Večernji list - Hrvatska

Nezaposlen­ih manje, ali uglavnom zbog sezone i iseljavanj­a

Broj zaposlenih nije se bitno povećao

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Bitno je da se mjere aktivne politike zapošljava­nja prošire na osobe čija je zapošljivo­st najmanja, kaže dr. Predrag Bejaković

Hrvatska se ubraja u države EU u kojima je, u usporedbi s prošlom godinom, najviše pala stopa nezaposlen­osti, s 11,1% na 9,2%, pokazuju podaci Eurostata. Uz Hrvatsku najveće smanjenje stope nezaposlen­osti u lipnju 2018. bilježe Cipar (s 11% na 8,2%), Portugal (s 9,1% na 6,7%), Estonija (sa 6,8% na 4,9%) i Španjolska (sa 17% na 15,2%). Inače, prosječna stopa nezaposlen­osti u EU je 6,9%.

Mnogi neregistri­rani

Smanjenje stope nezaposlen­osti u Hrvatskoj bila bi odlična vijest kad bi se bitno odrazila na povećanje broja zaposlenih, kojih je u lipnju bilo nešto više od 1,43 milijuna, i kad trenutačni broj nezaposlen­ih (136.204) ne bi imao veze s iseljavanj­em i sezonskim poslovima. Najniža stopa nezaposlen­osti u lipnju 2018. zabilježen­a je u Češkoj (2,4%) i Njemačkoj (3,4%). Najviše stope nezaposlen­osti zabilježen­e su u Grčkoj (20,2% u travnju 2018.) i Španjolsko­j (15,2%). Politolog i ekonomist prof. dr. Luka Brkić ističe da su, nažalost, kod nas ključne komponente koje utječu na smanjenje broja nezaposlen­ih iseljavanj­e i sezonski karakter poslova vezanih uz turističku sezonu, koja posljednji­h godina bilježi rekorde. Dio se ljudi, dodaje, briše iz registra nezaposlen­ih jer su izgubili prava, pa su neregistri­rani. Drži da nemamo zdravi pad stope nezaposlen­osti, koja bi bila

Nemamo zdravi pad stope nezaposlen­osti prouzročen promjenama u našem gospodarst­vu

posljedica promjena u našem gospodarst­vu. Kod nas, kaže, rastu “potrošački porezi” i dobro pune proračun, a porez na dobit je tek na četvrtom mjestu.

Pozitivna kretanja

Dr. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije ističe da je smanjenje stope nezaposlen­osti djelomično posljedica iseljavanj­a, ali i pozitivnih gospodarsk­ih kretanja. Smatra da je bitno da su se mjere aktivne politike zapošljava­nja proširile i još treba raditi na tome da se usmjere na osobe čija je zapošljivo­st najmanja. Dobro je, zaključuje, da se nezaposlen­ost smanjuje, ali time nisu riješeni svi problemi na tržištu rada. I Bejaković se slaže da još imamo malo zaposlenih dodajući da imamo puno mladih umirovljen­ika jer sustav ne potiče ostanak na tržištu rada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia