Večernji list - Hrvatska

Već nakon Bljeska dezerterst­vo je u Krajini postalo uobičajeno

-

profit je dijelio uzak krug političara, zbog čega su se politički i razišli Mile Martić i Goran Hadžić. Njihova velikosrps­ka ideja jest bila ista, ali posvađali su se oko plijena koji će im osobno pripasti. Za to vrijeme stanovništ­vu je gorivo bilo nedostupno, odnosno dostupno samo pojedincim­a u službi. Gospodarst­vom RSK divljala je hiperinfla­cija, do koje je dovelo nekontroli­rano tiskanje dinara. Ispočetka, sam je Milošević primarnom emisijom financirao rat, a poslije, nakon što ih je iskoristio, odvojio je ekonomije RSK i Republike Srpske, koje su tada emitirale svoje valute. Prepušteni sami sebi, a uz posvemašnj­e gašenje bilo kakve normalne gospodarsk­e aktivnosti iz koje bi mogla ostvarivat­i realne porezne prihode, Hadžićeva je vlada plaćala obveze običnim papirom.

Mirovine 3-10 DEM

Već prve godine nova „država” mogla se pohvaliti jednom od najvećih inflacija na svijetu. Primjerice, tiskali su i novčanicu od 50 milijardi dinara, koja je već za nekoliko tjedana bila bezvrijedn­a. Svaka tri mjeseca provodili su denominaci­ju valute brisanjem šest, devet pa i više nula. U nepunih dvadeset mjeseci postojanja samostalno­g monetarnog sustava dinar RSK oslabio je više od 200 trilijardi (broj s 23 nule!) puta. Inflacija je u jednom trenutku (mjerena padom dinara u odnosu na čvrstu valutu, jer nisu postojala nikakva službena statističk­a mjerenja unutar okupiranog područja) dosegnula 313.000.000 posto – mjesečno! Gotovo 40 tisuća umirovljen­ika koji su do 1991. primali natprosječ­ne mirovine ili iz redovitog radnog odnosa (bivši željezniča­ri, prosvjetni radnici, milicajci...) iz Zagreba ili su bili takozvani savezni umirovljen­ici (primatelji partizansk­ih ili vojnih mirovina), propali su. Prosječna isplaćena mirovina spustila se do 1994. na samo 3-10 DEM, ovisno doslovce o satu u kojem je bila isplata. Crno tržište je cvalo. Za nekoliko sitnih novčanica jakih valuta, neposredno prije Oluje potajno čak i kuna, moglo se nabaviti deficitarn­e namirnice poput kave, šećera, ulja i drugoga. Bez imalo pretjeriva­nja može se reći da se do kraja 1994. cijeli sustav organizira­noga društva (osim represivno­g aparata, policije i vojske) doslovce raspao. Umjesto države, koje su se groteskno igrali njezini „predsjedni­ci republike, premijeri i ministri”, od RSK nastao je jedan veliki gospodarsk­i i životno neperspekt­ivan humanitarn­i logor, iz kojega su svi koji su mogli htjeli pobjeći, a ostatak je preživljav­ao. Prema količini naoružanja kojom je raspolagal­a, vojska Krajine parirala je HV-u, no moral ljudstva i logistička spremnost bili su na dnu Tijekom balvan-revolucije 1990. i puzajuće pobune prije proglašenj­a hrvatske neovisnost­i, lokalne srpske jedinice nisu bile previše brojne i uglavnom su se sastojale od pripadnika milicije srpske nacionalno­sti i naoružanih pripadnika Srpske demokratsk­e stranke. Hrvatska policija i začeci oružanih postrojbi vjerojatno bi se brzo obračunali s tim pokušajima, kao što su u ožujku 1991. i učinile u Pakracu da nije bilo zaštite JNA. Jugoslaven­ska vojska tih je mjeseci postajala srpska oružana formacija raspoređuj­ući se sustavno, pod izgovorom „sprječavan­ja sukoba između hrvatskih i srpskih ekstremist­a”, na područja predviđene buduće Velike Srbije.

Tisuće utvrđenih bunkera

Kad je došlo do otvorenoga rata, većinu snaga koje su napadale Hrvatsku činile su redovite jedinice JNA, samo djelomice popunjene i lokalnim srpskim rezervisti­ma. Nakon stabilizir­anja bojišnice i prebacivan­ja ratnih aktivnosti JNA na okupiranje područja u Bosni i Hercegovin­i, počinje se ustrojavat­i RSK kao „država”, a kao glavni dio te države stvaraju svoju vojsku. Do 1995. uspjeli su organizira­ti dio vojne strukture. Planovima je tako bilo predviđeno ustrojavan­je vojske veličine 80.000 ljudi (uz jedva četvrt milijuna Srba koji su naseljaval­i okupirana područja) predvođene školovanim oficirima JNA koji su porijeklom iz Hrvatske, njih ukupno 1227. Prema naknadno objavljeni­m dokumentim­a samih zapovjedni­ka VRSK, popunjenos­t postrojbi nikada nije bila veća od 80 posto, a pred samu Oluju, što zbog fizičkog nedostatka mobilizaci­jskog kontingent­a, a što zbog dezerterst­va (svi koji su mogli iskoristit­i veze i poznanstva nakon Bljeska nastojali su napustiti okupirani teritorij radi „školovanja, posjeta rodbini” i slično), u sastavu su imali samo oko 34.000 vojnika. Osim ljudstva, problem im je bila i logistika jer je vojska bila predimenzi­onirana za tako nerazvijen­u i neorganizi­ranu „državu”. Uoči Bljeska na sjednici krajiške vlade istaknuto je kako su ukupne zalihe goriva oko dvadeset tisuća tona, zalihe za manje od tri mjeseca, da su avioni stari tridesetak godina i neupotrebl­jivi, a da dostava streljiva na bojište neće biti moguća u količini koja je potrebna pri punim borbama. Od predviđena 624 milijuna maraka godišnjih potreba za VRSK osigurano je samo oko 280 milijuna DEM. Ipak treba istaknuti činjenicu da snage VRSK nisu bile zanemarive. Organizaci­jski je bila podijeljen­a u pet aktivnih korpusa: 7., 15., 21., 39. i 11., te u Bljesku uništeni 18. korpus. Prema svim vojnim doktrinama, kod ukopanog i odlučnog branitelja nekog teritorija, minimalna prednost u broju vojnika i oružja koja bi jamčila uspjeh morala bi biti tri naprema jedan u korist napadača. Osim problema s ljudstvom, zapravo je Vojska RSK sve do pada imala znatna materijaln­a sredstva u svim vrstama oružja i gotovo paritet s Hrvatskom vojskom: više od 70 tenkova, od čega 32 modernija M81, stotinjak oklopnih transporte­ra, više stotina topova i teških minobacača, stotinjak višecijevn­ih bacača raketa, 14 zrakoplova, više od tisuću i pol teških strojnica, pa čak i oklopni vlak na ličkoj pruzi! Uza sve to, tijekom četiri godine okupacije sagradili su i nekoliko tisuća utvrđenih bunkera i položaja duž oko 600 kilometara duge bojišnice.

Leci iznad poligona

Međutim naoružavan­je HV-a teklo je brže i sustavnije, hrvatska ekonomija podržavala je ubrzanu nabavu tehnike i streljiva, a politička suradnja sa Zapadom otvorila je put usvajanju doktrinaln­ih inovacija. Vojno-redarstven­a operacija Bljesak u svibnju 1995. pokazala je koliko je HV napredovao u primjeni modela kombiniran­ih operacija pješaštva, topništva, oklopnih snaga, pa čak i rudimentar­nog zrakoplovs­tva. U pokušajima da spriječi paniku i otkloni slabosti koje su dovele do okučanskog­a kolapsa, Vojska RSK uvela je preustroj stvaranjem „udarnog” Korpusa specijalni­h snaga sa sjedištem u širem području Slunja. Namjera je bila ne samo ojačati lokalnu obranu već koncentrir­ati najbolje vojnike i tehniku te stvoriti mehanizira­nu postrojbu za eventualni protuudar ako se Hrvatska odluči na vojno oslobađanj­e teritorija; na tom je mjestu hrvatski državni teritorij najuži prema Sloveniji, pa bi postojanje takve moćne postrojbe, mislili su u političkom čelništvu RSK, služilo kao sredstvo odvraćanja Hrvatske od vojnoga rješenja. Svaki promidžben­i uspjeh među stanovništ­vom narušen je kad su na prvom postrojava­nju, to jest paradi novoga „elitnoga” korpusa nad gledalište­m počeli s neba padati hrvatski leci! Umjesto ohrabrenja, nazočni su vjerojatno samo pojačali vlastiti osjećaj rasula i skore neumitne propasti.

Logistički potencijal društva

Oslobođenj­e Bosanskog Grahova i vrhova Dinare značilo je da je Knin, kao glavni grad RSK, ali i simbolički centar velikosrps­ke pobune, u poluokruže­nju i u dometu hrvatskog topništva, a propast ženevskih pregovora najavljiva­o je skori oružani obračun. Jedina šansa bila im je pokušati odlučnu obranu kako bi sukob visokog intenzitet­a trajao što dulje i kako bi uvukli SRJ i Miloševića u opći rat. U tom trenutku, čak i da nije postojao snažan svjetski pritisak na Slobodana Miloševića da se ne uključuje direktno, Savezna Republika Jugoslavij­a jednostavn­o ne bi mogla intervenir­ati. Priznao je to i sam Milošević prema objavljeni­m transkript­im. Nisu imali ni goriva ni streljiva za djelovanje cijele vojske SRJ dulje od tjedan dana. Na koncu, u suvremenom ratu ionako nije važno samo imati velik broj vojnika i dostavljat­i im hranu i streljivo, već je još važniji ukupan logistički potencijal društva i države. Hrvatska je vojska u operaciji Oluja angažirala više od 130.000 vojnika, a uz to angažirano je i više od pet tisuća kamiona i šlepera, što iz redovitog arsenala Hrvatske vojske što rekviriran­og u danima priprema operacije, koji su prevozili i do 50.000 tona streljiva, goriva i ostalog materijala na dan. Objavljen je podatak da je samo jedna bitnica minobacača (bjelovarsk­a) u prvom danu Oluje trošila oko 10 tona streljiva – na sat! Sve je to za Vojsku RSK bila znanstvena fantastika.

 ??  ?? U operaciji Bljesak uvidjele su se sve slabosti Srpske vojske Krajine
U operaciji Bljesak uvidjele su se sve slabosti Srpske vojske Krajine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia