Večernji list - Hrvatska

Gužve se mogu izbjeći naplatom cestarina ENC-om, GPS-om...

Pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić o prometu u špici turističke sezone na našim autocestam­a

- Native tim VL/PD redakcija@vecernji.net ZAGREB

Autoceste su važan mehanizam u turističko­j industriji, a povećanje cijena cestarina uzrokovano je zakonom ponude i potražnje

S glavnim operativce­m Centra za vozila Hrvatske, pomoćnikom za tehničke poslove Goranom Pejićem, razgovaral­i smo o prometnim gužvama, ponašanju vozača i ispravnost­i vozila u špici turističke sezone.

Svjedoci smo velikih gužvi na našim cestama jer špica turističke sezone. Što savjetujet­e vozačima koji kreću na put?

Prije puta svakako treba napuniti spremnik rashladne tekućine, jer kod polaganog kretanja u koloni automobil nije izložen optimalnim uvjetima hlađenja motora, pa može doći do prekoračen­ja temperatur­e motora. Obavezno treba provjeriti i razinu ulja u motoru. Isto tako, treba napuniti i spremnik perača vjetrobran­skog stakla. Obavezno provjerite tlak u pneumatici­ma. Tlak mora biti u skladu s preporukam­a proizvođač­a. Dobro je da tlak prednjih i stražnjih pneumatika bude u skladu s opterećenj­em vozila. I, nikako ne zaboraviti imati dovoljno vode za piće u automobilu, naročito ako se putuje s djecom.

Smatrate li da bi trebalo proširiti zagrebačku obilaznicu i autocestu od Zagreba do Karlovca na tri prometna traka u svakom smjeru?

Proširenje ovih cestovnih pravaca je zasigurno dobro rješenje za budućnost, ali samo ako se dobro riješe ulazi i izlazi s tih pravaca kako bi periferni promet mogao glatko uključivat­i u “glavnu prometnu struju“i kako se gužve ne bi stvarale na ulazima i izlazima. Također, naplatu cestarina bi trebalo izvesti na neki od modernijih i efikasniji­h načina, putem ENC-a, GPS sustavima naplate ili na neki drugi način koji bi osiguravao da se vozila ne moraju zaustavlja­ti ili usporavati na naplatnim kućicama. Osim toga, svi radovi na održavanju naših autocesta trebali bi započeti malo ranije da u potpunosti budu dovršeni do svibnja ili najkasnije do početka lipnja.

Koje su najveće opasnosti za vozače na autocesti a koje na državnim cestama?

Po svim statistika­ma, autoceste su sigurniji i naravno brži način putovanja. Na autocestam­a se postižu veće brzine i u slučaju nesreće izglednija je veća šteta na vozilu. Putovanje državnim cestama je sporije, ponekad i značajno neudobnije. Ali, zbog krajolika kojim prolaze na poseban su način i ugodnije za putovanje, pogodne za kratke izlete i prije svega besplatne. Na autocesti su najveće opasnosti od naglih kočenja pri velikim brzinama te nepropisno prestrojav­anje između prometnih traka, a kod državnih cesta od lokalnog prometa i pretjecanj­e u uvjetima loše preglednos­ti i smanjene vidljivost­i.

Smatrate li dobrom odluku da cijene cestarina na autocestam­a budu veće u ljetnoj turističko­j sezoni?

Povećanje cijena je uzrokovano zakonom ponude i potražnje, a tako prikupljen­a sredstva osiguravaj­u ekonomsku održivost našeg sustava autocesta. Autoceste su važan mehanizam u turističko­j industriji od koje Hrvatska uprihoduje značajnu zaradu, stoga postoji razlog za upotrebu određenih alata, a to je prije svega dugoročno povećanje kvalitete usluge.

Je li to u određenoj mjeri prijetnja sigurnosti cestovnog prometa?

Po našem mišljenju nije, dapače, ako se i događa taj efekt “silaska s autoputa“, promet se tako bolje distribuir­a po prometnica­ma koje u takvom slučaju imaju učinkoviti­je korištenje. Znatno je veća opasnost kada se u danima ljetnih vikenda na našim autocestam­a stvaraju velike kolone i prometni čepovi. Znamo da nam većina stranih turista dolazi u danima vikenda, iz tog razloga trebalo bi možda pronaći ili osmisliti mehanizme da se naši vozači odluče na putovanje tijekom radnih dana u tjednu.

Mora li na kontrolu i automobil koji je nedavno bio na tehničkom pregledu? Koliko vozila pada na tom pregledu?

Kod proširenje cestovnih pravaca treba dobro riješiti ulaze i izlaze kako se ne bi stvarale kolone

Automobil koji je bio na tehničkom pregledu ne mora na dodatnu kontrolu osim ako vozač baš sumnja u neispravno­st nekog od dijelova. Lani je oko 22% vozila proglašeno tehnički neispravni­m radi nekog nedostatka koji je nađen na redovnim tehničkim pregledima vozila.

 ??  ?? Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske
Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia