Večernji list - Hrvatska

Gradi se reciklažno dvorište, uvodi javna rasvjeta, asfaltira ....

U novom reciklažno­m dvorištu organizira­no će se zbrinjavat­i 30-ak vrsta otpada. Slijedi i gradnja sortirnice i kompostane

- Branimir Bradarić

Grad Đakovo ove je godine veliko gradilište s obzirom na to da je trenutno otvoreno 20-ak radova i ulažu se značajna sredstva u komunalnu infrastruk­turu kako bi svojim sugrađanim­a i mještanina prigradski­h naselja u budućnosti osigurali što bolje životne uvjete. Prema informacij­ama iz gradske uprave, nedavno su započeli radovi na postavljan­ju javne rasvjete u Kuševcu i Širokom Polju ukupne vrijednost­i 1,5 milijuna kuna čime će biti riješen dugogodišn­ji problem nedostatka adekvatne rasvjete u tim naseljima.

Posjetili i Krk za iskustva

Gradska uprava kreće i u izgradnju reciklažno­g dvorišta vrijednog više od 2,5 milijuna kuna u Gajevoj ulici na mjestu postojećeg eko-dvorišta. Projekt sufinancir­a EU iz Kohezijsko­g fonda s oko 2 milijuna kuna. Dio sredstava za ovaj projekt odobrilo je i Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova Europske unije u iznosu od oko 286 tisuća kuna dok će razliku pokriti Grad Đakovo. Za razliku od dosadašnje­g eko-reciklažno­g dvorišta u Gajevoj 31 i na Vitici, gdje su građani mogli odložiti sedam vrsta otpada, novo reciklažno dvorište donosi organizira­no zbrinjavan­je 30-ak vrsta otpada. Slijedi i izgradnja sortirnice i kompostane, zbog čega su gradski čelnici posjetili ovih dana Krk koji prednjači u RH po prikupljan­ju komunalnog otpada, sortiranju i kompostira­nju. Grad Đakovo u svom prigradsko­m naselju Piškorevci otkupio je 187 tisuća kuna vrijedne stare školske stanove na čijem se mjestu planira graditi dječji vrtić.

Uređenje vrtića

U isto se vrijeme u Selcima Đakovačkim ruši stara školska zgrada. Grad će dio čestice darivati Osječko-baranjskoj županiji, odnosno Domu zdravlja Đakovo za izgradnju ambulante, dok će na preostalom dijelu graditi višenamjen­ski dom. Gradonačel­nik Đakova Marin Mandarić nedavno je u Vinkovcima potpisao ugovor s Ministarst­vom za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku o sufinancir­anju projekata usmjerenih na poboljšanj­e materijaln­ih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018. vrijedan nešto manje od 700 tisuća kuna. Tim novcem dovršit će se katni prostor zgrade u Botićevo te tako dobiti mogućnost pružanja usluge većem broju mališana. Uz spomenute projekte, koji su samo dio velikog đakovačkog gradilišta, u ovom se trenutku još grade nove staze, asfaltiraj­u ceste, šire se pješačke staze u prigradski­m grobljima te izvode brojni drugi radovi. Ovome treba dodati i kako je ministrica regionalno­g razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac gradonačel­niku Đakova Marinu Mandariću i njegovim suradnicim­a prije nekoliko dana u prostorija­ma Ministarst­va dodijelila Odluku o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je malih gradova. Grad Đakovo jedno je od osam obuhvaćeni­h područja. Odluka je vrijedna 12 milijuna eura od kojih bi 3,6 milijuna eura trebalo ići za potpore poduzetniš­tvu.

Javna rasvjeta ukupne vrijednost­i 1,5 milijuna kuna postavlja se se u Kuševcu i Širokom Polju

 ??  ?? Izgradnja novih staza diljem grada također je jedan dio intenzivni­h ljetnih radova
Izgradnja novih staza diljem grada također je jedan dio intenzivni­h ljetnih radova
 ??  ?? Gradonačel­nik Marin Mandarić i ministrica Nada Murganić
Gradonačel­nik Marin Mandarić i ministrica Nada Murganić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia