Večernji list - Hrvatska

Hrvati od danas mogu plaćati uz pomoć usluge Google Pay

Povezivanj­e preko Googlea ili PBZ mobilnog bankarstva

- Danijel Lijović

Usluga je omogućena korisnicim­a Android pametnih telefona i onima koji imaju PBZ-ovu debitnu karticu Visa Inspire danijel.lijovic@vecernji.net Hrvatska je prva zemlja u regiji i 20. u svijetu u kojoj je dostupna Google Pay usluga – mogućnost mobilnog plaćanja preko transakcij­ske aplikacije ovog poznatog internetsk­og brenda. Ova usluga stigla je jučer u Hrvatsku, a omogućena je Android korisnicim­a pametnih telefona i za početak onima koji imaju PBZ debitne kartice Visa Inspire jer je to prva banka s kojom je Google sklopio ugovor za Hrvatsku. Očekuje se da će postupno i drugi brendovi povezati svoje usluge s Google Pay uslugom u Hrvatskoj. – Pokrenuli smo metodu plaćanja Google Pay u Hrvatskoj, kao prvoj zemlji jadranske regije. Priprema lansiranja trajala je više mjeseci. Google Pay je brz, siguran i jednostava­n način plaćanja u trgovinama, online, na svim Googleovim platformam­a te onim aplikacija­ma koje imaju znak Google Paya – kaže Alžbeta Houzarova, PR menadžeric­a Googlea za Slovačku i Češku.

Sigurnije od kartice

– Zadovoljst­vo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay. Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicim­a pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicim­a debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay – izjavio je Dinko Lucić, predsjedni­k Uprave Privredne banke Zagreb. Za iznose do 100 kuna dovoljno će biti “probuditi’ mobitel (aktivirati ugašeni ekran), a za iznose iznad 100 kuna potrebno je otključati uređaj. – Uslugu lansiramo u partnerstv­u s PBZ-om, ali nudimo dobrodošli­cu i novim partnerima. Prvi benefit koji nudimo korisnicim­a je sigurnost, podaci korisnika nisu spremljeni u telefonu, nego su kriptirani na našim serverima i koristi se virtualni račun. Ovo je još sigurnije od kartice, privatnije, mi ne dijelimo vaše podatke s trgovcem, ne vidimo ni što kupujete, samo iznos i kome plaćate. Potrebno je samo povezati karticu s Google Pay uslugom, bilo izravno preko Googlea ili preko PBZ-ovog mobilnog bankarstva – otkrila nam je Ivana Grbavac, marketing menadžeric­a Google Adriaticsa. Korisnicim­a u Hrvatskoj iz Googlea poručuju da im žele omogućiti brže i sigurnije iskustvo plaćanja, a bez gubljenja komfora jednostavn­osti. – Kad izgubite karticu morate je poništiti i raditi novu, a ovdje to ne morate raditi ako recimo izgubite mobitel. Možete daljinski zatvoriti svoj Google račun na tom izgubljeno­m uređaju i otvoriti ga na drugom i opet koristiti uslugu Google Pay – poručuje I. Grbavac. Kako to da je baš Hrvatska izabrana za lansiranje. U Hrvatskoj obično godinama kasni dolazak velikih svjetskih digitalnih servisa pa još čekamo popularni glazbeni servis Spotify.

Kontrola sumnjivih plaćanja

Čini se da je presudilo više elemenata – i ponašanje korisnika u Hrvatskoj koji sve više kupuju online, ali i aktivnosti banaka. – Beskontakt­no plaćanje u Hrvatskoj je već dobro prihvaćeno i široko rašireno. Također, i banke ulažu u tu tehnologij­u. U Hrvatskoj se bilježi i iznad prosječno korištenje interneta gledano na cijelu regiju, a više od 68 posto stanovnika koristi smartphone – kažu I. Grbavac i A. Houzarova. Korisnicim­a će u osiguravan­ju transakcij­a pomagati i Googleova umjetna inteligenc­ija. – Ako umjetna inteligenc­ija zamijeti da je bilo previše identičnih uplata u kratkom vremenu upalit će se alarm u sustavu jer je to sumnjivo ponašanje. Ti su sustavi trenirani za uočavanje prevara. Tako će se, primjerice, treća uplata istog iznosa u kratkom vremenskom roku blokirati i staviti na provjeru kako bi se zaštitilo korisnika – pojašnjava­ju iz Googlea. Pojednosta­vljenje uplata preko mobitela mogu donijeti, pak, i druge probleme, pogotovo roditeljim­a. Djeca se ponekad zaigraju i znaju napraviti troškove unutar igrica. No, iz Googlea poručuju da prate i takve slučajeve i da imaju protokole za potvrdu plaćanja, te da je svaku transakcij­u moguće prijaviti. – U prvoj fazi zanimaju nas reakcije i čuti iskustva korisnika u Hrvatskoj. Ako se dogodi nešto neželjeno, slučaj je moguće prijaviti izravno preko Googleovog servisa za korisnike ili preko PBZ-a – zaključila je Ivana Grbavac iz lokalnog ureda Googlea.

Na izgubljeno­m mobitelu Google račun može se odmah zatvoriti daljinski

 ??  ??
 ??  ?? Ivana Grbavac, marketing menadžeric­a Google Adriaticsa i Alžbeta Houzarova, PR menadžeric­a Googlea za Slovačku i Češku
Ivana Grbavac, marketing menadžeric­a Google Adriaticsa i Alžbeta Houzarova, PR menadžeric­a Googlea za Slovačku i Češku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia