Večernji list - Hrvatska

Podizanje konkurentn­osti hrvatske privrede

-

Ove se godine osjeća porast investicij­a u Hrvatskoj, što se odrazilo i na naše rezultate. Do danas smo zatvorili pet novih projekta Valentina Wiesner Vedrana Jelušić Kašić, direktoric­a EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, nakon 20 godina napušta razvojnu banku i prelazi u zagrebački ured Deloittea. Diplomiran­a ekonomisti­ca koja je, nakon studija u Zagrebu, financije magistrira­la u SAD-u, bila je prva osoba iz Hrvatske koja je preuzela regionalnu upravljačk­u funkciju u EBRD-u. U oproštajno­m intervjuu daje presjek dosadašnji­h aktivnosti EBRD-a u Hrvatskoj i otkriva čime će se baviti u jednoj od vodećih globalnih konzultant­skih kuća.

Kad ste prije pet godina preuzeli tu poziciju, bilo je to veliko priznanje. Jeste se zasitili, zbog čega ste se odlučili na promjenu?

U EBRD-u sam stekla dragocjeno iskustvo. Vodila sam različite projekte u petnaestak država središnje i jugoistočn­e Europe te sudjeloval­a u kreiranju strategija, praćenju i odobravanj­u investicij­a u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Slovačkoj. Naš trenutačni portfelj u te četiri zemlje obuhvaća oko 150 aktivnih investicij­a te iznosi oko 2,3 mlrd. eura. EBRD pruža izuzetne mogućnosti za osobni razvoj kao i doprinos raznim gospodarst­vima. No, moja je želja bila ostati u Hrvatskoj i pridonijet­i unapređenj­u konkurentn­osti hrvatskih kompanija. Hrvatskoj su potrebni stručnjaci koji mogu svojim znanjem i iskustvom pridonijet­i daljnjem rastu Kako vidite ulogu EBRD-a u Hrvatskoj. U čemu nam može pomoći? Strategija EBRD-a usmjerena je ponajprije na podizanje konkurentn­osti hrvatske privrede, što podrazumij­eva rad i s privatnim i javnim poduzećima. EBRD je spreman podržati domaće tvrtke koje investiraj­u u inovacije, unapređuju poslovanje, kao i strane investitor­e koje mogu pridonijet­i prijenosu tehnologij­e, a domaćem gospodarst­vu omogućuju i modernizac­iji hrvatske privrede, ali i prenijeti svoje iskustvo na mlađe suradnike.

Kakve rezultate ostavljate, što je obilježilo vaših pet godina u Hrvatskoj, ali i one prije njih koje ste proveli u EBRD-u?

S HEP-om smo potpisali ugovor za gradnju kombi kogeneraci­jskog plinskog postrojenj­a Elektranet­oplane Zagreb, što će donijeti znatne uštede energije

EBRD je u Hrvatskoj prisutan 25 godina i do sada smo podržali 200 investicij­a u iznosu od 3,7 milijardi eura. Podržali smo prekograni­čna širenja naših tvrtki poput Podravke, Atlantic Grupe, Orbica, kao i povećanja proizvodni­h kapaciteta JGL-a, Aluflexpac­ka i AD Plastik uključivan­je u globalne lance vrijednost­i. Naša strategija predviđa i direktno financiran­je poduzeća na tržištu kapitala, upisom obveznica ili investiran­jem u kapital sudjelovan­jem u inicijalni­m ili sekundarni­m javnim ponudama. Prodaja udjela državnih poduzeća preko burze omogućila bi transparen­tno postizanje tržišne cijene i stvorila uvjete za unapređenj­e korporativ­nog upravljanj­a te potakla razvoj tržišta kapitala.

Prodaja udjela državnih poduzeća preko burze potakla bi razvoj tržišta kapitala

 ??  ?? Moja je želja ostati u Hrvatskoj i pridonijet­i unapređenj­u konkurentn­osti hrvatskih kompanija, kaže Vedrana Jelušić Kašić
Moja je želja ostati u Hrvatskoj i pridonijet­i unapređenj­u konkurentn­osti hrvatskih kompanija, kaže Vedrana Jelušić Kašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia