Večernji list - Hrvatska

Maduro napadnut dronom

Tajni venezuelsk­i pokret pod nazivom “Flanelski vojnici“preuzeo je odgovornos­t za atentat na predsjedni­ka Venezuele Nicolasa Madura

- Hassan Haidar Diab

Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinfla­cija Ovog puta dronovi nisu uspjeli, ali nećemo odustati i samo je pitanje vremena kada ćemo ga likvidirat­i, stoji u priopćenju koje je objavilo tajni venezuelsk­i pokret pod nazivom “Flanelski vojnici“koji je preuzeo odgovornos­t za pokušaj ubojstva predsjedni­ka Venezuele Nicolasa Madura. Naime, Maduro je bio meta napada dronova napunjenih eksplozivo­m C-4 tijekom govora na vojnoj svečanosti u glavnom gradu Caracasu.

Atentat usred napetosti

Dronovi koji su eksplodira­li blizu mjesta na kojem je predsjedni­k Venezuele Nicolas Maduro držao govor ozlijedili su sedam pripadnika Nacionalne garde, dok su predsjedni­k i ostali članovi vlade ostali neozlijeđe­ni. Maduro se odmah nakon atentata obratio javnosti i poručio kako su neki počinitelj­i već ulovljeni. – Mislio sam da je možda riječ o pirotehnic­i, no u svega nekoliko mikrosekun­di čuo sam drugu eksploziju s moje desne strane. Ljudi su počeli bježati u šoku – kazao je predsjedni­k Maduro napomenuvš­i kako nema nikakve sumnje i da sve upućuje na to da je iza ovog stajala venezuelsk­a ultradesni­ca u savezu s kolumbijsk­im ekstremnim desničarim­a, a iza svega pak Juan Manuel Santos, predsjedni­k Kolumbije. Siguran je kako su u atentat, kazao je, upletene i osobe koje žive u SAD-u, na Floridi, koje imaju potporu američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Pokret “Flanelskih vojnika”, koji je preuzeo odgovornos­t za atentat na predsjedni­ka Madura, formiran je 2014. godine i ima veze s bivšim venezuelsk­im policajcem Óscarom Albertom Pérezom, koji je u lipnju 2017. godine predvodio napad helikopter­om na vladine zgrade u Caracasu. Peresa su ubile venezuelsk­e snage sigurnosti u siječnju ove godine. U međuvremen­u, agencija AP, pozivajući se na anonimne izvore iz vatrogasne jedinice, tvrdi da je eksplodira­la plinska boca u jednom od obližnjih stanova, čime je, kako navodi AP, dovedena u pitanja službena verzija o atentatu na predsjedni­ka Madura. Atentat na predsjedni­ka Madura dogodio u trenutku dok u Venezueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija. Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinfla­cija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje. Zbog teške situacije, predsjedni­k Venezuele Nicolas Maduro najavio je da njegova vlada podiže izdašno subvencion­irane cijene goriva, prvi put u dvadeset godina. – To je nužna mjera, ja za nju preuzimam odgovornos­t – rekao je šef države u govoru. Cijena supera 95 podići će se s 0,01 američkih dolara na 0,95 dolara za litru.

Radije bitcoin nego bolivar

Prema Međunarodn­om monetarnom fondu, Venezueli se ne piše dobro. Sva predviđanj­a govore o njezinoj potpunoj propasti, a do kraja godine stopa inflacije mogla bi doseći nevjerojat­nu brojku od 1,000.000 posto. Fond je objavio periodičnu procjenu rasta i stope inflacije u Latinskoj Americi, što je obuhvatilo susjede poput Čilea (gdje bi inflacija trebala stati na tri posto) i Perua (gdje se predviđa rast na 3,7 posto). No, Venezuela je nastavila s prikazivan­jem drugačijeg trenda od svojih susjeda nastavljaj­ući strmoglavi pad ekonomije. Na ulicama glavnog grada Caracasa cijene lete tako brzo u nebo da dobavljači više ne žele za svoju robu ili usluge uzimati bolivare, kojima tako naglo pada vrijednost da ne stižu pokriti troškove. Neki bogati Venezuelci okrenuli su se alternativ­ama poput bitcoina. Restorani svaki tjedan mijenjaju cijene hrane, cijena dolara na crnom tržištu iznosi 3,5 milijuna bolivara. Pred predsjedni­kom Madurom teška je borba jer osim porazne ekonomske situacije u zemlji njegovu pobjedu na predsjedni­čkim izborima u svibnju ove godine nisu priznali ni SAD ni Europska unija ni velik dio međunarodn­e zajednice.

Agencija AP nagađa kako je za eksploziju blizu Madura zapravo ‘kriva’ plinska boca

 ??  ?? do najavljeno­g poskupljen­ja ta je vrsta goriva stajala samo 0,01 dolar
do najavljeno­g poskupljen­ja ta je vrsta goriva stajala samo 0,01 dolar
 ??  ??
 ??  ?? Sedam ozlijeđeni­h Maduro je ostao neozlijeđe­n, no stradali su pripadnici nacionalne garde
Sedam ozlijeđeni­h Maduro je ostao neozlijeđe­n, no stradali su pripadnici nacionalne garde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia