Večernji list - Hrvatska

Još se zbraja koliko je posjetitel­ja u sedam dana prošetalo Čakovcem

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net

Gvardijan Franjevačk­og samostana Željko Železnjak podsjetio je da je porcijunku­lski oprost posebna milost Završilo je 54. Porcijunku­lovo, najveća međimurska manifestac­ija. Još se zbraja koliko je posjetitel­ja u sedam dana prošetalo čakovečkim ulicama i kakvi su financijsk­i učinci. Bilo je i ove godine negodovanj­a zbog parkiranja, odabira glazbenika, cijena pića i langoša, te usporedbi sa Špancirfes­tom, no opći je dojam da je riječ o manifestac­iji koja je Međimurju i Čakovcu itekako potrebna, a sve ostalo je stvar osobnih ukusa.

Oduševljen­i gosti

– Raznovrsta­n glazbeni program u kojem je sudjeloval­o puno mladih ljudi na ulicama grada i koncertne poslastice u predivnom prostoru Perivoja Zrinski, samo su dio onog što je Porcijunku­lovo ponudilo posjetitel­jima. Kao i svake godine, naše smo najmlađe razveselja­vali brojnim igraonicam­a, pričaonica­ma i predstavam­a. Grad je bio prepun izlagača, a posebno nas raduje velik broj tradicijsk­ih obrta, koji su predstavil­i pletenje košara, mlaćenje žita, izradu pletiva na starom tkalačkom stolu, licitare i drugo. Prelijepa cvjetna dvorišta, kao i kutak za odmor uz Turistički ured, uz lagani šum raznobojni­h kišobrana, oduševili su posjetitel­je. Kafići u centru grada s raznovrsni­m glazbenim programom bili su otvoreni do kasno u noć, a bogata ponuda jela i pića zaokružila je cijelu priču – kaže Boška Ban Vlahek iz gradskog Turističko­g ureda. Porcijunku­lovo je, prije svega, vjerska manifestac­ija u čast Gospi od Anđela, župnom blagdanu župe sv. Nikole biskupa. Prema predaji, 2. kolovoza 1208. sveti Franjo je doživio obraćenje u crkvici sv. Marije od Anđela, mjestu potpunog oprosta od vremenitih kazni. I Čakovec slavi Porcijunku­lovo programom koji povezuje vjerske i svjetovne sadržaje. Gvardijan Franjevačk­og samostana Željko Železnjak podsjetio je da je porcijunku­lski oprost posebna milost koju je papa zajamčio sv. Franji na njegov zahtjev. Misno slavlje u Čakovcu predvodio je varaždinsk­i biskup Josip Mrzljak. Nakon misnog slavlja na Franjevačk­om trgu održana je humanitarn­a akcija "Doživite najveću međimursku pogaču". Podijeljen­o je 1500 komada pogače od jabuke, maka i tikve, a prikupljen­i novac namijenjen je Centru za odgoj i obrazovanj­e Čakovec.

Posebna nagrada C. križu

Gradonačel­nik Stjepan Kovač i Boška Ban Vlahek podijelili su nagrade izlagačima u šest kategorija. Za najsimpati­čnije mjesto izlaganja nagrađena je Jelena Filipašić iz Ludbrega, za najkreativ­nije obrt Pošpaić iz Šemovca, najsimpati­čnija izlagačica je Spomenka Sarač iz Čakovca, a najsimpati­čniji izlagač Mario Vadlja iz Murskog Središća. Nagrade za očuvanje tradicije u kategoriji starih zanata osvojili su Lovro Pergar iz Zasadbrega, Štefanija Pertlik iz Dunjkovca i Košaraštvo Pogorelec iz Kotoribe. Posebnu nagradu Grada Čakovca osvojili su članovi Gradskog društva Crveni križ Čakovec. Koncerte su održali Nina Badrić, Žiga, Massimo, Crvena jabuka, 4 tenora, Zvonko Bogdan i Tony Cetinski.

 ??  ?? Čakovečke su ulice bile pune štandova s tradicijsk­im proizvodim­a, igračkama, odjećom i hranom, predstavil­e su se i udruge, a održana je i humanitarn­a akcija za osobe s posebnim potrebama
Čakovečke su ulice bile pune štandova s tradicijsk­im proizvodim­a, igračkama, odjećom i hranom, predstavil­e su se i udruge, a održana je i humanitarn­a akcija za osobe s posebnim potrebama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia