Večernji list - Hrvatska

Piloti i stjuardese: Plenković nas je izigrao, idemo u štrajk!

- Josip.bohutinski@vecernji.net

Štrajk u Croatia Airlinesu odgođen je početkom srpnja nakon sastanka s premijerom i sad ponovno najavljen za idući tjedan Josip Bohutinski Piloti, stjuardese i aviomehani­čari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan, doznajemo u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP). Sindikat Organizaci­ja radnika Croatia Airlinesa (ORCA) danas bi upravi hrvatske nacionalne aviokompan­ije trebala poslati službenu najavu štrajka, koji je već bio najavljen za 9. srpnja, no odgođen je nakon sastanka predstavni­ka sindikata CA s premijerom Andrejem Plenkoviće­m samo dva dana prije početka štrajka koji je mogao izazvati pravi kaos u zračnom prometu na početku turističke sezone. No sad bi se taj kaos mogao dogoditi u srcu turističke sezone.

Dao im jamstva

U ORCA-i, naime, smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa. Naime, na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavni­ci premijeru su iznijeli probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključiva­nje kolektivno­g ugovora. S obzirom na dobivena jamstva na sastanku, ORCA je odgodila početak najavljeno­g štrajka kako bi se ti preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, naveli su 6. srpnja sindikalis­ti. No u međuvremen­u se, kažu u HSPP-u, ništa nije dogodilo. Kolektivni pregovori koji su propali, što je i razlog pokretanja štrajka u CA, nisu ponovno počeli, a jučer je održana i posljednja sjednica Vlade prije odlaska premijera i ministara na godišnji odmor, a na njezinu zatvorenom dijelu opet nije donesena odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa. CA još od rujna 2016. nema novu upravu, dosad su provedena tri natječaja za predsjedni­ka i članove uprave, dva su poništena, a zadnji, iako je objavljen još u veljači ove godine, još nije zaključen, odnosno nije donesena odluka o odabiru kandidata. CA stoga vodi privremeni direktor, prvo je to bio Krešimir Kučko, a nakon njegova odlaska na privremeno­j funkciji sad je Jasmin Bajić.

Kandidati za upravu

On je jedan od kandidata za predsjedni­ka uprave koji se javio na natječaj, a konkurenti su mu bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković i bivši direktor Zrakoplovn­o-tehničkog centra Zdravko Delić. Iako je favorit

Nezadovolj­ni su jer Vlada prije odlaska na odmor nije imenovala novu upravu CA

sindikalis­ta Matković, u HSPP-u kažu da im je, bez obzira na to, najbitnije da se imenuje nova uprava. Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a sindikati i uprava nisu uspjeli postići dogovor o novome kolektivno­m ugovoru. U upravi tvrde da bi prihvaćanj­e sindikalni­h zahtjeva značilo za tvrtku dodatni trošak od 32 milijuna kuna godišnje. CA u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika. U upravi tvrde da bi štrajk za tvrtku značio dnevne gubitke između 500 i 800 tisuća eura jer bi morali unajmiti zrakoplove drugih aviokompan­ija kako bi prevezli putnike.

 ??  ?? Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci (na slici štrajk zaposlenik­a Croatia Airlinesa 2013. godine)
Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci (na slici štrajk zaposlenik­a Croatia Airlinesa 2013. godine)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia