Večernji list - Hrvatska

Porezno rasterećen­je od 2,7 milijarde mora osjetiti što više ljudi

Ministar Marić nastavak porezne reforme predstavio partnerima, Vrdoljak zadovoljan:

- Iva.boban-valecic@vecernji.net

Reformist Radimir Čačić otkrio da će se visina osnovice za najvišu stopu poreza na dohodak sa 17.500 dići na 30.000 kuna Iva Boban Valečić Nakon HDZ-a, planirane mjere za nastavak porezne reforme ministar financija Zdravko Marić jučer je predstavio i koalicijsk­im partnerima. Oni su nakon sastanka redom izjavljiva­li kako su zadovoljni onim što im je prezentira­no, ali i da će se detalji još brusiti, i to na novom sastanku vladajuće koalicije, što znači da reforma nije do kraja dogovorena. Pritom su iznijeli i vlastite vizije kako bi ta reforma trebala izgledati, ali i iznijeli jeke detalje o visini planiranog poreznog rasterećen­ja. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak tako je otkrio da je riječ o “redu veličine 2,7 milijardi kuna, u okviru kojega se mora naći najbolje rješenje da se što većem broju građana poveća standard”. Reformist Radimir Čačić iznio je, pak, brojke vezane uz smanjenje PDV-a na dio poljoprivr­ednih proizvoda. – Ta će mjera donijeti oko 1,4 milijarde kuna direktno u džepove hrvatskih građana – kazao je.

Veći zdravstven­i doprinos?

Čačić je otkrio i da će se visina osnovice nakon koje se naplaćuje najviša stopa poreza na dohodak sa sadašnjih 17.500 podići na 30.000. Ta će se mjera, kaže Čačić, odnositi na 20-ak tisuća građana, a iznosit će oko 200 milijuna kuna. Podizanje te osnovice tražio je HNS, a Vrdoljak se jučer zauzeo i za povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna. HSS-ov Branko Hrg pozdravio je plan smanjenja PDV-a na meso, ribu, voće i povrće, a iznio je i izračun po kojemu bi ta mjera prosječnoj hrvatskoj obitelji mjesečno donijela čak 900 kuna. Kada je riječ o podizanju zdravstven­og doprinosa za 1,5 postotnih bodova, predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kako je cilj reforme, među ostalim, i da se za neke dijelove poreznih korisnika, kao što je zdravstvo, osiguraju nešto veći prihodi. Na pitanje je li ministar financija ustrajan oko podizanja zdravstven­og doprinosa, odgovorio je da racionaliz­acija troškova i isisavanje državnog proračuna za zdravstvo jest velik i ozbiljan problem, no smatra kako podizanje doprinosa neće biti kamen smutnje među koalicijsk­im partnerima. Na pitanje ostaje li povećanje doprinosa za zdravstvo u njegovom planu Marić je kazao da u prijedlogu ne može gledati samo jedan izdvojeni segment. A sam je Marić uoči sastanka poručio kako svi moraju biti svjesni problema s kojim se suočava zdravstven­i sustav i djelatnici u njemu, “koji isporučuju jako dobru uslugu, a istovremen­o su traženi u EU” te kako se mora održavati kvaliteta usluge u zdravstven­om sustavu. Ipak, naglasio je kako nije zagovarate­lj pristupa da se problemi zdravstva rješavaju isključivo kroz prihodovnu stranu. – Mi na ovaj način dajemo prijedlog i obol da se i s prihodovne strane pomogne, ali moralo bi se rješavati i rashodovna strana – kazao je Marić, čime je zapravo neizravno kritizirao ministra zdravstva Milana Kujundžića. Mariću nisu sjele ni ideje kolege da se znatno povećaju trošarine na alkohol i cigarete. Ministar financija uvjeren je da bi takva mjera dovela samo do povećanja sive ekonomije, u čemu je vjerojatno u pravu budući da su cigarete i alkohol ionako najčešći predmet krijumčare­nja iz susjednih zemalja, a primjetan dio pušača u proteklih je nekoliko godina ionako prešao na izradu vlastitih cigareta opskrbljuj­ući se duhanom na crnom tržištu.

Kad će predstavit­i reformu

– Treba uzeti u obzir činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu izvan EU i treba voditi računa i o elementima evazije, a i pitanje kako bi se to odrazilo na tržište i domaću proizvodnj­u – upozorio je Marić. Dodao je i da se u Ministarst­vu financija još uvijek nije vodila rasprava o tom trošarinsk­om dijelu. Na pitanje koliko će javnost još čekati na predstavlj­anje porezne reforme, Marić je kazao: “Ja se nadam još nekoliko sati...”, no iz izjava nakon sastanka očito je da mu je procjena bila pogrešna.

Skuplje cigarete i osnivanje zdravog fonda inicirale su udruge u zdravstvu

 ??  ?? Ivan Vrdoljak zauzeo se za povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna
Ivan Vrdoljak zauzeo se za povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia