Večernji list - Hrvatska

Istra je turistima apsolutni hit

Ukupno je bilo 56,3 milijuna noćenja i 11,1 milijun dolazaka

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

U prvih sedam mjeseci po kriteriju noćenja prve su destinacij­e Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin

U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno 11,1 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 56,3 milijuna noćenja, a što je i u dolascima i u noćenjima šest posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju najnoviji podaci sustava eVisitor. Od toga su strani turisti ostvarili 9,8 milijuna dolazaka i 49,8 milijuna noćenja, što je šest posto više i u dolascima i u noćenjima. Domaćih turista je pak bilo sedam posto više, a ostvarili su šest posto više noćenja nego u prvih sedam mjeseci 2017. Od siječnja do kraja srp- nja ove godine najviše noćenja ostvareno je u Istri – 15,6 milijuna, u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji 10,5 milijuna noćenja, a na Kvarneru 10 milijuna. Na nacionalno­j je razini najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (10,5 milijuna), Slovenije (6,1 milijun), Austrije (4,3 milijuna), Poljske (3,5 milijuna) i Češke (3,2 milijuna). Gledajući po segmentu smještaja, najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstv­u (19,6 milijuna) te u hotelima (14 milijuna) i kampovima (10,4 milijuna). Prve destinacij­e u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin. Iako je Hrvatska u srpanj ušla s manjim brojem dolazaka nego početkom lanjskog srpnja, podaci za cijeli ovogodišnj­i sedmi mjesec ipak pokazuju da je ostvareno 4,6 milijuna dolazaka, što je na istoj razini kao i lani. Pri tome je ostva- reno 31 milijun noćenja, što je rast od dva posto u usporedbi sa srpnjem 2017. U srpnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milijun), Splitsko-dalmatinsk­oj županiji (6 milijuna) i na Kvarneru (5,8 milijuna). – Iznimno sam zadovoljan dosadašnji­m tijekom turističko­g prometa, u srpnju ove godine ostvarili smo milijun noćenja u jednom danu, a podaci nam govore da se gosti u destinacij­ama zadržavaju dulje i više troše – izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Ministar turizma Gari Cappeli poručio je pak da Hrvatska gradi imidž kvalitetne cjelogodiš­nje destinacij­e te da upravo ovogodišnj­i rezultati turističko­g prometa to i pokazuju. – Naša je želja novim projektima još više stimulirat­i povećanje turističko­g prometa izvan ljetnih mjeseci – naglasio je ministar Cappelli.

 ??  ?? U srpnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milijun), Splitsko-dalmatinsk­oj županiji (6 milijuna) i na Kvarneru (5,8 milijuna)
U srpnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milijun), Splitsko-dalmatinsk­oj županiji (6 milijuna) i na Kvarneru (5,8 milijuna)
 ?? H. JELAVIĆ/PIXSELL ?? Gari Capelli Ministar turizma kaže da je želja stimulirat­i povećanje turističko­g prometa izvan ljetnih mjeseci
H. JELAVIĆ/PIXSELL Gari Capelli Ministar turizma kaže da je želja stimulirat­i povećanje turističko­g prometa izvan ljetnih mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia