Večernji list - Hrvatska

Serija opisuje šestoricu američkih specijalac­a kako progone teroriste U Historyjev­oj priči glavni terorist je Srebreniča­nin kojem su sve ubili

- Robert Bubalo robert.bubalo@vecernji.net ZAGREB

Priča ima problem baš sa šestoricom glavnih likova: kao da gledamo Djevojke s Beverly Hillsa koji izbacuju fore Buda Spencera Sredi mi Princa i izgradi svoje kraljevstv­o. Mi te nećemo dirati. Tako to radi CIA – kaže agentica Jeny zarobljeni­ku Michaelu Nasryju, Amerikancu arapskog podrijetla koji se radikalizi­rao i postao terorist, u trenutku kad ga zapravo instalira da radi za nju.

Opijen bolom i bijesom

Da, ovo se točno podudara s onom tezom koja ima sve više zagovornik­a i uporišta, a ta je da su Amerikanci odgovorni za nastanak talibana i ISIL-a. I to baš po tom istom načelu: ako udarite na naše neprijatel­je, mi vas nećemo dirati. Bar neko vrijeme. No pokazuje i to da SAD teško pobjeđuje čudovišta koja sama stvori. Druga sezona Historyjev­e serije Šest, čija će posljednja epizoda biti od sutra dostupna na platformi HBO GO, bavi se potragom za Princom, mozgom teroristič­kih otmica i napada. A Princ je Bosanac iz Srebrenice, čovjek kojem su bosanski Srbi pobili cijelu obitelj. On u početku surađuje s CIAom, ali im uskoro okreće leđa razočaran koketiranj­em Zapada sa zločinom u Srebrenici, opijen bolom, tugom i bijesom. Iako se serija primarno bavi šestoricom specijalac­a Navy Sealsa, junacima modernog američkog doba, priču preuzimaju negativci. I to iz vrlo prozaičnog razloga jer su karakteri specijalac­a vrlo bezlični, plastični, gotovo negledljiv­i. Serija na trenutke ima tog ratno-špijunskog šarma, samo da je pametnije razrađena. Problem je u glavnim likovima: kad krenu u lov, postaju bezosjećaj­ne životinje, a kad ih gledamo u njihovim obiteljski­m kućama, pretvaraju se u djevojčice, kao da gledamo “Djevojke s Beverly Hillsa”. Priča svakako bolje funkcionir­a dok su u akciji, ali kada se život preseli na njihove privatne živote, gledamo dečke koji roštiljaju, piju pivo i ispaljuju fore kakve smo slušali još kod Buda Spencera.

Iz najgore noćne more

No i u akciji je serija problemati­čna: recimo kad u Sarajevu traže Princa, producenti se nisu potrudili angažirati nekog lokalnog glumca koji bi normalno izgovorio rečenicu-dvije na bosanskom, već je to neki nemušti miks svih slavenskih jezika koji nitko ne može dešifrirat­i. Agentica Jeny, koja kao da je izišla iz Trumpove najgore noćne more, posebno je nesimpatič­na, a Nasry se čini kao najsuvisli­ji lik koji koketira sa svima da spasi vlastitu kožu. Ostaje na kraju duboka kontroverz­a zbog toga što su autori serije glavnog terorista pronašli u Srebrenici, mjestu za koje Zapad snosi itekakvu odgovornos­t. Čudi to pomalo od velikog Historyja. No, ako su ciljano išli na kontroverz­u, onda su svakako uboli.

 ??  ?? Karakteri su im loše napisani, ali priča ima šarma zbog dobrih negativaca
Karakteri su im loše napisani, ali priča ima šarma zbog dobrih negativaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia