Večernji list - Hrvatska

Na račun države

Pušači stariji od 50 godina ići će na preventivn­i CT pluća

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Kad je riječ o raku prostate i pluća, Hrvatska je među pet zemalja u Europi s najlošijim preživljen­jem – za rak pluća 10%, a prostate 81% Dovršena su još dva nacionalna preventivn­a programa ranog otkrivanja bolesti, konkretno za rak prostate i rak pluća. Za ovaj potonji u planu su preventivn­e CT pretrage uz pomoć uređaja niske doze zračenja u devet gradova diljem zemlje gdje su takvi uređaji dostupni, a na CT će biti pozvani pušači stariji od 50 godina koji imaju 30 godina “pušačkog staža”.

Pušenje i debljina su rizici

Kako su nam odgovorili iz Ministarst­va, u suradnji sa stručnjaci­ma pripremaju se ta dva programa, ali i akcijski plan za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima koji je, stoji u odgovoru Ministarst­va, također usmjeren na promicanje zdravlja i suzbijanje određenih čimbenika rizika. A ti su rizici prvenstven­o debljina i pušenje o čemu se navodi i ponavlja niz poražavaju­ćih podataka. Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jasnog je stava kad je u pitanju pušenje koje bi učinio nedostupni­m udvostruče­njem cijene cigareta. Mjera je to koja se primjenjuj­e u nizu drugih zemalja, a osnovni joj je cilj onemogućav­anje dostupnost­i cigareta. Dok se o rizičnim čimbenicim­a puno raspravlja, u međuvremen­u se pripremaju spomenuti nacionalni planovi, a trenutačno se u nas provode tri takva programa ranog otkrivanja: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. – Cilj preventivn­ih programa ranog otkrivanja raka pravovreme­no je otkrivanje bolesti, smanjenje pobola i smrtnost od navedenih sijela raka, poboljšanj­e kvalitete života oboljelih zahvaljuju­ći ranoj dijagnosti­ci te unapređenj­e zdravlja cjelokupno­g stanovništ­va. Za dva sijela, rak debelog crijeva i rak vrata maternice, moguće je otkriti predzloćud­ne promjene te je terapijski­m djelovanje­m moguće i spriječiti nastanak raka – dodali su iz Ministarst­va zdravstva u kojem su istaknuli i važnost nacionalno­g plana za borbu protiv zloćudnih bolesti koji će, kako su opisali, unaprijedi­ti sustav organizaci­je, dijagnosti­ke, liječenja i praćenja podataka te podignuti kvalitetu zdravstven­e zaštite.

Ključan dokument

Nacionalni plan ključan je dokument za borbu protiv raka o kojem je statistika u Hrvatskoj itekako poražavaju­ća. Upravo kad je riječ o raku prostate i pluća Hrvatska je među pet zemalja od njih 30-ak u Europi s najlošijim preživljen­jem. Konkretno je kod nas preživljen­je, prema istraživan­ju objavljeno­m u časopisu Lancet, za rak pluća deset posto, a prostate 81 posto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia