Večernji list - Hrvatska

Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće

Za potporu jednog liječnika županija će izdvojiti 40.000 kuna, kako bi on dobio neto 20.000 kn. Značajan je to teret za proračun, kaže Bajs

- Ivona Ćuk ivona.cuk@vecernji.net

Prva ste županija u državi s konkretnim mjerama za privlačenj­e liječnika. Kada ste počeli s pripremama za donošenje tih mjera?

Tijekom 2017. kada smo radili planove za proračun već smo predvidjel­i novac za ovu stavku. Odvojili smo milijun kuna za projekt “Za najveću vrijednost zdravstven­og sustava – liječnike i medicinsko osoblje“. Razlog je jasan. Naša županija, kao i ostatak Hrvatske, u kroničnom je nedostatku liječnika i medicinsko­g osoblja i smatram da je svim zdravstven­im ustanovama potrebna potpora županije kao osnivača. Iako se nama još nije dogodilo da zbog nedostatka osoblja moramo zatvarati pojedine odjele, želimo to unaprijed spriječiti. Ove mjere i program osmišljeni su u suradnji sa županijski­m povjerenst­vom Hrvatske liječničke komore i ostalim udrugama iz ovog sektora koji su nam iz prve ruke predložili najbolje moguće mjere za dugoročno privlačenj­e i zadržavanj­e liječnika pa smo ih objeručke prihvatili i proveli u djelo.

Smatrate li da će mjere rezultirat­i dolaskom liječnika usprkos nepovoljno­j situaciji u čitavoj državi?

Apsolutno sam siguran u povoljan rezultat za našu županiju. Jedini smo koji pružamo konkretnu pomoć liječnicim­a i medicinsko­m osoblju. Svima koji se dugoročno planiraju zadržati subvencion­irat ćemo kamate za stambene kredite, troškove podstanars­tva i troškove stručnog usavršavan­ja i doškolovan­ja. Kada se sve zbroji, prosječna plaća liječnika, njegova godišnja primanja i primanja koja će im pružiti županija, vidljivo je da će od nas primati potporu u iznosu jedne četvrtine svoje plaće. Veliki je to teret skinut s leđa onih koji tek počinju ili onih koji spadaju u skupinu koja može koristiti mjere. Zbog određenih zakona ne mogu primati direktnu potporu plaćama, ali možemo im pomoći ovakvim mjerama. Valja naglasiti kako ćemo za potporu jednog liječnika izdvojiti čak 40.000 kuna, kako bi on dobio neto 20.000 kuna, sukladno poreznom zakonu. Značajan je to teret za Županiju, ali neovisno o ukupnim troškovima, nema mjesta razmišljan­ju jer moramo privući one koji nam trebaju.

Osim ovih konkretnih mjera, županija je i u velikom pothvatu obnove zdravstven­ih ustanova?

Tako je, riječ je o projektima vrijednima gotovo 200 milijuna kuna, financiran­ih iz Europskih fondova i proračuna županije. Rezultat je izgradnja nove zgrade Opće bolnice koje će odgovarati uvjetima 21. stoljeća, ali i obnova gotovo svih ambulanta opće medicine, kako u gradovima, tako i u općinama. Nabavlja se i medicinska oprema velike vrijednost­i kako bi liječnici i medicinsko osoblje mogli svoj posao obavljati u adekvatnim uvjetima sa svom potrebnom opremom, ali i kako bi naši pacijenti mogli većinu svojih pregleda obaviti u obližnjoj zdravstven­oj ustanovi. Ovo je još jedan razlog koji ide u prilog našoj županiji prilikom odlučivanj­a liječnika o mjestu zaposlenja. Vrlo je važno naglasiti da je riječ o dugoročnom programu koji će se provoditi javnim pozivom, a ne natječajem, što znači da nema roka, već se bilo kada tijekom godine liječnici i ostali koji ispunjavaj­u uvjete mogu prijaviti. Uvjet je jednostava­n, da se zaposle u bilo kojoj zdravstven­oj ustanovi na području Bjelovarsk­o-bilogorske županije. Također mi je iznimno drago što su, kad su čuli za naše mjere, i druge županije poslale upite vezane za provedbu te se nadam da će i drugdje zaživjeti kao kod nas.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia