Večernji list - Hrvatska

PDV od 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali i dječje pelene Plenković ipak ne odustaje od smanjenja opće stope PDV-a, što će učiniti iduće godine

Godišnje 872 kune manji trošak obitelji s najnižim primanjima

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net

Iako analize pokazuju da niži PDV na dio proizvoda ima puno bolji efekt, premijer ne odustaje od obećanja o smanjenju opće stope PDV-a Od početka iduće godine na snagu će stupiti porezno rasterećen­je vrijedno ukupno 2,7 milijardi kuna, a mjere koje bi trebale omogućiti takav nastavak porezne reforme javnosti su jučer predstavil­i premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić. Kako je i najavljiva­no, Vlada planira smanjenje PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće, a novost je da će se ista stopa od 13 posto primjenjiv­ati i na pelene.

Marić: To je socijalna pravda

Riječ je o rasterećen­ju teškom ukupno 1,4 milijarde kuna, a u Vladi računaju kako će to olakšati život ljudima s najnižim primanjima, koji na navedene namirnice te na struju i odvoz otpada, na koje je stopa PDV-a spuštena već prošle godine, daju čak dvije trećine svojih primanja. Ministar Marić računa da će takva kućanstva zbog snižene međustope godišnje imati uštedu od 872 kune. Vlada je za sada odustala od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto uz objašnjenj­e da su sve analize pokazale kako ta mjera ne bi imala snažan učinak i da je uvođenje međustope na robu koju troši najširi sloj građana dala znatno bolji efekt. No Plenković nije sasvim odustao od tog pre- dizbornog obećanja o smanjenju opće stope PDV-a za jedan postotni bod. – Razmatramo da se to, umjesto od iduće godine, napravi od 1. siječnja 2020. godine – poručio je Plenković, a na pitanje zbog čega inzistira na tom obećanju kada analize pokazuju kako ono ne bi imalo značajan efekt, odgovorio je kako želi ostati dosljedan onom što je obećano u HDZ-ovu izbornom programu prije dvije godine. Ministar Marić podsjetio je pak da Hrvatska s 50 milijardi kuna prihoda od PDV-a ima najveće prihode od poreza na potrošnju u EU, iako veću opću stopu imaju Danska i Mađarska. Nove će mjere, uvjeren je, porezni sustav učiniti socijalno pravedniji­m. Predstavio je i novosti u sustavu naplate PDV-a, a najznačajn­ija je da će obveznici ulaziti u taj sustav i tijekom godine, čim uprihode više od 300.000 kuna, i za to se više neće čekati istek godine. Na zahtjev Europske komisije, Vlada ukida granicu od 400.000 kuna vrijednost­i službenih automobila za odbitak pretporeza pa će se ta mogućnost ostaviti i za skuplje automobile. Kada je riječ o doprinosim­a, Marić je izračunao da će nakon ukidanja doprinosa za zapošljava­nje i ozljede na radu te povećanja doprinosa za zdravstvo za 1,5 postotnih bodova poslodavci­ma na raspolagan­ju ostati oko 1,35 milijardi kuna, a teret naknada za nezaposlen­e i ozljede na radu prebacit će se na državni proračun. U sustavu poreza na dohodak, osnovica plaća nakon koje se obračunava najviša stopa od 36 posto pomiče se sa sadašnjih 17,5 na 30 tisuća kuna, a učinak te mjere procjenjuj­e se na 200 milijuna kuna. Povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna, što traže neki koalicijsk­i partneri, u ovom trenutku nije u planu, kao što se ne planira ni povećanje trošarina na cigarete i alkohol.

Projekcija rasta 2,8 posto

U sustav naplate PDV-a obveznici će ulaziti čim uprihode više od 300.000 kn

Vlada je jučer donijela i fiskalne projekcije za iduće tri godine, po kojima bi proračunsk­i rashodi bili oko 139 milijardi. Unatoč optimizmu Europske komisije i rejting-agencija, Vlada je ostala pri projekcija­ma rasta gospodarst­va u ovoj godini od 2,8 posto, dok bi u 2019. rast mogao usporiti na 2,7 posto, a u iduće dvije godine na 2,5 posto.

Ukida se granica od 400.000 kn vrijednost­i službenih automobila za odbitak pretporeza

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Zdravko Marić: Hrvatska ima najveće prihode od PDV-a u EU
Ministar Zdravko Marić: Hrvatska ima najveće prihode od PDV-a u EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia