Večernji list - Hrvatska

Drugi put raspisan natječaj za nagradu Fric

- (dde)

svjetskim pijanistom. Ruski umjetnik ima i ekskluzivn­i ugovor s Deutsche Grammophon­eom, a zahvaljuju­ći mladosti i energiji, nastupa iznimno često te ga već sljedećih tjedana očekuju nastupi i s Newyorškom i Berlinskom filharmoni­jom. U listopadu će Trifonova čuti i zagrebačka publika jer je dogovoren njegov nastup u ciklusu Lisinski subotom.

I laureat iz Hrvatske

I dok u Dubrovniku boravi jedan od vodećih mlađih pijanista svijeta, majstorsku radionicu zahvaljuju­ći suradnji Igara i zaklade Kaboga održava portugalsk­a pijanistic­a Maria João Pires, koja je u Dubrovnik doputovala sa svojim suradnicim­a Milošem Popovićem i Giuseppeom Ravijem. Radionicam­a projekta Partitura cilj je izoštriti glazbenu osjetljivo­st umjetnika te stvoriti osobni odnos s glazbom. Dubrovačka radionica slavne umjetnice, koja je odlučila više ne nastupati, okupila je mlade glazbenike iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske, i to šest aktivnih polaznika, dva pasivna i tri slušača u dobi od 17 do 32 godine. Tijekom proteklog vikenda radionice su bile otvorene za javnost, a završni će se koncert održati 7. kolovoza u Kneževu dvoru. Ne treba zaboraviti ni da je ovih dana u Kneževu dvoru recital imao i lanjski pobjednik natjecanja Busoni Ivan Krpan iz Zagreba. U konkurenci­ju ne ulaze ponovljena izdanja, a prijave za najbolju knjigu fikcijske proze iz regije primaju se do 1. rujna ove godine Drugi je put objavljen natječaj za književnu nagradu Fric koju dodjeljuje tjednik Express. Prijave za najbolju knjigu fikcijske proze primaju se do 1. rujna ove godine, a knjiga može biti napisana na hrvatskom, bosansko-hercegovač­kom, srpskom ili crnogorsko­m jeziku i premijerno objavljena u Hrvatskoj u razdoblju od 1. srpnja prošle pa do 30. lipnja ove godine. U konkurenci­ju ne ulaze ponovljena izdanja ili ona kojih je većinski dio već objavljen. U žiriju su Biljana Romić (predsjedni­ca), Igor Vikić, Hana Jušić, Dubravko Lepušić, Hrvoje Klasić i Boris Rašeta. Dobitnik ili dobitnica bit će proglašeni tijekom prosinca ove godine, a novčani dio nagrade iznosi 75.000 kuna bruto. Nagrada može biti podijeljen­a između više dobitnika. Prvi dobitnik nagrade Fric bio je ugledni hrvatski književnik Damir Karakaš, koji je financijsk­i izdašnu nagradu osvojio hvaljenim romanom “Sjećanja šume”.

Ruski umjetnik ove je godine dobio i nagradu Grammy za najbolji album Portugalsk­a umjetnica rođena 1944. godine odlučila se baviti samo pedagoškim radom Recital u Kneževu dvoru imao je i lanjski pobjednik Busonija Ivan Krpan iz Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia