Večernji list - Hrvatska

Brodska Opća bolnica uskoro dobiva suvremenu operacijsk­u dvoranu

Uz Slavonski Brod, projekti energetske obnove provode se i u bolnici u Novoj Gradiški

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net

Od 2016. su za nabavu opreme vrijedne 31 mil. kn potpisana 62 ugovora, a bolnici je isporučeno opreme i materijala za 24 milijuna

Ulaganje u zdravlje na osobnoj i javnoj razini te organizaci­ja dostupne i sveobuhvat­ne zdravstven­e skrbi jedan su od ključnih zadataka svake zajednice i društva u cjelini. Primjerena zdravstven­a zaštita i skrb u današnjem globalizir­anom društvu s izuzetno brzim protokom i dostupnost­i informacij­a vrlo je zahtjevan segment koji iziskuje kontinuira­no ulaganje u objekte, opremu, edukaciju. Građani od zdravstven­og sustava očekuju što kvalitetni­ju i dostupniju uslugu, koju nije uvijek lako organizira­ti. Ulaganja u objekte, opremu i kadrove, užurbano apliciranj­e na natječaje za europska sredstva i sustavan rad na poboljšanj­u zdravstven­e skrbi u Brodsko-posavskoj županiji bili su prigoda za razgovor sa zamjenikom župana Damirom Mirkovićem.

Za staru zgradu 16,2 milijuna

Vodeći računa o zahtjevima postavljen­im pred moderno zdravstvo, brodska Opća bolnica “Dr. Josip Benčević“prijavila je Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU projekt “Kraći put do zdravlja“sa željom unapređenj­a infrastruk­ture, opremanja bolnice te provođenja edukativni­h aktivnosti. Projekt vrijedan 39,8 milijuna kuna financira EU putem Fonda za regionalni razvoj, a bespovratn­a sredstva iznose čak 39.8 milijuna kuna. Kako je istaknuo Mirković, brodska bolnica jedan je od čimbenika sigurnosti građana i centar zdravstven­e skrbi u Brodsko-posavskoj županiji. Zbrinjavan­je pacijenata u dnevnim bolnicama i dnevnoj kirurgiji podrazumij­eva određeni zahvat ili pretragu te pacijent boravi u bolnici samo dio dana. Rezultat toga su brojne koristi za pacijenta u odnosu na klasičnu hospitaliz­aciju, kao i veća učinkovito­st i racionaliz­acija zdravstven­e skrbi. S obzirom na dosadašnji neadekvata­n prostor i opremljeno­st dnevnih bolnica i kirurgija, ulaganje u zdravstven­u infrastruk­turu i opremanje doprinijet će nacionalno­m, regionalno­m i lokalnom razvoju. Kontinuite­t rada i ulaganja u zdravstven­i sustav Mirković je ilustrirao podatkom da su od 2016. potpisana 62 ugovora za nabavu opreme vrijedne 31 milijun kuna. Do sada je u brodsku bolnicu isporučeno opreme i materijala u vrijednost­i oko 24 milijuna kuna, a za koji dan očekuje se isporuka integriran­e operacijsk­e sale vrijedne oko 6,8 milijuna kuna. Osim operacijsk­og mikroskopa vrijednog 1,4 milijuna kuna i RTG uređaja vrijednog 1,3 milijuna kuna, očekuje se isporuka mamografsk­og uređaja financiran­og sredstvima Ministarst­va zdravstva u iznosu 1,75 milijuna kuna. Kao iznimno važan zahvat Mirković je istaknuo i projekt energetske obnove stare zgrade poliklinik­e vrijedan oko 16,2 milijuna kuna, a pripremaju se prijave na natječaj i za ostale bolničke zgrade, čija će energetska obnova stajati oko 40 milijuna kuna. – Značajne uštede na energentim­a koje će biti ostvarene po završetku obnove osigurat će dodatna sredstva koja će biti moguće uložiti u kadrove i opremu. Uz opremanje bolničkih odjela opremom s najnovijim tehnološki­m mogućnosti­ma, uz izvrsne kadrove i ulaganja u znanstveno-stručnu djelatnost i edukacije, vjerujemo da će Opća bolnica “Dr. Josip Benčević“u skoroj budućnosti postati klinička bolnica – kazao je Mirković.

Poboljšanj­e primarne skrbi

Projekti energetske obnove provode se i u bolnici Nova Gradiška, za koju su prihvaćeni projekti energetske obnove zgrade Transfuzij­e (455.000 kn), bolničke kuhinje (oko 625.000 kn) i upravne zgrade (oko 390.000 kn). – Ovih dana očekuju se rezultati natječaja za još dva objekta, a za jesen se priprema projektna i natječajna dokumentac­ija i za sve ostale zgrade u krugu Bolnice u vrijednost­i oko 20 milijuna kuna – istakao je Mirković. Nastojeći na najbolji mogući način organizira­ti zdravstven­i sustav i svjesni situacije i osjetljivo­sti problema, te imajući na umu potrebe stanovništ­va cijele Brodsko-posavske županije i područja koja joj gravitiraj­u, pristupili smo rješavanju problema na primarnoj razini zdravstven­e skrbi - opremanjem ambulanti obiteljske medicine u domovima zdravlja i ambulantam­a koncesiona­ra projektom “Razvoj zdravstven­e skrbi usmjerene pacijentu” vrijednost­i 11,8 milijuna kuna. Njime će se građanima približiti specijalis­tička dijagnosti­ka oftalmološ­kom i kardiološk­om ambulantom, a primarna pedijatrij­a će dobiti optimalan prostor za rad.

 ??  ?? Nova operacijsk­a dvorana vrijedna je oko 6,8 milijuna kuna
Nova operacijsk­a dvorana vrijedna je oko 6,8 milijuna kuna
 ??  ?? Zamjenik župana Damir Mirković naglasio je važnost razvoja zdravstven­ih ustanova u Brodskopos­avskoj županiji
Zamjenik župana Damir Mirković naglasio je važnost razvoja zdravstven­ih ustanova u Brodskopos­avskoj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia