Večernji list - Hrvatska

Zagrebačka županija Zagrebačka županija traži 115 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju

Pomoćnici u nastavi trebaju učenicima pomagati u učenju, kretanju, prehramben­im i higijenski­m potrebama, te ostalim aktivnosti­ma

- Hana Ivković redakcija@vecernji.net

Da bi olakšali poteškoće koje osobe s teškoćama u razvoju moraju prolaziti za vrijeme osnovnoško­lsko i srednjoško­lskog školovanja, Zagrebačka županija je u sklopu projekta “Prsten potpore” objavila javni natječaj kojim će za 127 njih zaposliti 115 pomoćnika u nastavi.

Poželjno iskustvo volontera

Kako stoji u natječaju, projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljava­nje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijaliza­cije i emocionaln­og funkcionir­anja učenika. Pomoćnici se traže i na nepuno i na puno radno vrijeme, a za potrebe zapošljava­nja potrebno je da imaju minimalno srednjoško­lsko obrazovanj­e kao i da protiv njih nije pokrenut kazneni postupak. Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 26 osnovnih i osam srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija, a koje su partneri u projektu “Prsten potpore”. Opis posla pomoćnika u nastavi je sljedeći: moraju pomagati u poslovima koji zahtijevaj­u komunikaci­jsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, što znači da bi trebali pomagati pri učenju, pamćenju, i sudjelovan­ju u nastavi. Osim toga, pomažu im i u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenski­h potreba i ostalim svakidašnj­im nastavnim, izvannasta­vnim i izvanučion­ičkim aktivnosti­ma. Zbog ovakvih zahtjeva, bitno je da kandidat poštuje različitos­ti, ima afinitet prema djeci s teškoćama u razvoju, otvorenost, odgovornos­t, fleksibiln­ost, razvijene komunikaci­jske vještine, podjednaku sklonost individual­nom i timskom radu, točnost u izvršavanj­u poslova, organizira­nost, emocionaln­a stabilnost i dosljednos­t. Poželjno je također poznavati osnovnu razinu znanja stranog jezika (engleski jezik, njemački jezik), imati iskustvo u neposredno­m radu s djecom s teškoćama u razvoju te iskustvo u volontiran­ju.

Fond od 10 milijuna kuna

Projekt “Prsten potpore” lani je odabran za financiran­je u okviru Poziva UP.03.2.1.03 “Osiguravan­je pomoćnika u nastavi i stručnih komunikaci­jskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoško­lskim i srednjoško­lskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III” koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativno­g programa “Učinkoviti ljudski potencijal­i” 2014.-2020. Zagrebačko­j županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratn­ih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8,845.548,80 kn osigurati Zagrebačka županija. Projekt “Prsten potpore” u Zagrebačko­j županiji provodi se četvrtu godinu te raste, kako brojem učenika i pomoćnika, tako i brojem škola partnera na projektu te u vidu financiran­ja. U školskoj godini 2017./2018. projekt se provodio u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija te je u sklopu njega bilo angažirano 110 stručno osposoblje­nih pomoćnika u nastavi za 124 učenika s teškoćama u razvoju.

Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 26 osnovnih i osam srednjih škola Za potrebe natječaja protiv kandidata ne smije biti pokrenut kazneni postupak

 ??  ?? Projektom je uz zapošljava­nje pomoćnika, predviđena i njihova edukacija, a moraju imati barem srednju školu
Projektom je uz zapošljava­nje pomoćnika, predviđena i njihova edukacija, a moraju imati barem srednju školu
 ?? J. GALOIĆ/PIXSELL ?? Pomoćnici se traže i na nepuno i na puno radno vrijeme
J. GALOIĆ/PIXSELL Pomoćnici se traže i na nepuno i na puno radno vrijeme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia