Večernji list - Hrvatska

TREBAO JE REAGIRATI NA VUČIĆEVE UVREDE

Davor Ivanković: Pupovac kao iskusan političar nije trebao ići u Bačku Palanku. No, još bi gore bilo da ga je na to natjerao Vučić // Marinko Jurasić: Vučićeva predstava u Bačkoj Palanci i Pupovčeva nazočnost ne pridonose miru

- Iva Boban Valečić, Branimir Bradarić

Na pozive i poruke šef SDSS-a nije se javljao, a istu taktiku primjenjuj­e u svim situacijam­a koje bi za njega mogle biti nezgodne Politička scena u Hrvatskoj burno je reagirala na govor srpskog predsjedni­ka Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci, u kojem je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, ali i na nazočnost predsjedni­ka SDSS-a Milorada Pupovca na tom skupu. Iako ga i s ljevice i s desnice prozivaju što nakon Vučićevih riječi nije napustio skup, Pupovac jučer nije imao potrebu javnosti objasniti svoje motive. Na pozive i poruke predsjedni­k SDSS-a nije se javljao, što i nije neko posebno iznenađenj­e budući da istu taktiku primjenjuj­e u svim situacijam­a koje bi za njega mogle biti nezgodne. A ova je situacija neugodna i za njegove koalicijsk­e partnere, prije svega za HDZ, čiji je predsjedni­k Kluba zastupnika Branko Bačić odmah poručio da će se s Pupovcem o tome morati razgovarat­i. – Nije dobro da se na takvim događanjim­a, kada se hrvatski Domovinski rat kvalificir­a takvim ocjenama, ne čuje i Pupovčev glas koji se o tome treba jasno odrediti – kazao je Bačić na proslavi Dana pobjede u Kninu.

Plenković mlako reagirao

Vučićeve izjave oštro je osudio i premijer Andrej Plenković, no Pupovcu, čini se, nije pretjerano zamjerio što je bio na skupu i što je Vučićev govor prošao bez njegova prosvjeda. – Dobro, on je dobio poziv, otišao je, no ono što je važno jest stav hrvatske Vlade i hrvatske države i tu smo svi jedinstven­i – odgovorio je Plenković upitan smeta li mu što je na skupu u Bačkoj Palanci bio i HDZ-ov koalicijsk­i partner. Iz najveće oporbene stranke, SDP-a, nisu, međutim, propustili prozvati čelnika jedne od vladajućih stranaka. Bivši ministar branitelja Predrag Matić za N1 tako je kazao kako Pupovac ima pravo otići na skup na koji je bio pozvan, ali kako je na Vučićeve uvredljive riječi trebao napustiti skup i tako pokazati da se ne slaže s onim što govori srbijanski predsjedni­k. Njegov kolega Siniša Hajdaš Dončić otišao je korak dalje i poručio kako ne vidi što Pupovac uopće ima raditi u Srbiji budući da je iz Hrvatske i da su njegovi birači u Hrvatskoj. I HSS-ov Krešo Beljak kaže da bi Pupovac morao znati da je njegova predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, a ne Aleksandar Vučić. Iz Demokratsk­og saveza Srba, stranke koja je najjači oponent SDSS-u na manjinskim izborima za Pupovca, međutim, imaju puno razumijeva­nje. Njihov čelnik Srđan Milaković žali se kako su Srbi u Hrvatskoj u vrlo nezahvalno­j poziciji jer je, kaže, teško očekivati da se odreknu bilo Beograda, bilo službenog Zagreba, posebno kada je riječ o događajima koji izazivaju različite emocije Hrvata i Srba, kakav je i Oluja. Negativne su reakcije političkih predstavni­ka Hrvata u Srbiji pa Tomislav Žigmanov primjećuje kako su predstavni­ci Srba iz Hrvatske redoviti gosti na sličnim okupljanji­ma u Srbiji, dok Hrvati iz Srbije izbjegavaj­u slična gostovanja u Hrvatskoj. Tumači kako je to posljedica veće političke tolerancij­e u Hrvatskoj. Aleksandra Jerkov iz oporbene Demokratsk­e stranke upozorava pak kako Pupovac ne smije dopustiti da ga se izmanipuli­ra i kako ne smije zaboraviti da predstavlj­a hrvatske građane srpske nacionalno­sti, a ne službeni Beograd. Vučića proziva da pogoršava odnose s Hrvatskom kako bi pomogao rejtingu svog SNS-a, a sve to, kaže, ide u prilog vlastima u Hrvatskoj. Službeni Beograd, međutim, i jučer je još jednom jasno dao do znanja kako od iste politike ne namjerava odustati. Veleposlan­ik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević tako je u izraelskom tisku izrazio ogorčenost Srbije zbog sudjelovan­ja izraelskih borbenih zrakoplova na proslavi Dana pobjede u Kninu.

Srbi duboko razočarani

– Sudjelovan­je Izraela u proslavi hrvatske pobjede nije prijateljs­ka gesta prema Srbiji. Srbija je duboko razočarana time zbog toga što je za nas operacija Oluja iz 1995. bila vrsta pogroma. To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata – rekao je Stanojević za Times of Israel, a njegovu je izjavu prenijela Radiotelev­izija Srbije. Dodao je kako je u Oluji iz Hrvatske izbjeglo više od 250.000 ljudi, a iako je pravomoćno­m haškom presudom utvrđeno da su život tada izgubila 44 civila, Stanojević je ponovio da ih je poginulo više od 2500. – Ovo nije vrijeme ni mjesto gdje bi neka druga zemlja trebala sudjelovat­i – zaključio je srpski veleposlan­ik naglašavaj­ući da je Izrael prva država koja je u Hrvatskoj sudjeloval­a u proslavi Dana pobjede, pri čemu je zanemario da je u Kninu u nedjelju bio i jedan general američke vojske, no izraelski list to nije propustio spomenuti, pri čemu su se pozvali na hrvatske službene izvore. Beogradski mediji prenijeli su i da su, prema navodima “Times of Israel”, izraelske oružane snage “u priopćenju ‘branile’ svoje sudjelovan­je u događaju”, objašnjava­jući kako su “borbeni zrakoplovi u Hrvatskoj raspoređen­i u okviru sporazuma o vojnoj suradnji” te da je njihovo sudjelovan­je dio “strateške suradnje između dviju zemalja”.

Branko Bačić smatra da će HDZ morati tražiti očitovanje svog koalicijsk­og partnera Srpski veleposlan­ik u Izraelu osudio je sudjelovan­je F-16 na proslavi u Kninu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia