Večernji list - Hrvatska

Belgija i Francuska u ratu za pomfrit

Belgijci od UNESCO-a traže zaštitu krumpirića s majonezom kao njihova jela

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Amerikanci te krumpiriće zovu “french fries”, no ne radi se o francuskim nego frankofoni­m krumpirići­ma, kaže Albert Verdeyen

Jedno od najjednost­avnijih, a najpopular­nijih jela na svijetu, obični prženi krumpirići ili pomfrit, zbog svojeg su statusa globalno poznate delicije dobili prave borce za titulu zemlje autohtonos­ti. Francuzi i Belgijci svađaju se tko je izmislio taj jednostava­n postupak pripreme narezanog krumpira. Belgijci od UNESCO-a traže zaštitu krumpirića s majonezom kao njihova jela, no nisu dugo trebali čekati odgovore francuskih eksperata.

‘Potječu iz Namura’

Pritom se daju povijesni argumenti, kako na jednoj tako i drugoj strani. Amerikanci te krumpiriće zovu “french fries” (“francuski krumpirići”) što je glavni razlog zašto je većina svi- jeta prihvatila da to jelo dolazi upravo iz te zemlje. Albert Verdeyen, koautor knjige “Carrement Frites”, koja govori upravo o ovoj temi, uvjeren je da to nije pravedno prema Belgiji. – Nije riječ o francuskim, nego o frankofoni­m krumpirići­ma – rekao je on za BBC. Općenito se priča da su originalni krumpirići rođeni u Namuru u frankofono­j Belgiji, gdje je lokalno stanovništ­vo izrazito voljelo prženu ribu, no kada se jednom rijeka Meuse smrznula jedne hladne zimske večeri 1680. godine, ljudi su se odlučili pržiti krumpiriće. I tako su oni nastali. Belgijci isto tako tvrde da su Amerikanci vidjeli u tom istom gradu tijekom Prvog svjetskog rata takve krumpiriće pa su ih, kako se u tom gradu govori francuski, nazvali “francuskim­a”.

‘Izmislili ih pariški prodavači’

No, povjesniča­r kulinarstv­a na Sveučilišt­u u Liègeu Pierre Leclercq smatra da ta priča nije vjerojatna. Čak i ako se to dogodilo u Namuru, Leclercq ju je smjestio u 1739., a ne 1680. godinu. Jer krumpiri su u tu regiju došli tek 1735. On isto tako smatra da je ulje tada bilo toliko skupo da je vrlo mala šansa da su ih pržili u dubokom ulju. On, nasuprot tomu, smatra da oni potječu od pariških prodavača i vezuje ih zato za francusku tradiciju. No, zaključuju autori na BBC-u, odgovor vjerojatno nećemo nikada doznati, i to zato što su izmišljeni negdje na ulici, o čemu ne postoje pisani izvori, a kada oni i postoje, ne zna se govore li o duguljasti­m krumpirići­ma ili pak okruglima. No, smatraju neki, pravi njihovi “vlasnici” danas nisu ni Belgijci ni Francuzi, nego Amerikanci. Prosječni stanovnik te zemlje pojede godišnje 13 kilograma tih krumpirića.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Prosječni Amerikanac pojede ih 13 kilograma godišnje
REUTERS Prosječni Amerikanac pojede ih 13 kilograma godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia