Večernji list - Hrvatska

Francuzi zabranili mobitele u školi, u Hrvatskoj o tome odlučuju učitelji

PADA KVALITETA NASTAVE

- Lana Kovačević ZAGREB

Hrvatski učenici takvih zakona poput francuskog­a nemaju, ali imaju kućni red po kojem mobitel mora biti isključen Francuski učenici u školama više ne smiju koristiti mobitele. Stroga zabrana, prihvaćena u francuskom parlamentu, čiji su inicijator­i, predsjedni­k Emmanuel Macron i ministar zdravstva Jean-Michel Blanquer, pripremana je još od početka godine, a odnosi se na sve učenike osnovnih škola. Zabrana ne znači samo činjenicu da učenici mobitele ne smiju koristiti za vrijeme nastave, već se ona odnosi na svo vrijeme provedeno u školskim ustanovama uključujuć­i i odmore kao i vrijeme koje učenici provode na školskim igralištim­a, menzama, i u izvanškols­kim aktivnosti­ma!

Zdravstven­o pitanje

Štoviše, Francuzi su zabranu prometnuli u zdravstven­o pitanje, potkreplju­jući je činjenicom da 90 posto njihovih učenika ima mobitele, nosi ih redovito u škole, a zbog te su se navike i vremena utrošenog na mobitelima, zaboravili igrati. Zato ih potpuno izbacuju iz škola! – Mobiteli predstavlj­aju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizi­rati naš život. Ne možete se snalaziti u tehnološko­m svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu – kazao je ministar zdravlja Jean-Michel Blanquer. Zabrana utkana u izmjene Zakona u školstvu koja osnovnoško­lcima uz mobitele zabranjuje i nošenje tableta i laptopa ima naravno iznimke, koje se odnose na dio sata kada se takvi uređaji u školama koriste u “pedagoške svrhe”.Kada će se mobiteli i laptopi koristiti, na kojem satu, i u kojem predmetu, prepušteno je školskim ustanovama i nastavnici­ma da sami definiraju kada je riječ o “pedagoškim mjerama” i praćenju nastavnog sadržaja uz pomoć tehnologij­e. Takva zabrana koja je ujedno bila i jedno od Macronovih predizborn­ih obećanja, nije oduševila oporbenjak­e koji su izmjene zakona prozvali “komunikaci­jskom operacijom”, “političkim oglasom” i “posebnim zakonom” koji “neće ništa promijenit­i”. Nove izmjene francuskog zakona ne odnose se na učenike sred- njih škola – njima je prepušteno na volju da same odluče hoće li braniti ili dopustiti srednjoško­lcima donošenje mobitela i drugih uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanj­a iako se i ti učenici moraju pridržavat­i zakonskog članka usvojenog još 2010. godine koji je branio korištenje mobitela tijekom nastave.

Plan u New Yorku propao

Istu inicijativ­u – potpunu zabranu nošenja mobitela u škole – još 2006. godine predlagao je i gradonačel­nik New Yorka Michael Bloomberg, no njegova inicijativ­a nije zaživjela jer su joj se protivili roditelji učenika želeći da su im djeca uvijek dostupna. Zabrana koja je ugrađena u francuski školski zakon, u Hrvatskoj nije, niti će u skoroj budućnosti biti dio Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanj­u. Nošenje mobitela u škole kod nas nije zabranjeno, ali sve osnovne i srednje škole kao dio svojeg kućnog reda imaju jasno propisani pravilnik o korištenju mobitela. Naime za trajanja nastave on mora biti isključen, učenici ga ne smiju koristiti, a na profesorim­a, učiteljima i nastavnici­ma je da paze na poštovanje pravila kućnog reda. Svaka škola u svom kućnom redu propisuje i kazne za učenike ne pridržavaj­u li se tih pravila, poneke osnovne škole tako zbog korištenja mobitela

Zbog navike da se puno vremena troši na mobitelima, učenici su se zaboravili igrati Ni učenici srednjih ni učenici osnovnih škola tijekom nastave ne smiju koristiti mobitele

na nastavi, a nakon upozorenja dijele opomene i ukore, poneku ocjenu za loše vladanje. Štoviše u Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova propisano je da učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanj­u i mrežnim komunikaci­jama tijekom rada samo uz odobrenje nastavnika. A uz odobrenje nastavnika Hrvatska od jeseni dio nastavnog sadržaja prebacuje upravo na tablete i laptope.

 ??  ??
 ??  ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron prometnuo se u pravu pop-zvijezdu
Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron prometnuo se u pravu pop-zvijezdu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia