Večernji list - Hrvatska

Ispod Tuđmanova parka dva tunela i garaža za 400 automobila

Iz Ulice Grada Mainza jedna podzemna cijev vodit će do Deželićeva prilaza, druga do Jagićeve

- Mateja Šobak

Iz Ulice grada Mainza jedna podzemna cijev vodit će do Deželićeva prilaza, a druga do Jagićeve

Podzemni prolazi zajedno neće biti dugi ni kilometar, a ukupno će imati tri trake te će biti jednosmjer­ni. Studiju je napravio Prometni fakultet mateja.sobak@vecernji.net Drumom i šumom, a po metropoli uskoro i tunelom. Najnovija je to zamisao gradske uprave, kojom će Ulicu Grada Mainza spajati s Prilazom Gjure Deželića te Jagićevom i to preko Parka dr. Franje Tuđmana. Ispod, točnije, jer, prema studiji Prometnog fakulteta, napravit će se dva tunela koji će vozilima omogućiti kretanje sa zapada na istok, što će, govore u Gradu, u potpunosti promijenit­i i regulaciju prometa oko samog parka.

Denivelaci­ja prometa

Što se samih tunela tiče, ili, kako kažu u gradskoj upravi, “podzemnih cijevi”, oni će zajedno biti dužine ni kilometar, s tim da će se dulje voziti po onom koji će Ulicu grada Mainza spajati s Jagićevom. – Dužina podzemnog dijela iznosila bi oko 393 metara, ulazna rampa bila bi duga 107 metara, a izlazna rampa 90 metara. Ukupna dužina podzemne veze iznosila bi oko 590 metara – objašnjava­ju u Gradu, pa dodaju kako bi širina tunelske cijevi iznosila ukupno sedam metara, dok bi od toga šest metara zauzimale dvije prometne trake. Za drugu podzemnu cijev, onu prema Prilazu Gjure Deželića koristila bi se ista ulazna rampa iz Ulice Grada Mainza, ali bi se tunel odvojio točno ispod Trga Francuske Republike. Dužina drugog tunela s rampama bila bi oko 340 metara, s tim da bi mu ukupna širina bila šest metara te bi sadržavao jedan trak. Planira se izgradnja i garaže za koju se prije dvije godine spominjalo da bi trebala imati 400 mjesta, a upravo za ta dva posla, denivelaci­ju prometa i rješavanje onog u mirovanju, Grad traži tvrtku koja će 400 tisuća kuna izraditi projektno-tehničku dokumentac­iju. Glavni je uvjet, naravno, da se ona radi prema smjernicam­a prometne studije već spomenutog fakulteta.

Zaštićena zona

A upravo ona svojevrsni je kamen spoticanja i glavni razlog što Park dr. Franje Tuđmana te Trg Francuske Republike uz njega već godinama stoje zapušteni i bez ikakvih konkretnih ideja za uređenje. Od one koju je još 2013. godine arhitekt Nenad Fabijanić razradio te za nju napravio i projekt, čini se, u potpunosti se odustalo. – Negativno smo reagirali na prometnu studiju jer ima puno boljih rješenja za promet oko trg i parka. To je područje koje je zaštićena zona i nema potrebe da ga se devastira nelogičnim prometnica­ma – rekao nam je jučer Nenad Fabijanić, pa dodao da on ostaje pri svome, odnosno da s Gradom neće pregovarat­i o uređenju parka, ako se realiziraj­u zamišljeni tuneli. Da treba uskladiti ideje Prometnog fakulteta i onu arhitekta Fabijanića smatra, pak, gradonačel­nik Milan Bandić, koji se na uređenje parka osvrnuo na jednoj od prošlih sjednica Skupštine. – Arhitekt Fabijanić i drugi arhitekti rade sebi spomenike s projektima, a ja to ne radim. Grad mora funkcionir­ati, treba pomiriti studiju uređenja i podzemni kontakt.

Uređenje parka, za koje je sve bilo spremno 2013., zapelo je baš zbog mogućih tunela

 ??  ??
 ??  ?? Projektnu dokumentac­iju izradit će se za 400 tisuća kuna, a radovi na iskapanju i povezivanj­u jedne s drugom stranom parka neće krenuti ove godine
Projektnu dokumentac­iju izradit će se za 400 tisuća kuna, a radovi na iskapanju i povezivanj­u jedne s drugom stranom parka neće krenuti ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia