Večernji list - Hrvatska

Godinu i pol bez tramvaja

Zbog radova na najvećem kružnom toku u gradu, tramvajski će se promet od Savskog mosta do Sopota zamijeniti autobusima

- Jelena Ružić

Od ponedjeljk­a će tramvaje 14 i 7 od Sopota do Savskog mosta zamijeniti nova autobusna linija 607, obavijesti­li su iz ZET-a Ne može se imati i ovce i novce. I rekonstruk­cija remetinečk­og rotora i nesmetano prometovan­je dok traju radovi na najvećem kružnom toku u gradu. Međutim, ono što bi se trebalo i moglo imati svakako je pravodobna informacij­a o ukidanju tramvajsko­ga prometa u dijelu Novoga Zagreba na čak godinu i pol dana. Upravo neinformir­anje javnosti na vrijeme, ponajprije korisnika ZET-a koji su izravno pogođeni tom odlukom, ono je što izaziva nezadovolj­stvo građana. No, bez obzira na nezadovolj­stvo, činjenica je da će se svi od ponedjeljk­a morati saživjeti s odlukom o ukidanju tramvaja 7 i 14 od Savskog mosta do Sopota.

“Ho-ruk” pristup radovima

Naime, tramvajske će linije na kritičnom dijelu trase zamijeniti izvanredna autobusna linija 607 koja će koristiti uobičajena stajališta autobusnih linija 109 i 222, a predviđeno je da slijed polazaka bude svakih osam, a vikendom i do šesnaest minuta. Za vrijeme dok “607-ica” juri Avenijom Dubrovnik, sedmica će prometovat­i skraćeno na trasi Dubec – Kvaterniko­v trg – autobusni kolodvor – Sopot, dok će 14 voziti od Mihaljevca, uobičajeno preko Trga bana Jelačića pa do Savskog mosta, koji će joj biti posljednje stajalište. Da se graditi treba i da se za vrijeme toga i strpjeti treba, slaže se i Mirela Mikić, vijećnica u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok. Međutim, osim igre pokvarenog telefona, koju su naviknuli igrati s Gradom, nije im trebala i igra pokvarenih prometnica. – Na Vijeću nije bilo nikakvoga govora o tome, a ni sada ne možemo puno toga učiniti. Možemo urgirati kod ZET-a da “podeblja” redovite autobusne linije iz Dugava, 109 i 220, kako bi se smanjila gužva u smjeru centra i u smjeru zapada – rekla je Mirela Mikić. Dodala je, k tomu, da će se, kao i obično, sve rješavati u hodu. – Jedan ovako važan projekt, ali i sve popratne promjene koje on uvjetuje, trebalo je detaljnije isplanirat­i i, naravno, na vrijeme o svemu informirat­i javnost. Ovo nas je sve dočekalo pomalo nespremne, ali preživjet ćemo – govori Mikić. Nespremno i pomalo na ho-ruk investicij­i teškoj više od 200 milijuna kuna pristupili su i u Gradu na čelu s gradonačel­nikom s obzirom na to da je informacij­a građanima pristigla nenadano. Reagirao je stoga i gradski HNS.

Strateško planiranje?

– Kada svega nekoliko dana prije obustave tramvajsko­ga prometa građani saznaju pravu istinu, s pravom se pitamo kakvo je to “strateško planiranje” u našem gradu i je li gradska uprava do jučer uopće znala što i kako treba napraviti – stoji u priopćenju HNS-a Grada Zagreba. Osim toga, predložili su gradonačel­niku Milanu Bandiću da svim stanovnici­ma Novog Zagreba omogući besplatno parkiranje idućih godinu i pol dana u centru metropole s obzirom na to da će im odlazak u središte grada javnim gradskim prijevozom, na koji gradonačel­nik poziva građane, biti otežan.

Autobusna linija 607 prometovat će svakih 8 minuta na relaciji Savski most – Sopot

 ??  ?? Obavijest o izmjenama koje, zbog radova na rotoru, počinju već u ponedjelja­k, stigla je tek jučer
Obavijest o izmjenama koje, zbog radova na rotoru, počinju već u ponedjelja­k, stigla je tek jučer
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia