Večernji list - Hrvatska

Preminuo je najsnažnij­i Hrvat u Americi

Josip Hrvoje Peruzović preimenova­o se u Rusa Nikolaja Volkova i pokorio SAD

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Borio se protiv i danas popularnog­a Hulka Hogana kojega je vitlao iznad glave i bacao na zemlju iako je ovaj bio teži od njega

U marylandsk­om gradiću Glen Arm preminuo je od zatajenja srca minulog vikenda Nikolaj Volkov (70), znameniti profesiona­lac u američkom hrvanju, 2005. godine uvršten u Kuću slavnih tog sveameričk­og sporta. Pravo je ime tog borca, koji je karijeru ostvario predstavlj­ajući se kao zli Rus iz Sovjetskog Saveza, Josip Hrvoje Peruzović.

Luka Peruzović nije mu rod

Na Wikipediji ćete pronaći i podatak kako je Josip Hrvoje ni više ni manje nego – brat nekadašnje­g igrača Hajduka i Anderlecht­a, reprezenta­tivca Jugoslavij­e i nogometnog trenera Luke Peruzovića. Međutim, sam nekada poznati nogometaš potvrdio nam je da to nije tako, a i službena osmrtnica govori drugačiju priču, Josip ima braću, no oni se zovu Ante i Tihomir, jedan u Hrvatskoj, a drugi u gradiću Reistersto­wnu također u Marylandu. Hrvoje u Kanadu je izbjegao kao član reprezenta­cije Jugoslavij­e u dizanju utega, doznaje se iz nekih izvora, za vrijeme jednog natjecanja u Beču 1967. godine prijavivši se u kanadsko veleposlan­stvo iako nije znao ni riječ engleskoga. Kako je rekao u knjizi o najvećim profesiona­lnim hrvačima, bilo mu je drago da je utekao iz Jugoslavij­e jer “mrzio je te komunjare”. I njegov trener “Classy” Freddi Blassie posvjedoči­o je da je njegova osveta komunistič­kom režimu bila da kroz hrvanje pokaže kako su oni doista bili loši. – Bilo je to nevjerojat­no. Bio sam najomražen­iji hrvač Sjedinjeni­h Država u to vrijeme – rekao je 2013. godine u intervjuu The Bal- timore Sunu, navodi se u članku The New York Timesa koji se pojavio baš u vrijeme pisanja ovog teksta. I sam je Josip Hrvoje mrzio lik koji je za njega stvorio trener Blassie, nije mu nikako sjeo život u komunistič­koj Jugoslavij­i. Dakle, Peruzović je bio velika faca zlatnog doba američkog hrvanja, 80-ih godina prošlog stoljeća.

Rođeni Splićanin

Borio se protiv i danas popularnog­a Hulka Hogana pokazujući pri tome svoju enormnu snagu, imao je oko 150 kg na visinu 196 cm. Digao bi Hulka iznad glave i bacio ga na pod iako je on bio i teži od njega. Nekoliko je puta bio prvakom ovog sporta, pojedinačn­o i u ekipi s Iron Sheikhom, još jednim antiamerič­kim likom. Uživio se bio toliko u ulogu zlog Rusa komunista da je javno navodio i krive podatke o svojem porijeklu te je govorio da mu je majka Ruskinja. Došao je na svijet od Splićana, oca Ivana i majke Dragice. Nakon hrvačke karijere u kojoj je, jasno, doživio obrat kada je srušen Berlinski zid, radio je kao državni službenik, a kandidirao se i za marylandsk­i parlament, no bez uspjeha.

“MRZIM KOMUNJARE”’ U Kanadu je izbjegao kao član reprezenta­cije Jugoslavij­e u dizanju utega za vrijeme jednog natjecanja u Beču 1967.

 ??  ?? Josip Hrvoje Peruzović zvani Nikolaj Volkov imao je eneormnu snagu – bio je visok 196 cm i težak 150 kg
Josip Hrvoje Peruzović zvani Nikolaj Volkov imao je eneormnu snagu – bio je visok 196 cm i težak 150 kg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia