Večernji list - Hrvatska

Donna Vekić sad je bolja od svog dečka Wawrinke!

Osječanka je u ovom trenutku naša najbolje rangirana igračica

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Ne sjećam se da sam ikad odigrala dva meča u jednom danu. No, preživjela sam i to, moje je tijelo dokazalo da može izdržati i takav napor, kaže 22-godišnja Osječanka

Iako je u subotu u jednom danu morala odigrati dva meča (četvrtfina­le i polufinale), Donna Vekić nije propustila ući u finale WTA turnira u Washington­u. Da bi došla do svog prvog finala ove godine i šestog u karijeri (uz dva naslova), 22-godišnja Osječanka je sa 7:5, 6:3 nadjačala Kineskinju Saisai Zheng, 85. tenisačicu svijeta, i to nakon skoro 100 minuta igre.

Oba u dva seta

– Iza mene je težak dan i moram priznati da sam malo umorna. Srećom sam oba meča, i onaj s Magdom Linette i ovaj sa Zheng riješila u dva seta. Ne sjećam se da sam ikad odigrala dva meča u jednom danu. No, preživjela sam i to, moje tijelo je dokazalo da može izdržati i takav napor. I zato sam sretna zbog svoje igre. Napokon igram na željenoj razini iako još neke detalje mogu i popraviti – kazala je Donna nakon ulaska u finale. Suparnica u završnom dvoboju kasno sinoć bila joj je Ruskinja Svjetlana Kuznjecova (bolja od Andreje Petković), danas tek 128. na WTA listi, ali nekad je bila druga tenisačica svijeta i, što je važnije, dvostruka je pobjednica Grand Slam turnira. Vekićeva je s Kuznjecovo­m u jako dobrim odnosima, često zajedno treniraju, a tako je bilo i uoči početka turnira u Washington­u. Sigurno nisu u tom trenutku razmišljal­e da će se u nedjelju gledati preko mreže. No, bez obzira na ishod finalnog meča, Donna je u glavnom gradu SAD-a napravila golem posao. Vidi se to i po tome što će u ponedjelja­k svakako imati najbolji plasman karijere, pitanje je samo hoće li biti 37. ili, u slučaju pobjede, čak 32. tenisačica na svijetu (čime bi se, kad je u pitanju najbolji plasman, izjednačil­a s Jelenom Kostanić-Tošić), što bi joj donijelo i status nositeljic­e na US Openu. U jednom trenutku je izgledalo gotovo nezamisliv­o da Donna bude bolje plasirana od svog dečka, švicarskog tenisača Stanislasa Wawrinke, ali sada se i to dogodilo. Nekad treći tenisač svijeta zbog problema s ozljedama pao je na 195. mjesto ATP liste. A Osječanka je u prvih 40 među tenisačica­ma. A i u Washington­u je Donna bila uspješnija. Eto, igrala je finale, dok je Wawrinka ispao već u prvom kolu turnira tenisača, bolji od njega bio je Amerikanac Donald Young. No, dobro je da barem nekome u obitelji ide... Donna je u svakom slučaju potvrdila da je najbolja hrvatska tenisačica u ovom trenutku, a kako stvari stoje, s obzirom na zdravstven­e probleme koje imaju Ana Konjuh i Mirjana Lučić-Baroni, mogla bi to biti i na dulji rok. Šteta je samo što ju je ulazak u završnicu turnira u Washington­u onemogućio u namjeri da okuša sreću u kvalifikac­ijama još jačeg turnira u Montrealu (trebala su joj još dva otkaza da bi ušla na glavni turnir). Tako će taj turnir, nakon mnogo godina, ovaj put proći bez hrvatskih predstavni­ca.

Uzlet s novim trenerom

Nakon prilično uspješne 15-mjesečne suradnje s Čakovčanin­om Nikolom Horvatom (lani je s njim osvojila Nottingham i prvi put ušla u Top 50), Donna je u studenome prošle godine počela raditi s njemačkim trenerom Torbenom Beltzom (42), koji u teniskom svijetu ima važne referencij­e. A jedna od njih je ta da je odveo poznatu njemačku tenisačicu Angelique Kerber do Grand Slam naslova (Australian Open i US Open 2016. godine) i prvog mjesta na WTA listi. Nadamo se da će Nijemac nešto slično ponoviti i s našom Donnom. – Donna ima velik potencijal i vjerujem da možemo postići sjajne rezultate – zasad kaže Beltz. U poretku igračica do 23 godine Donna je u ovom trenutku na sedmom mjestu. Ispred nje su samo Letonka Jelena Ostapenko, Ruskinja Darija Kasatkina, Belgijka Elise Mertens, Australka Ashleigh Barty, Japanka Naomi Osaka i Estonka Anett Kontaveit. Za dvostruki uspjeh Hrvatica u Washington­u potrudila se 34-godišnja Zagrepčank­a Darija Jurak koja je, zajedno s Kineskinjo­m Xinjun Han, ušla u finale turnira parova. Njih dvije su u polufinalu bile bolje od belgijsko-mađarske kombinacij­e Bonaventur­e/Stollar sa 6:2, 6:2. Dariji je to prvi finale nakon Acapulca prošle godine. U međuvremen­u je promijenil­a puno teniskih partnerica, no možda će u Kineskinji napokon pronaći pravu suradnicu. Darija je dosad u karijeri osvojila četiri naslova u konkurenci­ji parova.

Wawrinka se vraća nakon ozljeda, ali nikako da ulovi pravi ritam Samo je šest igračica do 23 godine u svijetu bolje od naše tenisačice koja igrački sazrijeva

 ??  ?? Donna Vekić stigla do još jednog finala u karijeri, nakon što je u jednom danu ostvarila dvije pobjede
Donna Vekić stigla do još jednog finala u karijeri, nakon što je u jednom danu ostvarila dvije pobjede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia