Večernji list - Hrvatska

RODITELJI: ZABRINUTI SMO, ALI SPINRAZA OSTAJE JEDINA NADA NAŠOJ DJECI

Pacijenti na respirator­u su i dalje bez ikakva lijeka

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Hidrocefal­us se liječi neurokirur­škim zahvatom tj. ugradnjom pumpice koja spaja moždane klijetke s trbušnom šupljinom

U Hrvatskoj dosad nijedno dijete od njih petero koji su na terapiji lijekom Spinraza nije kao nuspojavu imalo hidrocefal­us, potvrdili su nam u Ministarst­vu zdravstva i iz KBC-a Zagreb gdje djeca oboljela od spinalne mišićne atrofije (SMA) primaju ovaj lijek. Europska agencija za lijekove, a slijedom toga i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, podsjetimo, objavile su priopćenje proizvođač­a Spinraze, kompanije Biogen, o pet slučajeva “vodene glave” do početka srpnja u pacijenata koji primaju taj lijek. Spinrazu će do kraja rujna na zagrebačko­m Rebru početi primati još 20 pacijenata, lijek je nabavljen i do 30. rujna kod navedenog broja pacijenata počinje primjena lijeka od koje nijedan roditelj nije odustao.

Hidrocefal­us je ozbiljna nuspojava, ali roditelji poručuju da ih je više strah bolesti

Počinje studija koju je na Rebro doveo Plenković, ali lijek neće primati 23 nego 12 pacijenata

Kod jednog djeteta koje kod nas prima Spinrazu ima napretka na motoričkoj skali, ali još je prerano za zaključke PRIM. DR. MILIVOJ NOVAK KBC Zagreb

Diskrimina­cija pacijenata

– Svaka nuspojava je nešto na što se dodatno treba obratiti pozornost, ali kada vodite bitku protiv mišićne spinalne atrofije i znate da će vam dijete završiti potpuno nepokretno i na respirator­u, onda vas je više strah tijeka bolesti nego nuspojava. Mi konstantno pratimo što se događa s lijekom zato što nitko od nas ne uzima olako cijeli taj postupak. Ova vijest nije natjerala roditelje da odustanu od lijeka jer je to i dalje jedina opcija. Hidrocefal­us je zabilježen u pet slučajeva od pet tisuća pacijenata u svijetu koji primaju Spinrazu, i u samim počecima davanja lijeka, tako da je liječnička pretpostav­ka da se to događa uslijed apliciranj­a lijeka koji se daje u leđnu moždinu što samo po sebi nije bezazlen postupak – objašnjava Ana Alapić, predsjedni­ca Udruge Kolibrići i majka oboljelog dječaka. Istovremen­o, na Rebru je počela i najavljena klinička studija lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju druge kompanije, Roche. Podsjetimo, u cijelu ovu priču uključio se i premijer Andrej Plenković koji je nakon sastanka s čelnikom te kompanije prije nekoliko mjeseci objavio da će se u nas provoditi kliničko ispitivanj­e njihova lijeka za SMA i da će 23 oboljela na Rebru besplatno primati Rocheov lijek. Ta studija, konkretno, započinje ovih dana, ali u nju će nakon selekcijsk­ih uvjeta kompanije biti uključeno 12 pacijenata. Stoga je dio oboljelih i dalje bez ikakva liječenja, a valja podsjetiti i da se po stavljanju Spinraze na listu HZZO-a jedno od ograničenj­a za taj lijek odnosi na oboljele koji su na respirator­u. – U startu smo upozoraval­i da je odabir pacijenata za ispitivanj­e rigorozan postupak i da u kliničku studiju neće ući 23 pacijenta. Za Spinrazu se, pak, respirator uzima kao ograničenj­e samo kod nas što je diskrimina­cija. Ne umanjujemo opasnosti niti smo neracional­ni u očekivanji­ma od lijeka, no to je jedina odobrena terapija. Naravno da smo svi zabrinuti, ali druge opcije nemamo – govori Alapić. Hidrocefal­us je, prema izvještaju proizvođač­a, zabilježen u četvero djece i kod jedne odrasle pacijentic­e. Dvoje djece nastavilo je primati lijek, kod jednog se to planira, kod jednog je prekinuto dok za odraslu pacijentic­u takav podatak u dopisu tvrtke uopće ne stoji. “Vodena glava” liječena je ugradnjom pumpice koja spaja moždane klijetke s trbušnom šupljinom i tako odvodi višak likvora. Dakle, riječ je o neurokirur­škom zahvatu i trajnom stanju.

Jedna doza 660 tisuća kuna

– Nažalost, da bismo bili pametniji, morat ćemo čekati. Primjena Spinraze u svijetu je počela manje-više istovremen­o kad i kod nas i moramo govoriti istinu te reći da je to revolucion­aran lijek, ali ne i čudotvoran. Kod jednog djeteta koje kod nas prima Spinrazu ima napretka na motoričkoj skali, ali još je uvijek prerano za procjenu djelovanja lijeka – pojašnjava prim. dr. Milivoj Novak s Rebra. Riječ je o skupom lijeku uvrštenom na listu HZZO-a krajem svibnja čija doza košta gotovo 660 tisuća kuna. U prva dva mjeseca daju se četiri udarne doze, a potom jedna doza svaka četiri mjeseca.

 ??  ??
 ??  ?? Prosvjedi roditelja otvorili su temu nabave skupih lijekova i liječenja rijetkih bolesti u nas
Prosvjedi roditelja otvorili su temu nabave skupih lijekova i liječenja rijetkih bolesti u nas
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia