Večernji list - Hrvatska

Ova bi županija trebala biti primjer svima kako zadržati liječnike

- ivona.cuk@vecernji.net Ivona Ćuk

Od ulaska u Europsku uniju prije pet godina, Hrvatsku je napustilo više od 600 liječnika, a još 1500 njih pripremilo je dokumentac­iju tako da mogu otići u bilo kojem trenutku, kaže Luetić Bjelovarsk­o-bilogorska županija prva u Hrvatskoj uvodi trajne mjere potpore za zapošljava­nje i ostanak liječnika i medicinsko­g osoblja u zdravstven­im ustanovama na području županije, a dobrobit ovih mjera prepoznala je i Hrvatska liječnička komora.

U Komori oko 20.000 liječnika

Naime, prvi dopredsjed­nik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjedni­ca Povjerenst­va za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore Jadranka Pavičić Šarić te predsjedni­k Županijsko­g povjerenst­va Hrvatske liječničke komore za Bjelovarsk­o-bilogorsku županiju Goran Povh, susreli su se sa županom Bajsom te zaključili kako samo dobra suradnja lokalne i državne vlasti može rezultirat­i zadržavanj­em liječnika u Hrvatskoj. Trenutačna situacija u kojoj se nalazi županija, kao i cijela Hrvatska kada je riječ o broju liječnika, daleko je od dobre. – Hrvatska liječnička komora, koja okuplja gotovo 20.000 liječnika, vidjela je ovaj potez bjelovarsk­o-bilogorsko­g župana Damira Bajsa i Županijske skupštine kao jednu od rijetkih konkretnih mjera kojima svjedočimo u Hrvatskoj koje idu k tome da zadrže i privuku liječnike u jednu sredinu. Zadnjih nekoliko godina čuli smo priličan broj obećanja, namjera i lijepih želja, međutim, nitko to nije do sada pretočio u ovakvu konkretnu i trajnu mjeru kao što je to učinila vaša županija. Stoga smo došli izraziti javnu podršku ovoj odluci i čestitati na njoj i zapravo reći da bi se i ostali čelnici lokalnih samouprava, županija, gradova, općina, trebali i mogli povesti ovim primjerom i u svojim sredinama donijeti slične konkretne mjere. Podsjetit ću da je u posljednji­hpet godina, otkad je Republika Hrvatska ušla u Europsku uniju, više od 600 liječnika napustilo hrvatski zdravstven­i sustav, a 1500 liječnika uzelo je papire, pripremilo dokumentac­iju i u svakom su trenutku spremni napustiti Hrvatsku. Samo sinergija lokalne i središnje vlasti može dovesti do konkretnih mjera i učinaka kako bi zdravstven­i sustav kakav poznajemo postojao i dalje te kako bi ga dodatno izgrađival­i i učinili još kvalitetni­jim – istaknuo je prvi dopredsjed­nik Hrvatske liječničke komore dr.med. Krešimir Luetić.

Tri mjere

Mjere koje je uvela Županija su subvencion­iranje kamata za stambene kredite - za liječnike, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije, subvencion­iranje troškova podstanars­tva - za liječnike, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije koji nemaju riješeno stambeno pitanje na području Bjelovarsk­o-bilogorske županije te subvencion­iranje troškova stručnog usavršavan­ja i doškolovan­ja za liječnike i medicinsko osoblje koji se školuju o vlastitom trošku, do 50 posto iznosa godišnje. – Napravili smo odmak jer smo shvatili da su najvažnija vrijednost u našem zdravstven­om sustavu ljudi. Ako ne budemo ulagali u taj sektor zdravstven­og sustava, on više neće postojati – rekao je dr. med. Goran Povh.

Županija subvencion­ira osoblju podstanars­tvo, stambene kredite te stručno osposoblja­vanje

Ne budemo li ulagali u ljude, zdravstven­og sustava neće ni biti, kaže dr. med. Povh

 ??  ?? Predstavni­ci Hrvatske liječničke komore pohvalili su županijske mjere za zadržavanj­e medicinsko­g osoblja
Predstavni­ci Hrvatske liječničke komore pohvalili su županijske mjere za zadržavanj­e medicinsko­g osoblja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia