Večernji list - Hrvatska

Američki pastor uhićen da bi ga se razmijenil­o za Gülena

Marksistič­ka stranka Kurda nazvala je Erdoğanove optužbe da je Brunson njihov član smiješnima: “Pa mi smo komunisti i ateisti”

-

Hassan Haidar Diab Njegova supruga, Norine, uhićena je zajedno s njim, ali je puštena nakon 13 dana. Tursko tužilaštvo stavlja mu na teret da je član Gülenova pokreta, ali tvrdi da radi i s PKK te da sudjeluje i u američkoj špijunaži, što je on sve negirao. U svibnju 2018. u Aliagi je došlo do ročišta za njegov slučaj koji je trajao jedanaest sati. Sudac je odbacio sve Brunsonove svjedoke, a da nije poslušao bilo koje njihovo svjedočenj­e. Sandra Jolley, potpredsje­dnica Povjerenst­va SAD-a za međunarodn­e vjerske slobode bila je nazočna tom mučnom saslušanju. – Danas dominiraju divlje zavjere, mučna logika i tajni svjedoci, ali nema pravih dokaza o kojima ćemo govoriti. Na njima počiva čovjekov život – rekla je ona. Jolley je odluku suca, da ne dopusti da bilo koji od svjedoka koje je pozvala Brunsonova obrana govori u njegovo ime i svjedoči, nazvala “jednostavn­o nerazumnom”. Fethullah Gülen demantirao je bilo kakvu povezanost s pastorom Andrewom Brunsonom te kako su sve optužnice na njegov račun izmišljoti­na Erdoğana kojima želi vršiti pritisak na Donalda Trumpa da ga izruči Turskoj. S druge strane, Kurdska radnička stranka PKK optužbe da je Andrew Brunson njihov član smatra smiješnim i nebuloznim jer oni su ateisti i komunisti, a pastor Bronson pravi vjernik, što je jedno s drugim nespojivo. Javno traženje Erdoğana da zamijene zatvorenik­e, Gülena i Brunsona, dokazuje kako je pastor uhićen samo da bude pregovarač­ki as kojim će Erdoğan ucijeniti Trumpa i američku administra­ciju da Turskoj izruče, do jučerašnje­g velikog prijatelja, a sada najvećeg neprijatel­ja Fethullaha Gülena.

‘Glavni CIA-in špijun’

Da je proces protiv pastora Andrewa Brunsona montiran govori i činjenica da su dnevne novine Sabah, bliske Erdoğanu, u prosincu 2016.godine objavile priču, pozivajući se na informator­e, tvrdeći da je Brunson, pružajući pomoć sirijskim izbjeglica­ma pokušao podijeliti Tursku propovijed­ima koji hvale gulenizam i govoreći u prilog zabranjeno­j Kurdistans­koj radničkoj stranki PKK te da je u Turskoj postavljen za glavnog CIA-ina američkog špijuna, ali i visokog člana Gülenova pokreta. Dok se Donald Trump hvali kako su njegove sankcije imale učinak turski predsjedni­k Erdoğan to opovrgava kazavši kako je Turski sud odlučio da se iz zdravstven­ih razloga Brunson premjesti u kućni pritvor u gradu Izmiru.

JOSÉ MANUEL BARROSO: Zemlje koje se nalaze pred trgovinski­m ratom sa SAD trebaju sve učiniti da ga izbjegnu, on bi bio previše štetan

 ??  ?? Nakon velikog pritiska američkog predsjedni­ka Trumpa 25. srpnja 2018., Brunson je stavljen u kućni pritvor
Nakon velikog pritiska američkog predsjedni­ka Trumpa 25. srpnja 2018., Brunson je stavljen u kućni pritvor
 ?? REUTERS ?? Trump i Erdoğan u sve su gorim odnosima
REUTERS Trump i Erdoğan u sve su gorim odnosima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia