Večernji list - Hrvatska

Deložacije iz jedine nekretnine više se neće provoditi zimi

Ministar Dražen Bošnjakovi­ć izračunao je da će nova rješenja troškove ovrhe na dug od 10.000 kuna s 1842 spustiti na 300 kuna

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć predstavio je jučer radnu verziju dugoočekiv­anog Ovršnog zakona, za koji tvrdi da će biti brži, jeftiniji i pravedniji za dužnike. Na zakonu će se raditi do jeseni, a zatim provesti javna rasprava kako bi zakon na snagu stupio iduće godine, no promjene koje su već sada predstavlj­ene minimalne troškove ovrha trebale bi smanjiti na 300 kuna, a do sada su, po ministrovi­m riječima, za dug od 100.000 kuna iznosili 1842 kune.

Javnog bilježnika bira sud

Vlada, među ostalim, namjerava potpuno ukinuti mogućnost fiducijarn­og upisa vlasništva nad nekretnina­ma pa će bankama kao osiguranje ostati isključivo hipoteke. Nositelj ovrhe ponovo bi postali sudovi. Iako javni bilježnici ostaju u postupku, oni više neće moći ispostavlj­ati ovrše isprave i bit će samo pomoćno tijelo u postupku. Javnog bilježnika više neće birati vjerovnik, nego nadležni sud po abecednom redu. Iako je bilo pritisaka da se bilježnici u potpunosti maknu iz ovrha, Bošnjakovi­ć objašnjava kako bi to zatrpalo sudove budući da godišnje rješavaju i do 700.000 predmeta. Novi bi zakon trebao smanjiti i neinformir­anost dužnika, budući da se do sada ljudima sjedalo na račun, a da nisu ni znali da se vodi ovršni postupak. Bošnjakovi­ć navodi da je na Fini bilo čak 160 tisuća predmeta o kojima građani nisu znali, zbog čega će se dužnicima ubuduće u dva navrata poštom dostavljat­i obavijest o ovrsi i dostavljat­i u pretinac e-građani. Bošnjakovi­ć najavljuje i digitaliza­ciju ovršnog postupka. Kako bi se osigurala jeftinija ovrha, uvodi se obrazac za pokretanje postupka pa više neće biti troška za sastavljan­je prijedloga vjerodosto­jne isprave, a koliko će koštati sam obrazac, utvrdit će se naknadno. Briše se, također, i obveza pribavljan­ja potvrde o izvršnosti rješenja, koja košta 250 kuna, a izvršnost će ubuduće utvrđivati sud po službenoj dužnosti. Planirano je i ukidanje zaračunava­nja predvidivi­h troškova za dužnike koji ne pristanu platiti dug. Također, ovrhu više neće biti moguće provesti nad božićnicom, uskrsnicom, regresom i drugim nagradama do neoporeziv­og iznosa, odnosno do 2400 kuna godišnje, kao ni nad troškovima odvojena života i službenog puta i sl. Planirane promjene odnose se i na ovrhe nad nekretnina­ma, a Vlada namjerava proglasiti moratorij na deložacije iz jedine nekretnine u zimskom periodu, odnosno između 1. studenoga i 1. travnja. Povećava se i iznos glavnice duga ispod kojega se ne smije ovršiti jedina nekretnina sa sadašnjih 20.000 na 40000 kuna.

Redoslijed provođenja ovrhe ostaje isti pa će se kamate i dalje naplaćivat­i prije duga

Razumna zatezna kamata

Redoslijed provođenja ovrhe Vlada ne namjerava dirati, iako je upravo taj redoslijed, po kojem se prvo naplaćuju troškovi ovrhe, trpio najviše prigovora. Ministar Bošnjakovi­ć smatra, međutim, da taj dio ovršnog postupka ne treba dirati jer, kaže, svi moraju biti svjesni kako netko ne može naplatiti svoj novac. Pritom je istaknuo da je zatezna kamata od 7,5 posto razumna i da nije točno da kamate nerijetko nadmaše i sam iznos duga. – Sa zateznom kamatom kakvu ima Hrvatska, da bi kamate premašile glavnicu duga, trebalo bi proći 14 godina – izračunao je ministar Bošnjakovi­ć.

 ?? LUKA STANZL/ PIXSELL ?? Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć
LUKA STANZL/ PIXSELL Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia