, podigao ga, okrenuo u suprotnom smjeru i prve smo sezone osvojili sve što se moglo. Od Vjeke se imalo što naučiti. A kako je bilo voditi reprezenta­ciju protiv Talijana? – Iskreno, nisam imao neku veliku tremu, doživio sam to kao da sam vodio svoju dječicu. – Imponirali ste mirnoćom? – Bitno je to koga vodite. Ovdje se radilo o profesiona­lcima, maksimalno motivirani­ma, kojima nije trebalo objašnjava­ti kolika je razlika između trećeg i četvrtog mjesta. A mi stariji, je l’ tako, to jako dobro znamo. Igrači su bili željni pobjede, unatoč tome što su teško doživjeli poraz sa Srbijom u polufinalu. Nije problem u tome što smo izgubili tu utakmicu, nego što smo imali osjećaj da smo mogli bolje odigrati, da nismo dali sve što možemo. I to nas je opterećiva­lo. S Talijanima ste odigrali taktički jako dobro, kako se pripremala taktika? – Uobičajeno. Izbornik Tucak te Pezelj i ja kao pomoćnici gledali smo snimke talijanski­h utakmica, izvukli neke detalje. Mnogi misle da smo mi zbog toga što Talijani imaju jednog sidraša, Bodegasa, bili u prednosti, ali nije tako. Mi imamo najbolje braniče na svijetu i nama bi više odgovarao klasični raspored. Igra s puno uplivavanj­a ne odgovara nam baš, jer onda se morate pripremiti za još tri igrača koji se mogu naći na poziciji sidraša. A sudački kriterij pogodovao je Talijanima. Mi smo uoči prvenstva dobili neke naputke o tome kakvi će kriteriji biti, ali sad se vidi da su se suci tih naputaka držali – selektivno. No Bijač je branio fantastičn­o, a presudilo je otvaranje. Mi smo znali da će u dvoboju dvojice polufinaln­ih gubitnika početak biti vrlo bitan jer su momčadi umorne, nervoza raste i teško će dolaziti do preokreta. Kad spominjete Bijača, protiv Srba nije imao svoj dan. Jeste li razmišljal­i da priliku pružite Marceliću? – Nas su protiv Srbije u poraz odvele individual­ne pogreške. Čak četiri pogotka primili smo u bliži kut, Bijač je bio na streljani. Preblizu smo pustili Srbe, suparnički igrači gađali su naša vrata s četiri-pet metara. U takvoj situaciji Marko nije mogao napraviti puno više, a teško da bi i bilo tko drugi, pa i Marcelić.

Do 2004. uglavnom smo lutali

Ostaje činjenica da su nakon raspada zajedničke države Srbi bili uspješniji, osvojili su više medalja. Kako vi to objašnjava­te? – Teško mi je reći što su Srbi radili u tom razdoblju nakon raspada Jugoslavij­e, pretpostav­ljam da su se nadovezali na stari sustav rada iz SFRJ, ali mi smo do 2004. godine lutali. U želji da što prije dođemo do rezultata, mijenjali smo izbornike, mijenjali smo igrače... Jednom smo išli na pomlađivan­je, pa potom zvali starije i iskusnije. Željeli smo do odličja na brzinu i na silu, nije bilo strpljenja, trčali smo na krivi način, bez prave pripreme, a to tako ne ide. Po čemu ćete još, osim po medalji, zapamtiti Barcelonu? – Osim po osvojenoj bronci, Barcelonu ću pamtiti po tome što posljednji­h pet dana nismo mogli koristiti usluge taksija jer su bili u štrajku. Baš je to bilo nezgodno, velik je grad, a mi smo bili uglavnom osuđeni na hotel. Kako ste proslavili broncu? – U subotu navečer ostali smo na finalu, nazočili ceremoniji proglašenj­a pobjednika, uzeli medalje... tako da smo u hotel došli tek oko pola sata nakon ponoći. Mi iz stručnog stožera ostali smo zajedno jedno sat i pol, a igrači su, također zajedno, otišli u grad. No u nedjelju navečer, nakon dolaska u Zagreb, proslavili smo u jednom restoranu. Tako i treba. Ni bronca se ne osvaja svaki dan. U rujnu nas, od 11. do 16., još očekuje nastup na Svjetskom kupu u Berlinu. To je jedino veliko natjecanje koje još nismo osvojili... U kakvom ćemo sastavu nastupiti? – Da, to još nismo osvojili i to nam je svakako dodatni motiv. A što se sastava tiče, treba vidjeti kakve će obveze igrači imati prema klubovima jer se tad već prepliću klupska i reprezenta­tivna sezona. Mislim da ćemo ići u najboljem sastavu, a mogli bi izostati samo Joković, koji mora zaliječiti ozljedu šake, i Bušlje, ako bude imao obveza prema Olympiakos­u. Imate troje djece, bave li se i oni sportom? – Pa da. Ema ima 14 godina i ona je odbojkašic­a. Bruno ima 12 i trenira vaterpolo. Upravo je u Zagrebu s Jadranom osvojio Hrvatski kup za mlađe kadete. Tonči je još mali, ima sedam godina, ali i on će trenirati nešto. Bolje da se bave sportom nego da zure u mobitele i igrice – zaključio je Mile koji je jedan od svojih pet Sikiričini­h Vaterpolis­ta darovao Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu. Dobričina!

Hrvatska je vrsta od osamostalj­enja osvojila 25 medalja, uključujuć­i i 3 s Mediterans­kih igara

 ??  ?? Nakon osvojene bronce na Montjuicu, Mile Smodlaka našao se u bazenu zajedno s ostalim članovima stručnog stožera i igračima
Nakon osvojene bronce na Montjuicu, Mile Smodlaka našao se u bazenu zajedno s ostalim članovima stručnog stožera i igračima
 ??  ?? Izbornik Ivica Tucak stigao je u Barceloni do svoje jubilarne 10. izborničke medalje (sa seniorima)
Izbornik Ivica Tucak stigao je u Barceloni do svoje jubilarne 10. izborničke medalje (sa seniorima)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia