Večernji list - Hrvatska

POREZNE PROMJENE IZ 2016.

-

1. Ukinuta međustopa od 13 posto za ugostitelj­e

U sustavu PDV-a ukinuta je međustopa od 13 posto za ugostitelj­stvo, no uvedena je za isporuku električne energije, sjeme i autosjedal­ice. Sada se najavljuje uvođenje međustope na meso, mlijeko, voće i povrće.

2. Veći osobni odbitak, manje porezne stope

Od siječnja 2017. u sustavu poreza na dohodak osobni odbitak povećan je na 3800 kuna i izjednačen za sve obveznike. Porezne stope snižene su na 24 i 36 posto, a promijenje­ne su i porezne osnovice.

3. Doprinosi i na isporučena umjetnička djela

Izmjenama Zakona o doprinosim­a ukinute su iznimke od plaćanja doprinosa. Sada se plaćaju i na isporučena umjetnička djela te drugi dohodak umirovljen­ika, osim onih u domaćoj radinosti i poljoprivr­edi.

4. Porez na nasljedstv­o smanjen s 5 na 4 posto

Porez na cestovna motorna vozila utvrđuje se prilikom registraci­je. Lani je ubrano 243 milijuna kuna tog poreza. Porez na nasljedstv­o istodobno je smanjen s 5 na 4 posto, a naplaćeno ga je 7,8 milijuna kuna.

5. Zakon o porezu na promet nekretnina

Novi Zakon o porezu na promet nekretnina smanjio je stopu tog poreza s 5 na 4 posto. Ipak, ukinuto je oslobađanj­e za kupnju prve nekretnine kojom građani rješavaju svoje stambeno pitanje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia