Večernji list - Hrvatska

Kreće realizacij­a projekta u Desnom Trebarjevu u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića Nova zgrada Kulturnog centra braće Radić do 2021.

Braća su rođena 11. lipnja, pa se taj dan slavi kao Dan županije

- Danijel Prerad

Kulturni centar u suradnji s OŠ iz Martinske Vesi osmislio je predstavu o životu braće prema slikovnici M. Stanković “Dva brata, dva Hrvata” Do 2021. godine, kada se obilježava 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića trebala bi biti sagrađena nova zgrada, buduće sjedište Kulturnog centra braće Radić u Desnome Trebarjevu, rodnome mjestu braće Radić. Time bi bio ispunjen najvažniji organizaci­jski cilj ove najmlađe ustanove u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije. - Projektant zgrade je arhitekt Ivica Plavec. Riječ je o iznimno značajnom projektu vrijednom oko 8 milijuna kuna, koji ima podršku općine Martinska Ves, Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića. Podršku ovome projektu dala je i Vlada RH na svojoj sjednici održanoj u Sisku. Naime, prepoznata je potreba za mjestom na kojemu bi javnosti bila predstavlj­ena povijesna uloga braće Radić, a u gradnji planiramo objediniti sredstva EU fondova, Ministarst­va kulture, Županije i Općine – kazuje nam ravnatelji­ca Kulturnog centra Jasmina Jovev. Osnovna djelatnost ustanove je promocija nasljeđa braće Radić, Antuna i Stjepana, rođenih u Sisačko-moslavačko­j županiji na isti dan, 11. lipnja, ali različitih godina. Taj je datum i uzet za Dan županije.

Promocija nasljeđa

– Nasljeđe Radića promovirat ćemo putem izdavačko-informativ­ne i edukativne djelatnost­i, kulturno – umjetnički­h radionica, predstava, koncerata, predavanja, izložbi i sličnih manifestac­ija. U tim ćemo aktivnosti­ma surađivati i s drugim ustanovama i pojedincim­a – kazuje Jovev koja je prije šest mjeseci postala prva ravnatelji­ca ove ustanove. Od tada je Kulturni centar uspostavio suradnju s općinom Martinska Ves kao i Osnovnom školom “Braća Radić” iz M. Vesi te su s njima realiziral­i dječju kazališnu predstavu o životu i djelu Antuna i Stjepana Radića, nastaloj prema slikovnici Marice Stanković “Dva brata, dva Hrvata”. Cilj je da predstava gostuje i u drugim osnovnim školama.

Dijelili brošure

Kulturni centar braće Radić obilježio je i Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve organizaci­jom stručnog skupa pod nazivom “90. obljetnica lipanjskih žrtava” u Spomen domu braće Radić u Desnom Trebarjevu. U sklopu proslave Dana županije organizira­li su i biciklijad­u pod nazivom “Od Radića do Radića”. – Na biciklijad­i je sudjeloval­o 80ak rekreativa­ca koji su prešli 30 kilometara od Petrinje i spomenika Stjepanu Radiću do Desnog Trebarjeva, rodnog mjesta braće Radić. Svima smo podijelili edukativne brošure o braći Radić. Namjera nam je bila stvoriti svojevrsnu edukativnu biciklisti­čku stazu gdje bi osim rekreacije biciklisti dobili i neke nove spoznaje o povijesnim ličnostima – ističe Jasmina Jovev. Ona najavljuje da će sa županijsko­m ustanovom Interpreta­cijski centar baštine Banovine obilježiti krajem godine 100. obljetnicu najpoznati­jeg govora Stjepana Radića koji je 24. studenoga 1918. godine na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu pozvao Hrvate da u novu političku zajednicu “ne srljaju kao guske u maglu”!

 ??  ??
 ?? VEČERNJI LIST ?? Projektant zgrade je arhitekt Ivica Plavec. Riječ je o iznimno značajnom projektu vrijednom oko 8 milijuna kuna, koji ima podršku općine Martinska Ves, Županije i župana Ive Žinića
VEČERNJI LIST Projektant zgrade je arhitekt Ivica Plavec. Riječ je o iznimno značajnom projektu vrijednom oko 8 milijuna kuna, koji ima podršku općine Martinska Ves, Županije i župana Ive Žinića
 ?? PONEDJELJA­K, 6. KOLOVOZA 2018. ??
PONEDJELJA­K, 6. KOLOVOZA 2018.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia