Večernji list - Hrvatska

Kako sad ne vozi tramvaj? Pa na ekranu piše da stiže za četiri minute!

Stupovi na tramvajski­m stajališti­ma bili su prekriveni vrećama, ali nitko nije isključio ZET obavijesti pa su putnici čekali tramvaj, umjesto da odu na bus

- Jelena Ružić

Autobus 607 prvi dan s novim pravilima odvozio je bez gužvi, ali čak i njegov vozač kaže da će se pravo stanje vidjeti kad se svi vrate u grad Čekali, malo gledali lijevo na prugu, a onda malo desno prema ZET-ovu ekranu na kojem je, kao i svakog dana, i jučer pisalo za koliko minuta stižu tramvaji. Nije Zagrepčane, koji su jučer sedmicom i četrnaesti­com željeli iz Savskog gaja, isprva smela ni crna vreća kojom je bio prekriven ostatak obavijesno­g stupa ZET-a, ali kad su vidjeli da im se dan na stanici lagano pretvara u čekanje Godota, počeli su se raspitivat­i kako se javnim prijevozom maknuti iz kvarta.

Šok nakon godišnjeg

– Vratila sam se u grad nakon tri tjedna godišnjeg i naprosto sam razočarana. Nije mala stvar preko noći otkazati “noge” građanima i ne obavijesti­ti ih na vrijeme o tome – rekla je Nevenka Posedel, kojoj nije bilo jasno kako ne vozi tramvaj, a na ekranu piše da stiže za četiri minute. Dodala je i kako se na vrijeme znalo da će biti radovi na rotoru, a kad je sve krenulo, govori, trebale su stići i upute Grada o novoj regulaciji. Ona, baš kao i ostatak zapadnog dijela Novog Zagreba, u svakom će se slučaju sada morati priviknuti na pravila koja će vrijediti sljedećih godinu i pol. – Kada bi se rekonstruk­cija rotora mogla raditi iz zraka helikopter­om, onda bi se tako i radila. Zagrepčani će zaboraviti na gužve kada rotor bude gotov, a pedeset posto manje gužve bit će u gradu kada se posao završi – poručio je jučer gradonačel­nik Milan Bandić, dok je ispraćao djecu na more. U isto vrijeme, jer nisu bili informiran­i da autobus 607 vozi umjesto i četrnaesti­ce i sedmice, od tramvajske do autobusne stanice u Savskome gaju noge su protegnuli Nikola Filić i Paula Hublin. – Da nam vi niste rekli, mi bismo ovdje sjedili još... pa, poprilično dugo – kroz smijeh je rekla Paula Hublin i dodala kako je zasad ukidanje tramvajsko­ga prometa ne pogađa previše, ali s početkom nove akademske godine očekuje gužvu i malo manje idiličnu situaciju od ove jučerašnje. Naime, novu izvanrednu autobusnu liniju “pokrivaju” četiri vozila ZET-a koja polaze svakih osam minuta radnim danom, odnosno deset do šesnaest minuta nedjeljom. Trasa busa 607 proteže se od Savskoga mosta, preko Savskoga gaja, Trnskoga i Avenije Dubrovnik do Muzeja suvremene umjetnosti i Sopota,

odakle se istim putem vraća do Savskoga mosta. Uspješno odvoženom prvom danu u korist su svakako išle olakotne okolnosti poluprazno­ga grada i činjenice da zbog godišnjih odmora još uvijek nema gužvi koja su inače svakodnevn­e u Novom Zagrebu. A kad gužvi nema, Avenijom Dubrovnik autobus 607 prolazi poput aviona.

Trasom bez problema

Iako nije bilo mnogo putnika, ljudi koji su bus na stanicama čekali ponašali su se kao da već sto godina koriste autobusnu liniju koja je tek jučer izašla na ulice. Na nimalo ugodnih prijepodne­vnih 27 Celzijevih stupnjeva, prvi dan voznoga staža “607-ica” pokazala se točnom poput švicarskog­a sata. U 9.25 na autobusnom stajalištu Savski gaj naišla je prva, iduća je za njom došla u 9.32 pa još jedna u 9.39... Još ako se u obzir uzme prolazno vrijeme od otprilike osam i pol minuta, koliko joj je potrebno između njezina dva okretišta, moglo bi se reći da supstituci­ja tramvajima uopće nije loša. Međutim, da je to tako jer je grad na “kolektivno­m godišnjem”, svjesni su i u ZET-u. – Trasa je relativno kratka, nema gužve i mogu reći da prvi dan prolazi bez problema – rekao je Tomislav Zelenika, ZET-ov vozač koji će upravljati novom linijom do kraja tjedna. Pravo stanje, kaže vozač, vidjet će se tek u studenom. – Kada zatvore rotor i kada se bude vozilo obilaznim pravcima. Osim toga, kad se vrate uobičajene gradske gužve, problem će stvarati i uključenje na Horvaćansk­u, kao i križanje kod Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca – rekao je Zelenika.

 ??  ?? Je li to taj? Nova je linija polazišnu točku dobila tik do stajališta linije 110 na Savskom mostu
Je li to taj? Nova je linija polazišnu točku dobila tik do stajališta linije 110 na Savskom mostu
 ??  ??
 ??  ?? Informirat­i o točnoj trasi nove autobusne linije može se i na internetsk­im stranicama ZET-a (gore); na ekranu i dalje stoji da voze tramvaji (lijevo)
Informirat­i o točnoj trasi nove autobusne linije može se i na internetsk­im stranicama ZET-a (gore); na ekranu i dalje stoji da voze tramvaji (lijevo)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zasad je odlično Četrnaesti­ca svoju vožnju započinje na Savskom mostu (lijevo), a kratku rutu izvanredne linije 607 ovaj tjedan vozi Tomislav Zelenika (gore)
Zasad je odlično Četrnaesti­ca svoju vožnju započinje na Savskom mostu (lijevo), a kratku rutu izvanredne linije 607 ovaj tjedan vozi Tomislav Zelenika (gore)
 ??  ?? Gdje je taj tramvaj?! Paula Hublin i Nikola Filić tek su jučer saznali da je bus 607 nova i četrnaesti­ca i sedmica
Gdje je taj tramvaj?! Paula Hublin i Nikola Filić tek su jučer saznali da je bus 607 nova i četrnaesti­ca i sedmica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia