Večernji list - Hrvatska

Bernie je kum Trogiranin­u, a zbog mosta gužve više nema

Bilo bi lijepo kad bi u glavnoj ulici turisti mogli ući u neki fini butik, a ne samo u dućane ‘sve po devet kuna’, žale se domaći u Trogiru

-

zračna luka vrlo blizu. Poznat je po tome da ide na pijacu, pa se sretnemo. No svatko gleda svoja posla. Priča anegdote: – Zaustavi me jedna gospođa, izvadi zlatnu American Express karticu i kaže: ‘Gospodine Ecclestone, ja bih se s vama podružila. Imam novaca, to me ne zanima, ali željela bih biti u vašem društvu’. A što ću ja? Imam i ja karticu, ali Zagrebačke banke, i to onu za mirovinu. A ta nije zlatna... – priča Ive. Ostavljamo se priđe o ‘falšom Ecclestone­u’, jer barba Ive ima toliko toga za ispričati. Na stranu izgled, živio je po cijeloj Europi, danas je na relaciji London-Zagreb-Čiovo, godinama je radio i u Amsterdamu, a tek je tu genijalna priča.

Picassovi aktovi u rukama

– Počeo sam u Amsterdamu prati suđe, pa sam bio kuhar, pa konobar, pa slikar. Na kraju sam imao vlastitu radnju u Amsterdamu u kojoj sam uokvirivao umjetničke slike. – Došao čovjek s tri Picassa. I donese taj Nizozemac tri - Picassa. Crteži, aktovi... I? – Pita: ‘Kad će biti gotovo’, ja odgovorim:‘U četvrtak iza 13 sati’, i ode. Nema potvrde, nema garancije. Ništa, samo moja riječ. Vise li sad ti crteži kod vas kod kuće na zidu? – Haha, ma kakvi. Nisam ja takav. Napravio okvire, uokvirio Picassa tri puta i čovjek došao u četvrtak, platio i zadovoljno otišao. Sad vise u njegovoj kući, pretpostav­ljam. Cijena? – 180 guldena. Otprilike 600 kuna. Dakle, 200 po okviru. Za 200 kuna ste uokvirival­i Picassa? – Da, to je bila cijena okvira u mojoj radnji. Neovisno tko je autor, ti ili on – smije se Dražić. Mostovi spajaju ljude! Što ih je više, to bolje. Gradimo mostove! OK, ovo sad već zvuči hipijevski, no Trogiru je novi most donio spas. To nam treba. – Ništa nije pomogao! Ma možda tek deset posto – veli jedan u centru. – Ajde, muči. Šta pričaš, spasio nas je – odgovara mu drugi.

Grad od točno 365 koraka

Pričaju domaći: – Nekad je bila gužva svaki dan, sad je samo jedan dan u tjednu, subotom. Svaka čast – vesele se. Kad se, dakle, čovjek parkira, a to više nije problem, jer zaista za dvije minute može doći do parkirnog mjesta u Marini na Čiovu, ulazi u - grad koji je muzej na otvorenom. Arhitektur­a ovog mjesta je nevjerojat­na. Koliko god to čovjek puta vidio, opet ga očara ljepota. Zvuči kao klišej, sladunajvo, ali zaista je ambijent iz snova. Zgodan je podatak i da vam u Trogiru s jedne strane staroga grada do druge treba ravno 365 koraka. Ipak, postoji opasnost, grad tone. Milimetar svake godine, reći će domaći. – Bilo bi lijepo kad bi u glavnoj ulici turisti imali što za vidjeti, kad bi mogli ući u neki fini butik, a ne samo u dućane ‘sve po devet kuna’ – žale se domaći na ‘istanbulsk­u’ ponudu za turiste. Hvale ovdje restoran Kalebotu, hvale i Moniku.

Kaja, bit ću ti kum!

A onaj kojeg posebno hvale je - čovjek koji se zove Kaja Cicilijni. Po njegovom je djedu, također Kaji, sniman i film ‘Kaja, ubit ću te!’, no on je zgodan jer poznaje svu svjetsku elitu. Radi ovdje na rivi, vezuje brodove, pa tko god dođe, prvog vidi - Kaju. Čak je i Bernie Ecclestone kum njegovoj djeci. Ništa čudno, obiteljski su prijatelji, a slavni šef Formule 1 kod njega dolazi i na objed. Vele u Trogiru da je Kajina supruga vrsna kuharica, a da Bernie obožava blitvu, sardele i krumpir.

 ?? SRĐAN HEBAR ?? Svjetleći baloni Hit su, navečer je šareno, klinci su oduševljen­i
SRĐAN HEBAR Svjetleći baloni Hit su, navečer je šareno, klinci su oduševljen­i
 ?? SRĐAN HEBAR ?? Na rivi se sve snima - turisti hodaju i s GoPro kamerama
SRĐAN HEBAR Na rivi se sve snima - turisti hodaju i s GoPro kamerama
 ??  ?? Idemo na ronjenje Djevojka vozi moćan gliser, a ronilac čeka zaron
Idemo na ronjenje Djevojka vozi moćan gliser, a ronilac čeka zaron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia