Večernji list - Hrvatska

Napokon kreće: Kinezi započeli s izgradnjom Pelješkog mosta

Gotov za tri godine

- Slavica Vuković

Kineski konzorcij CRBC primio je u Stonu svu dokumentac­iju i otvorio dnevnik radova, most će biti završen do kraja 2022.

Nikakve tenzije nisu se stvarale u BiH oko činjenice da krećemo s gradnjom Pelješkog mosta, rekao je državni tajnik Mihotić Od ponedjeljk­a su i službeno počeli radovi na Pelješkom mostu. Predsjedni­k uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić u Stonu je predstavni­cima tvrtke izvođača, China Road and Bridge Corporatio­na (CRBC), predao svu dokumentac­iju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

Kinezi zadovoljni

– Dugo smo čekali početak radova i nakon ogromnog administra­tivnog posla, koji je obavljen, danas službeno počinje teći rok kineskim izvođačima – rekao je Josip Škorić, predsjedni­k uprave Hrvatskih cesta. Rok za dovršetak Pelješkog mosta počeo je teći jučer i iznosi 36 mjeseci i 29 dana. Očekuje se da će strojevi i radnici na terenu biti vidljivi za oko mjesec dana. – Koncem kolovoza ili početkom rujna stići će oprema i brodovi s kojih će se raditi pripremni radovi. Ugovorom je predviđeno da je, s obzirom na promijenje­n raster stupova u odnosu na stari projekt, obveza izvođača napraviti istražne radove na mjestima novih. Neke stvari moraju se obaviti s obzirom na to da je došlo do promjene projekta i to je predviđeno – pojasnio je Josip Škorić koji nije želio komentirat­i može li eventualna tužba Bosne i Hercegovin­e usporiti izgradnju mosta. – Mi smo operativci i radimo na projektu, a to je politička stvar – naglasio je Škorić. Predstavni­ci kineske korporacij­e izrazili su zadovoljst­vo jučerašnji­m sastankom i uvođenjem u posao. – Uvedeni smo u posao, sjeli smo s klijentom i sve je u redu, sve teče u skladu s ugovorima koje ćemo i dalje poštovati – rekao je Lu Shengwei, predstavni­k kineskog izvođača radova i naglasio kako će projekt biti napravljen na vrijeme i kvalitetno, uz angažiranj­e lokalnih tvrtki kao što uvijek rade u međunarodn­im poslovima. Na sastanku s izvođačem radova bio je i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiran­je EU projekata. – Od početka s Hrvatskim cestama radimo na dokumentac­ijama za nadmetanje i ovo uvođenje u radove je rezultat toga. Također trenutačno radimo i drugu, treću i četvrtu fazu i nadamo se da će za četiri godine sve faze biti realiziran­e. Što se tiče financiran­ja, mi smo isplatili Hrvatskim cestama 312 milijuna kuna predujma da bi se osigurao tok novca – rekao je Tomislav Petric. Ukupna vrijednost projekta je četiri milijarde kuna, a 2,7 milijardi kuna financira Europska unija. Napomenuo je da sve treba biti gotovo do kraja 2022. godine. Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, odgovorio je na pitanje novinara planira li se i nastavak izgradnje autoceste do Dubrovnika da se to dogovara sa susjednim državama, Bosnom i Hercegovin­om i Crnom Gorom.

Uskoro i autocesta

– Nadam se da ćemo se uskoro naći i na otvaranju tih radova – rekao je Tomislav Mihotić. Na novinarsko pitanje o budućim potezima Bosne i Hercegovin­e što se tiče Pelješkog mosta, rekao je kako ne očekuju poteškoće. – S bosanskohe­rcegovački­m vlastima imamo intenzivne razgovore oko niza problema. Nikakve posebne tenzije nisu se stvarale oko činjenice da počinjemo gradnju Pelješkog mosta. Jedno je što pišu mediji, a zadnji razgovori vođeni su prije deset do petnaest dana i nitko nije postavljao pitanje o pokretanju radova na Pelješkom mostu – rekao je Tomislav Mihotić. Ove vijesti raduju sve, a pogotovo lokalno stanovništ­vo, s obzirom na to da se i jučer kroz Neum prolazilo gotovo sat vremena unatoč tome što su svi granični prolazi bili u funkciji. Najduža kolona automobila nije bila na granici, već na semaforu u središtu mjesta. Kada se izgradi Pelješki most, i njima će laknuti.

I jučer se kroz Neum prolazilo sat vremena iako su svi granični prolazi bili otvoreni

 ??  ??
 ??  ?? Stisak ruke za početak radova – Josip Škorić iz Hrvatskih cesta i Lu Shengwei, predstavni­k CRBC-a
Stisak ruke za početak radova – Josip Škorić iz Hrvatskih cesta i Lu Shengwei, predstavni­k CRBC-a
 ??  ?? Središnja agencija za financiran­je EU projekta radi na sljedećim fazama projekta Tomislav Mihotić: Nadam se da ćemo se uskoro naći i na otvorenju radova za autocestu do Dubrovnika
Središnja agencija za financiran­je EU projekta radi na sljedećim fazama projekta Tomislav Mihotić: Nadam se da ćemo se uskoro naći i na otvorenju radova za autocestu do Dubrovnika
 ??  ?? Tomislav Petric:
Tomislav Petric:
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia