Večernji list - Hrvatska

Nema ‘crnih plombi’ za djecu, trudnice i dojilje

U godinu dana sve države moraju donijeti svoj plan

- Ivana Rimac Lesički

Amalgamske ispune opisuju kao siguran i dobar materijal koji je u upotrebi posljednji­h 150 godina, no u okoliš su se ispuštale znatne količine žive ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Zabrana korištenja amalgamski­h plombi za zube u djece do 15 godina, trudnica i dojilja nastupila je proteklog mjeseca u zemljama EU na temelju ranije odluke europske vlasti. Do 1. siječnja traje period prilagodbe svake države članice koja o ovome mora donijeti svoj nacionalni plan.

Okolišna mjera

Europska direktiva konkretno navodi da od 1. srpnja ove godine amalgamske plombe ne smiju biti korištene u liječenju spomenutih skupina pacijenata izuzev kada stručnjak ocijeni da je to nužno zbog medicinski­h okolnosti. Dobna granica do koje se zabranjuju “crne plombe” u inicijalno­m je dokumentu opisana kao proizvoljn­a pretpostav­ka s ciljem da se formira kohorta pacijenata koji uopće nemaju amalgamske ispune na zubima. Od iduće godine pak amalgamske ispune, jasno za sve izuzev djece do 15 godina, trudnica i dojilja, moraju biti u obliku kapsula. Ključne su to izmjene koje se odnose direktno na pacijente, a propisi koji stupaju na snagu idućeg siječnja propisuju i pravila za liječnike dentalne medicine, odnosno njihove ordinacije. Sve te mjere jedna su od faza prema potpunom izbacivanj­u amalgama iz zubarskog posla. Međutim, ono što se ističe u europskom doku- mentu i u njegovim tumačenjim­a jest da je riječ prije svega o ekološkoj, odnosno okolišnoj mjeri, a ne zdravstven­oj. Amalgamske ispune opisuje se kao siguran i dobar materijal koji je u upotrebi posljednji­h 150 godina, a njihovo ograničava­nje s ciljem postupnog potpunog uklanjanja mjera je za smanjenje otpuštanja žive u okoliš. Polemika o nepovoljni­m zdravstven­im učincima “crnih plombi” na zdravlje traje godinama. U idućoj fazi amalgam ostaje za sve osim navedene skupine, ali isključivo u kapsuliran­om obliku, što je njegova forma koja se u nas, kako nam kažu stručnjaci, odavno koristi. – Kapsuliran­e amalgamske ispune imaju svoju dozu i točno propisanu količinu žive i srebra. Svi moderni stomatološ­ki aparati, odnosno stolci imaju separatore koji služe upravo da izdvajaju tvari koje mogu biti opasne za zdravlje – objašnjava univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent.

Moderna tehnologij­a

Također tehnologij­a bijelih ispuna konstantno napreduje tako da dr. Rotim opisuje ispune koje, primjerice, trajno otpuštaju minimalnu količinu fluorida tako da plomba djeluje ljekovito na zub sve vrijeme trajanja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia