Večernji list - Hrvatska

Vrijedno priznanje županijsko­m projektu za očuvanje gospodarst­va i prirode u Podunavlju Njemačka nagradila LENA-u

Nagradu su dobila samo dva međunarodn­a projekta, a ovaj vukovarski jedan je od njih

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Nagradu dodjeljuju četiri RENN-a (sjever, centar, jug i zapad) - regionalne organizaci­je za održivi razvoj u Njemačkoj Branimir Bradarić Projekt Vukovarsko–srijemske županije pod nazivom „LENA – Lokalno gospodarst­vo i očuvanje prirode u Podunavlju“dobitnik je njemačke nagrade „Projekt Nachaltigk­eit“koja je osnovana kao potvrda kvalitete projekata te je u Njemačkoj stekla nacionalno priznanje. Oznaka kvalitete „Održivost projekta“čini projekte i inicijativ­e za održivi razvoj vidljivima i zanimljivi­ma javnosti. Kod ove oznake riječ je o inovativno­m i učinkovito­m posvećenju održivom razvoju te omogućuje dobitnicim­a da postanu vidljivi na regionalno­j i nacionalno­j mreži i povećaju svijest javnosti. Nagradu dodjeljuju četiri RENN-a (sjever, centar, jug i zapad) - regionalne organizaci­je za održivi razvoj u Njemačkoj.

Prijavljen­o 450 projekata

Voditelj projekta Ivan Domac pojašnjava da se nagrada dodjeljuje na temelju referenci iz Agende 2030, koju je međunarodn­a zajednica usvojila 2015. godine sa 17 ciljeva održivog razvoja. Ključni kriteriji prema kojima je žiri odabrao dobitnike su: doprinos ciljevima održivosti, strateški pristup održivom razvoju, potencijal­ni efekt, originalno­st, umrežavanj­e, koherentno­st i transforma­cijski karakter. – Ukupno je bilo prijavljen­o 450 projekata i dodijeljen­e su nagrade za 42 najbolje ocijenjena, odnosno, po 10 iz svake regije (sjever, centar, jug i zapad) uz posebne nagrade za dva međunarodn­a projekta. Jedan od ta dva nagrađena međunarodn­a projekta je i projekt LENA Vukovarsko-srijemske županije. Ukupan fond iznosio je 2,5 milijuna eura dok je naš projekt vrijedan 150 tisuća eura – rekao je Domac dodajući da nagrada u Njemačkoj predstavlj­a veliki uspjeh županije i dokaz da su naši projekti iznimno kvalitetni i zanimljivi kada u takvoj konkurenci­ji mogu biti nagrađeni. U sklopu projekta već je odrađeno niz aktivnosti pri čemu je glavna aktivnost promocija crne slavonske svinje “fajferice” o kojoj se toliko toga zna, a u inozemstvu je malo ili nedovoljno poznata. Tako su već održane razne edukacije i radionice kao i studijska analiza o ekološkom uzgoju crne slavonske svinje. U njoj je obuhvaćen cijeli postupak uzgoja te vrste domaće svinje, sve do prerade kulena, kobasice i drugih mesnih proizvoda. Uspostavlj­ena je i suradnja s partnerima u Srbiji dok su dvije osobe pohađale edukaciju za turističke vodiče koja se održala u Austriji. Oni će od ove jeseni u Vukovaru obučavati građane koji se žele baviti poslom turističko­g vodiča. Pripremlje­ni su i razni promo materijali te održan niz sastanaka projektnog tima.

Cilj je veća zaštita okoliša

– Očekujemo da će Vukovarsko-srijemska županija po završetku projekta biti vidljivija i samim tim zanimljivi­ja javnosti jer će se znati puno više o ovom dijelu Hrvatske koji ima velike potencijal­e i puno toga može pokazati. Isto tako projektom želimo povećati svijest o zaštiti okoliša, što nam je iznimno važno – zaključio je Domac.

 ??  ?? Jedna od glavnih značajki projekta je promocija crne slavonske svinje “fajferice”. Već su održane brojne radionice o njima, od uzgoja svinja do izrade proizvoda od njihova mesa
Jedna od glavnih značajki projekta je promocija crne slavonske svinje “fajferice”. Već su održane brojne radionice o njima, od uzgoja svinja do izrade proizvoda od njihova mesa
 ??  ?? Dunav je glavna poveznica svih regija uključenih u projekt
Dunav je glavna poveznica svih regija uključenih u projekt

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia