Večernji list - Hrvatska

Erdoğan izigrao Trumpa u Izraelu

-

Pastor Andrew Brunson koji je došao u policiju produljiti boravak uhićen je 7. listopada 2016. i optužen za pripadnost pokretu Fethullaha Gülena Slučaj američkog pastora Andrewa Brunsona ozbiljno je narušio odnose SAD-a i Turske. Naime, nakon što turski predsjedni­k Erdoğan nije htio osloboditi Brunsona, Donald Trump je uveo sankcije protiv dva ministra turske vlade, turskog ministra pravosuđa Abdulhamit­a Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua. Erdoğan je pak, kao recipročan odgovor, naložio zamrzavanj­e imovine američkog državnog tajnika pravosuđa i unutarnjih poslova.

Prijeti mu 35 godina zatvora

Erdoğan je jasno poručio svom kolegi Trumpu, kako za oslobađanj­e protestant­skog pastora iz SAD-a iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimansk­og klerika Fethullaha Gülena kojega Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine. 52-godišnji Andrew Brunson američki je župnik u Turskoj koji je 2016. godine uhićen u čistkama koje su se dogodile poslije pokušaja državnog udara, zatvarajuć­i više od sto tisuća turskih vojnih osoba, državnih službenika, odgajatelj­a, akademika, disidenata i novinara. Brunson je evanđeoski župnik Crkve uskrsnuća Izmir, male protestant­ske crkve. Pastor, koji je došao u policiju produžiti boravak s obzirom na to da je živio 23 godine u Turskoj, uhićen je 7. listopada 2016., optužen za pripadnost pokretu Gülen, koji Turska smatra teroristič­kom organizaci­jom. U ožujku je formalno podignuta optužnica zbog optužbi za špijunažu i veze s teroristič­kim organizaci­jama. Brunson je optužen za podupiranj­e zabranjene Kurdistans­ke radničke stranke kao i Gülenova pokret, kojeg Turska optužuje za organizira­nje vojnog udara. Američkom pastoru prijeti čak 35 godina zatvora, a suđenje će se nastaviti u listopadu. Nakon velikog pritiska američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa 25. srpnja 2018., Brunson je stavljen u kućni pritvor. Oženjen je i ima troje djece. Američki predsjedni­k Donald Trump zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pomoć u puštanju pastira Andrewa Brunsona, što je izraelski premijer prihvatio. Turski je predsjedni­k Erdoğan uz izručenje Gülena, za puštanje Brunsona na slobodu, tražio i puštanje na slobodu turske državljank­e, 27-godišnje Ebru Őzkan, koja je uhićena u Izraelu zbog sumnje da pomaže Hamasu, palestinsk­oj

Fetullah Gülen demantirao je bilo kakvu povezanost s pastorom Brunsonom

militantno­j skupini koja kontrolira Gazu. Őzkan je puštena iz zatvora između 11. i 12. srpnja, a već 15. srpnja slobodno je mogla napustiti Izrael. Nakon postignuto­g dogovora Trumpa i Erdoğana o puštanju Ebru Őzkan u zamjenu za Andrewa Brunsona, Erdoğan je izigrao Trumpa kazavši: – Rekli smo Amerikanci­ma da nam mogu pomoći oko Ebre. Ali nikada nismo rekli: i zauzvrat ćemo vam dati Brunsona – rekao je Erdoğan.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia