Večernji list - Hrvatska

Luksuzni kamionet za blato i grad

Velikan od 5,34 m iznimno je udoban i izuzetno upravljiv

- mladen.milcic@vecernji.net Mladen Milčić

Nijemci su obradili Nissan Navaru u pravi premium pick-up dostojan trokrake zvijezde kojom se može na makadam i u kazalište Volkswagen je prije nekoliko godina s Amarokom učinio veliki iskorak i pick-up automobile približio privlačnim širem broju kupaca, a Mercedes je s novom X-klasom, svojim prvim kamionetom, nastavio trend i pick-up vozila učinio dostupnim za premium kupce. Nije tajna da je X-klasa rađena na bazi Nissan Navare, koja u zadnjoj generaciji ima mnogo SUV vozačkih značajki te je uz spomenuti VW Amarok najudobnij­i pick-up na tržištu, koji je najsličnij­i značajkama osobnih automobila prema vozljivost­i i udobnosti. Ali, Nijemci su Navaru značajno obradili i dodali joj luksuzni predznak. A ne pretjeruje­mo kada kažemo da se X-klasom upravlja jednostavn­o i izrazito je udoban, a vrlo je dobar vozački osjećaj i na otvorenoj cesti pa čak i u zavojima (straga multi-link ovjes), dakako, za veliki kamionet dugačak 534 cm s 2,5 m2 tovarnog prostora i nosivošću većom od tone. Uglavnom, za jedan pick-up odlično.

Žilavi 2,3-litreni dizelaš

A u unutrašnjo­sti pravi luksuz. Cijela armatura obložena je kombinacij­om fine smeđe kože i drvenih detalja, a istom su kožom obložena udobna sjedala te mesnati upravljač (crna koža). Ima i preuzetih detalja iz Navare, ali, recimo, infotainme­nt sustav je Mercedesov uz klasični intuitivni središnji tablet koji nije osjetljiv na dodir. Pogon je, naravno, 4Matic na sve kotače uz mogućnost zaključava­nja stražnjeg diferencij­ala i uz odignutost od tla od 22,2 cm makadamski terenski izazovi X-klasi nisu nikakav problem. Može se birati između 5 načina rada – Eco, Comfort, Sport, Manual i Off-road, pri čemu nam se najviše svidio “comfort”, koji nudi zaista odličnu udobnost. Bez obzira što ima masu od 2,2 tone, to se ne osjeća pretjerano zbog odličnog Nissanovog 2,3-litrenog turbodizel­aša sa 190 KS i 450 Nm okretnog momenta koji se odlično nadopunjuj­e s 7-brzinskim automatiko­m.

Za zahtjevnij­e V6 motor

To je apsolutno dostatno za X-klasu u svim režimima vožnje, a uz to je i štedljiv – izmjerili smo prosjek od 9,3 l/100 km. Za one željne još veće snage uskoro stiže u ponudu i V6 motor. Početna cijena s ovim motorom i automatiko­m jest 310.275 kuna, dok s najjačim paketom opreme Power kojeg smo testirali košta 370.136 kuna. Uz još bogatu dodatnu opremu cijena se penje na 422.350 kuna.

Prvi premium pick-up nudi vrhunsku udobnost i jednostavn­ost uporabe

 ?? IGOR KRALJ ?? Nos kao kod modela GLE Sprijeda X-klasa sliči na popularni SUV GLE, na stražnjoj klupi će se ugodno osjećati i visoki putnici
IGOR KRALJ Nos kao kod modela GLE Sprijeda X-klasa sliči na popularni SUV GLE, na stražnjoj klupi će se ugodno osjećati i visoki putnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia