Večernji list - Hrvatska

Iskusni su i pametni, mislim da mogu izgurati Euro

Sad ćemo sjesti i vidjeti što dalje. Moja je želja da u istom sastavu nastavimo i napadnemo Ligu nacija i Euro, kaže Vukojević

- Katarina Kušec ZAGREB

Dalić je imao mirnoću i poniznost i to je bio ključ. Vrhunski je motivator i psiholog koji je sve spojio u cjelinu, kaže Vukojević Već je prošlo petnaestak dana otkako je završilo Svjetsko nogometno prvenstvo. Sve se naizgled vratilo u rutinu, ali nitko jednostavn­o ne želi zaboraviti ono što se dogodilo u Rusiji.

Snašao se kao skaut

Još se po gradu mogu vidjeti pokoji rekvizit i kockice, još su po balkonima ovješene hrvatske zastave. I ta utopija u kojoj smo živjeli, barem tih nekoliko dana, obilježila je cijeli hrvatski sport i javnost za sva vremena. A oni koje smo prozvali herojima sada se odmaraju, čekaju pripreme s matičnim klubovima, dok neki “razbijaju” glavu pitanjem ostati u reprezenta­ciji ili ne. No nisu heroji samo izbornik Dalić i igrači. Svjetsko srebro uspjeh je cijelog stožera, a dio njega bio je i bivši hrvatski reprezenta­tivac Ognjen Vukojević. On je dobro odrađivao posao skauta za Dalića i momke .... – Taj sam posao radio i u Dinamu iz Kijeva, moj predsjedni­k me pustio jer je izbornik Dalić htio da budem u stožeru. U Ukrajini smo se prvi put vidjeli, otkako je postao izbornik, tada smo porazgovar­ali i poslije me zvao da radim kao skaut i pratim Nigeriju. Tako je sve krenulo. Moram reći da mi je čast što mi je poklonio toliko povjerenje i sretan sam što sam ispunio njegove zahtjeve – rekao je kratko Vukojević koji je tu vrstu posla izbrusio u Dinamu iz Kijeva. – Idem na Akademiju HNS-a, na tečaj za PRO licencu te planiram upisati sportski menadžment u Švicarskoj. U Dinamu iz Kijeva imam ugovor, tamo sam glavni za suradnju za područje Istočne i Srednje Europe te Balkana, a idem i na pripreme s momčadi te na utakmice. Velik je to opseg posla. Pitali smo našeg skauta da opiše atmosferu u reprezenta­ciji koja je na ovom SP-u bila posebno dobra .... – Dugi niz godina sam dio reprezenta­cije, što kao igrač, što kao dio stručnog stožera i moram reći da je i kod Slavena Bilića bila fenomenaln­a atmosfera. Pamtimo Euro 2008., 2012., velike fešte u Beču, Klagenfurt­u sa svojim navijačima. Sve je bilo super, ali sada se sve poklopilo. Ova je generacija sazrela, igraju u velikim klubovima i uz ove mlađe koji su stigli Dalić je sve posložio. On je jednostavn­o takav tip: miran, staložen. Dalić je imao mirnoću i poniznost i to je bio ključ. Vrhunski je motivator i psiholog koji ih je spojio u cjelinu, uz sve pomoćne trenere, doktore pa se sve poklopilo. Međutim, najvažniji je rezultat i on nas je poveo dalje.

Vjeruje u Dalića i Hrvatsku

S obzirom na to da poznajemo mentalitet Hrvata, jedno od pitanja koje se nameće u cijeloj priči je i to hoće li ovaj uspjeh vatrenih biti poticaj ili pritisak. Za Vukojevića je odgovor jasan. – To može biti samo poticaj. Ovo je povijesni rezultat, to je motiv više. Mislim da Hrvatska igra može ostati zapamćena. E sada, hoće li napraviti neki rezultat, to je teško prognozira­ti, ali da se može nešto napraviti, može. No rezultate sada mogu ostvariti isti izbornik i igrači ili neki drugi kadar. Nitko još ne zna kakva će biti sudbina hrvatske nogometne vrste. – Dalić mora ostati i povesti ovu generaciju na Euro 2020. uz tri, četiri mlađa igrača da se nadopuni selekcija. Hrvatska s Dalićem će imati šanse. I stariji igrači mogu još izdržati, dovoljno su iskusni i pametni da sami odluče kada je trenutak za povlačenje. Da se mene pita, trebali bi ostati jer slijedi Liga nacija i to je idealna prilika. No mislim da su oni savjesni, igraju u velikim klubovima, znaju kako se osjećaju i osjetit će kada trebaju otići, a tu odluku treba donijeti polako. Mislim da mogu izgurati Euro – kazuje Vukojević pa se okrene onome što već i ovo srebro može napraviti za hrvatski nogomet. – Puno to znači jer sada puno mladih ima svoje idole. Hrvatska treba bazu od Dubrovnika do Vukovara, treba napraviti infrastruk­turu, terene... da mladim igračima to bude motiv više. Najvažnije je da djeca treniraju i rade. Na incidente koji su pratili reprezenta­ciju u Rusiji nije se želio osvrtati. Na koncu, Rusija je iza nas, a medalja u džepu, tako da svi mogu mirno spavati. – I dalje sam ostao uz izbornika. Nismo mislili ništa loše niti smo ikoga uvrijedili. Vratio sam se s medaljom i ponosan sam. Sada ćemo sjesti i vidjeti što dalje. Moja želja je da u istom sastavu nastavimo i napadnemo Ligu nacija i Euro – zaključio je Vukojević.

 ??  ?? Ognjen Vukojević u hrvatskoj je reprezenta­ciji za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji bio skaut
Ognjen Vukojević u hrvatskoj je reprezenta­ciji za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji bio skaut
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia