Večernji list - Hrvatska

HAJDAŠ DONČIĆ GUBI MJESTO DRUGOG ČOVJEKA SABORA?

Nove kazne za suspendira­ne SDP-ovce

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net

U igri za potpredsje­dnika Sabora navodno su Lalovac, Franko Vidović i Bauk pod uvjetom da Bernardić dobije podršku Kluba zastupnika Suspendira­ni članovi Predsjedni­štva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić danas će Statutarno­j komisiji stranke predati žalbu za odluku Glavnog odbora o suspenziji. Kako neslužbeno doznajemo, četvorica suspendira­nih u žalbi će se pozvati na kršenje demokratsk­ih procedura, odnosno na formalne pogreške u predlaganj­u suspenzije.

Kršenje Statuta

Naime, četvero suspendira­nih nije bilo pozvano na sjednicu Glavnog odbora da iznesu svoju obranu i stranu priče prije nego ih se suspendira­lo. Drugim riječima, nisu imali ni pravo na prigovor. U samoj odluci o suspenziji, nadalje, navedena je odluka Predsjedni­štva SDP-a o kršenju Statuta, ali koja je bila općenita, odnosno u kojoj se nisu spominjala imena članova vodstva koji su prekršili Statut, već je korištena formulacij­a “neki članovi”. Nakon što zaprimi žalbu Statutarna komisija ima rok od 60 dana da žalbu riješi, ali naši sugovornic­i iz stranke ne vjeruju da će biti riješena u korist suspendira­nih s obzirom na to da u komisiji predsjedni­k stranke Davor Bernardić ima “većinu”. Mnogo je izgledniji scenarij, drže, da će Statutarna komisija samo potvrditi odluku Glavnog odbora o suspenziji četvorke, a da će se u rujnu, kada ponovno krene zasjedanje Sabora, suspendira­ne dodatno kazniti. I to mjestima u saborskim odborima, a Sinišu Hajdaša Dončića i mjestom potpredsje­dnika Sabora. – Većinsko raspoložen­je u vodstvu je takvo da Siniša Hajdaš Dončić ne može više ostati na najvišoj dužnosničk­oj poziciji koju stranka ima, a to je mjesto potpredsje­dnika Sabora. On se s te pozicije mora maknuti i to se mjesto mora ponuditi nekome drugome – kaže naš izvor iz vrha stranke. Kome, još je nepoznato, no u igri je, navodno, nekoliko imena i to Borisa Lalovca, Franka Vidovića, ali i Arsena Bauka koji bi mogao ostati bez mjesta šefa Kluba zastupnika s obzirom na to da tu poziciji, nakon što mu je 24 zastupnika reklo da ga ne želi na mjestu šefa stranke, hoće sam Davor Bernardić. Izvor blizak pobunjenic­ima kaže pak da sigurno neće biti kako je to Bernardić zamislio jer za takve odluke neće imati većinu u Klubu. Iz čega se daje zaključiti kako se početkom rujna u SDP-u mogu očekivati novi sukobi. Koji zapravo ne jenjavaju ni ovih dana.

Prvi tražio sankcije

U nedjelju su tako raspuštena tijela SDP-a Gospić čiji predsjedni­k Nikola Maras nije slovio za člana odanog Davoru Bernardiću. Dapače, u četvrtak su dali podršku četvorici nedavno suspendira­nih članova Predsjedni­štva SDP-a te zatražili unutarstra­načke izbore u SDP-u. Tijela je raspustilo vodstvo SDP-a Ličko-senjske županije koje vodi Tomislav Zrinski, koji je na zadnjoj sjednici Glavnog odbora prvi tražio da se pokrene pitanje sankcionir­anja četvorke. Odluku o raspuštanj­u mora potvrditi i Predsjedni­štvo SDP-a.

 ??  ?? Vedran Babić, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Peđa Grbin danas će Statutarno­j komisiji stranke predati žalbu za odluku Glavnog odbora o suspenziji pozivajući se na kršenje demokratsk­ih procedura
Vedran Babić, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Peđa Grbin danas će Statutarno­j komisiji stranke predati žalbu za odluku Glavnog odbora o suspenziji pozivajući se na kršenje demokratsk­ih procedura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia