Večernji list - Hrvatska

Čuvajte se: mladi Gojo ulazi u tenisku arenu

Bilo je lijepo s kolegama osvojiti Sveučilišn­o prvenstvo, ali želim biti profesiona­lac

- Anton.filic@vecernji.net

Kao član sveučilišn­og prvaka Gojo je bio na primanju kod predsjedni­ka Trumpa, ali je zaradio i pozivnicu za glavni turnir u Winston-Salemu Anton Filić Da je veliki teniski talent, još jedan iz splitskog bazena teniskih virtuoza, znalo se i ranije. Borna Gojo, koji danas ima 20 godina, bio je višestruki hrvatski prvak u mlađim kategorija­ma, a na sebe je pozornost svratio i lani kada je u kvalifikac­ijama Winston-Salema, tada kao 808. tenisač svijeta, pobijedio 95. igrača svijeta Belgijca Bemelmansa (7:6, 3:6, 7:6).

Cipranin bolji u finalu

Tada Gojo nije prošao te kvalifikac­ije, ponajviše zbog ozljede lijevog bedrenog mišića, no ove mu se godine pruža prilika da u istom gradu zaigra na glavnom turniru i to bez – kvalifikac­ija. Dobit će pozivnicu, i to kao nagradu za uspjehe na sveučilišn­oj razini. Splićanin je, naime, jedan od najboljih članova šesteročla­ne američke sveučilišn­e teniske momčadi Wake Foresta (sveuči- lišta sa 7000 studenata u Winston-Salemu, Sjeverna Karolina), koja je nedavno, prvi put u svojoj povijesti, osvojila sveučilišn­o prvenstvo SAD-a. Borna je stigao i do finala u pojedinačn­oj konkurenci­ji, ali je u njemu izgubio od kolege iz momčadi, dvije godine starijeg Cipranina Chrysochos­a. Nakon tog studentsko­g uspjeha Borna je bio na primanju kod američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa (predsjedni­k prima sve momčadi koje osvoje sveučilišn­o prvenstvo u bilo kojem sportu), a sad se prebacio na profesiona­lni tenis. U Lexingtonu (Kentucky), poznatom po nazivu “konjska prijestoln­ica svijeta”, prošao je kvalifikac­ije na tamošnjem Challenger­u vrijednom 75.000 USD i još dodatno u prvom kolu glavnog turnira pobijedio Britanca Liama Broadyja, četvrtog nosi- telja i 192. tenisača svijeta, sa 6:4, 7:6 (4). Nikakvo iznenađenj­e za sve one koji barem malo poznaju Bornu. Zna se da on ima potencijal i za puno veća ostvarenja. Gojo je ovaj tjedan 624. na ATP listi, najbolji plasman nije mu puno bolji – 596. mjesto iz prosinca prošle godine, ali je zato već postignuti­m u Lexingtonu osigurao dolazak na 580. mjesto (+44) i novi najbolji plasman. Na hrvatskoj listi je deveti, ali najmjeroda­vnijom potvrdom Gojinih velikih mogućnosti čini nam se poredak igrača do 21 godine na kojoj je naš mladac 71. na svijetu.

Vraća se faksu, ali bez tenisa

No ni to nije realan pokazatelj Bornine kvalitete baš zbog toga što je dvije sezone gotovo isključivo bio posvećen studiju i sveučilišn­om tenisu. Sad je odlučio u potpunosti se posvetiti profesiona­lnom tenisu. Vratit će se na fakultet, završiti studij, ali sveučilišn­om je tenisu rekao zbogom. – Meni je konačni cilj biti profesiona­lac. Sad sam usredotoče­n na to. Odigrat ću još nekoliko Challenger­a, potom Winston-Salem i nakon toga vratiti se kući i malo odmoriti – poručio je.

 ??  ?? Borna Gojo (20) na Challenger­u u Kentuckyju prošao je kvalifikac­ije i prvo kolo glavnog turnira te je osigurao dolazak na 580. mjesto ATP liste (+44)
Borna Gojo (20) na Challenger­u u Kentuckyju prošao je kvalifikac­ije i prvo kolo glavnog turnira te je osigurao dolazak na 580. mjesto ATP liste (+44)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia