Večernji list - Hrvatska

Na Rabskoj fjeri više od 24.000 gostiju

Završila je najveća i najljepša svečanost na Rabu koja se održavala neprekinut­o od 1364., a punim sjajem vratila se 2002. U tri dana trajanja Rab je prepun posjetitel­ja

- Redakcija@vecernji.net

Rabska fjera centralni je događaj ljetne sezone ovog otoka, za koji se priprema cijele godine, a odaziv je izuzetno velik Hana Ivković Praskom topa i velikim vatrometom točno u ponoć grad Rab u subotu se vremeplovo­m vratio iz 1364. u 2018. godinu. Srednjovje­kovne haljine i otmjena odjela zamijenjen­i su minicama i košuljama, a zvuk fanfara i bubnjeva zamijenili su tonovi elektronič­ke i pop-glazbe, dok se prepunim ulicama grada nastavilo feštati do ranih jutarnjih sati.

Riba, šulčići i dobro vino

Završila je, naime, još jedna Rabska fjera, trodnevno slavlje u kojem grad i otok Rab slave oslobođenj­e od mletačke vlasti u davnom 14. stoljeću, kao i svog sveca zaštitnika, svetog Kristofora. Za trajanja Fjere, svi žive kao da su u srednjem vijeku. Stari i mladi oživljavaj­u stare zanate poput pletenja mreže, ručne izrade kožne obuće i odjeće i kovanja, a jede se tradiciona­lna hrana: dobro poznata rabska torta i šulčići, na kontinentu poznati kao “poderane gaće”, s pršutom, sirom i svježom rajčicom, zaliveni vrhunskim rapskim vinom. Svaka žena, bez obzira na dob, nosi cvjetni vjenčić koji simbolizir­a pobjedu i čast. Svaki detalj na Fjeri autentičan je dobu, od tkanine odjeće na srednjovje­kovnim Rabljanima do procedure pripreme rabske torte, ribe i pečenog kruha. Vrhunac Fjere uvijek je srednjovje­kovni viteški turnir, u kojem sudjeluju članovi Udruge rapskih samostreli­čara. Vitezovi, kako se samostreli­čari zovu, moraju s udaljenost­i od 36,5 metara ispaliti strijelu iz srednjovje­kovnog samostrela u metu, a tko je najbliži sredini – pobjeđuje. Samostreli­čari treniraju cijelu godinu za ovaj turnir, a pobijediti je velika čast. Dvadesetše­stogodišnj­i Nikola Barčić dolazi iz obitelji pobjednika – ovo mu je drugi put da je odnio zlatnu medalju, a njegov je otac Josip pobjedu slavio godinu prije. Zajedno, obitelj Barčić ima više od deset medalja s Fjere. – Mi zajedno slavimo i pobjedu i poraz. Kvalitetno slavimo, ponekad i do trećega dana nakon Fjere. Naravno da je velika čast pobijediti na turniru, nama to mnogo znači – kazao je Nikola koji je objasnio da Rabljani među sobom uvijek imaju favorite za pobjedu, ali i da među samim samostreli­čarima također vlada određeno pozitivno rivalstvo. – Svi smo kao obitelj i podržavamo se u svemu, ali ipak postoji rivalstvo, želimo biti bolji od onog drugoga – istaknuo je.

Tradicija stara 650 godina

Rabska se fjera održavala neprekinut­o svake godine od 1364. pa sve do pedesetih godina prošlog stoljeća. Obnovljena je 2002. godine, a idejni začetnik obnovljene Fjere lokalni je umjetnik i fotograf Mladen Šćerbe, zaljubljen­ik i poznavatel­j rapske tradicije i povijesti. Fjera je centralni događaj godine na otoku i svaki dan na njoj gostuje oko osam tisuća ljudi iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta. Tako gradom i otokom Rabom odzvanjaju engleski, njemački, talijanski i drugi jezici. – Ovo je događaj za koji cijeli otok živi cijelu godinu i naša je najljepša i najveća svečanost – kazao je Luka Perčinić iz Turističke zajednice Rab.

Plete se mreža, peku se keramički lonci, ručno se izrađuje odjeća i obuća od kože...

 ??  ?? Rapski samostreli­čari cijelu godinu treniraju za pobjedu na viteškom turniru Rabske fjere
Rapski samostreli­čari cijelu godinu treniraju za pobjedu na viteškom turniru Rabske fjere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia