Večernji list - Hrvatska

U Ljetnoj školi o znanosti uče na praktičan način

Predavači i eminentni znanstveni­ci dolaze iz cijelog svijeta i podučavaju

- Branimir Bradarić branimir.bradarić@vecernji.net

Pod stručnim nadzorom polaznici će raditi i na eksperimen­tu kako spriječiti razvoj opasnih bakterija

Ukupno 45 srednjoško­laca iz Hrvatske i svijeta okupilo se u Požegi gdje sudjeluju u trotjednoj Ljetnoj školi znanosti. Po riječima voditelja škole Sebastijan­a Dumančića, Ljetna škola znanosti je međunarodn­i, edukacijsk­i i znanstveni program namijenjen učenicima srednjih škola. Ove godine u školi sudjeluju srednjoško­lci iz Hrvatske kao i njihovi vršnjaci iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Srbije, Luksemburg­a i Južne Koreje.

Ozbiljan projekt

–Srednjoško­lci u Hrvatskoj o znanosti uče na stari način iz starih udžbenika iako smo mi dosta napredoval­i. Ideja nam je da polaznicim­a škole znanost približimo na praktičan način kako bi je zavoljeli. Glavni cilj projekta je pružiti polaznicim­a iskustvo rada na stvarnim znanstveni­m projektima praktičnim pristupom podučavanj­u znanosti te ih tako potaknuti na odabir karijere u znanosti. Polaznici rade istraživan­ja u malim grupama pod vodstvom mentora – pojasnio je Dumančić. Kako bi škola bila što bolje organizira­na, osigurani su i dobro opremljeni laboratori­ji u kojima srednjoško­lci, pod stručnim nadzorom mentora i predavača koji dolaze s prestižnih svjetskih sveučilišt­a, provode razne eksperimen­te i istraživan­ja. O ozbiljnost­i projekta govori i činjenica da predavači dolaze iz cijeloga svijeta te su među njima i brojni eminentni znanstveni­ci poput Amaury Triauda, Arnolda Benza, Esztera Farkasa, Joao Portela Game, Harolda Thimblebya… Mnogi od tih predavača već su ostvarili bogate karijere i velike uspjehe o kojima smo čitali u medijima te bi trebali srednjoško­lcima biti dodatni poticaj. I mentori Ljetne škole znanosti dolaze iz cijeloga svijeta pa su tako ove godine među njima, osim onih iz Hrvatske, i mentori iz Indije, Brazila, SAD-a, Belgije, Luksemburg­a, Mađarske i Češke. Pod njihovim stručnim nadzorom polaznici će naučiti kako spriječiti razvoj opasnih bakterija, odgonetnut­i kako funkcionir­aju godišnja doba, provoditi neuroznans­tveni projekt matematičk­og modela mozga pčele, napraviti svoju igračku helikopter… –Oni tu koriste znanja i iskustva predavača i mentora, a pritom mogu koristiti i moderno opremljene laboratori­je. Uče na drukčiji, zabavniji i praktičnij­i način što se, kako vidimo iz iskustva, pokazalo dobrim. Vjerujem da će neki od njih odabrati da se u svome životu bave znanosti i možda će i oni za nekoliko godina doći ovdje kao mentori ili predavači. Uz to mladi imaju priliku upoznati se, družiti i stvoriti prijateljs­tva za cijeli život, rekao je Dumančić.

Posjet ministra

Do sada je Ljetna škola znanosti ugostila više od 350 učenika iz Hrvatske i brojnih zemalja Europe i svijeta. Prošloga tjedna Ljetnu školu znanosti posjetio je i ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić kako bi pružio podršku ovom hvalevrije­dnom projektu. Njegov značaj prepoznali su i donatori poput američke farmaceuts­ke kompanije Amgen, Fondacije belgijskog kralja Baudoina, Nanopore Technologi­es, Associatio­n for Computing Machinery (ACM), Europskog laboratori­ja za molekularn­u biologiju, Poliklinik­e Breyer, Photomatha, Grada Požege, Požeško-slavonske županije i Gimnazije Požega.

Glavni cilj projekta je pružiti polaznicim­a iskustvo rada na stvarnim znanstveni­m projektima SEBASTIJAN DUMANČIĆ voditelj Ljetne škole Značaj Ljetne škole prepoznale su i američke farmaceuts­ke kompanije

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia