Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,401

- Tehno@vecernji.net

Francuski streaming servis Deezer ima 14 milijuna aktivnih korisnika na 180 tržišta te više od 50 milijuna pjesama u svojoj ponudi Tanja Ivančić Alwaleed bin Talal, princ iz Saudijske Arabije, milijarder i poznati svjetski biznismen koji je prije četiri godine bio i u posjetu Hrvatskoj, ponovno je u formi i ulaže novac u nove međunarodn­e poslovne prilike. Sada je objavio novu investicij­u, i to u francuski streaming servis Deezer vrijednu 267 milijuna američkih dolara. To je njegova prva strana investicij­a nakon što je pušten iz kućnog pritvora u kojem je završio u sklopu vladine borbe protiv korupcije, odnosno plana saudijskog prijestolo­nasljednik­a princa Mohammeda bin Salmana da reformira zemlju i konsolidir­a svoju vlast. U toj opsežnoj akciji uhićeni su deseci poslovnih moćnika, a među njima je bilo 11 prinčeva. Princ Alwaleed bin Talal na slobodi je od siječnja, i to nakon tri mjeseca kućnog pritvora koji je proveo u rijadskom hotelu Ritz-Carlton.

Pritvor u Ritz-Carltonu

Ovaj najbogatij­i čovjek Saudijske Arabije i 61. na Forbesovoj listi bogataša tamo je završio uz ostale saudijske milijarder­e i prinčeve te biznismene. Uz njega je u siječnju na slobodu pušteno još 90 ljudi nakon što su oslobođeni optužbi, dok su drugi slobodu platili novcem, nekretnina­ma ili drugom imovinom. Vlasti su neke i zadržale te će im se i suditi. Kako su prenijeli mediji, saudijske vlasti nadale su se tako prikupiti gotovo 100 milijardi dolara i popuniti državnu blagajnu koja je bila opustošena niskom cijenom nafte i visokim troškovima rata u Jemenu. Je li se princ Alwaleed bin Talal nagodio i koji su uvjeti njegova puštanja iz pritvora, ne zna se, no njegova pozicija, piše Bloomberg, sada je potpuno čista – bez grijeha, krivnje i ikakvih uvjeta. On Alwaleeda bin Talala u francuski glazbeni servis Deezer. tvrdi da je nevin i da je njegovo pritvaranj­e bilo rezultat nesporazum­a. A nedavno je na Twitteru objavio i fotografij­u s prijestolo­nasljednik­om, na kojoj poziraju zagrljeni, kao dokaz dobrih odnosa. U međuvremen­u je investirao i u lokalni nogometni klub. Princ Alwaleed većinski je vlasnik kompanije Kingdom Holding koja je izlistana na burzi u Tadawulu, usto ima i većinsku kontrolu nad medijskom kompanijom Rotana Group, a njegovo bogatstvo procjenjuj­e se na 16,8 milijardi dolara.

Šetnja Makarskom i oružje

Princ je poznat kao veliki investitor te izravno ili neizravno putem svojih kompanija i grupacija posjeduje udjele u Twitteru, Citigroupu, Lyftu te u hotelskom lancu Four Seasons. Kada se radi o Deezeru, princ je u zamjenu za nove udjele u toj francuskoj kompaniji glavnom konkurentu dao ekskluzivn­a prava na audio i videosadrž­aj u vlasništvu Rotane. “U partnerstv­u s Deezerom proširit ćemo doseg i distribuci­ju na nova tržišta poput Bliskog istoka, sjeverne Afrike i druge regije diljem svijeta”, stoji u priopćenju Kingdom Holdinga. Prema tvrdnjama Deezera, taj servis ima 14 milijuna aktivnih korisnika na 180 tržišta te više od 50 milijuna pjesama u svojoj ponudi. Inače, princ Alwaleed bin Talal bio je u neslužbeno­m posjetu Hrvatskoj 2014., tada ga je bivši predsjedni­k Ivom Josipović ugostio na ručku u Makarskoj. Jedna od konkretnij­ih tema bio je i izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

 ??  ?? Princ se 2014., u neslužbeno­m posjetu Hrvatskoj, prošetao Makarskom i Zagrebom
Princ se 2014., u neslužbeno­m posjetu Hrvatskoj, prošetao Makarskom i Zagrebom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia