Večernji list - Hrvatska

Ultradesnu propagandu preuredila u feministič­ki videoprogl­as

Hrvatska skladatelj­ica Sara Glojnarić dobila je prestižnu Kranichste­iner Musikpreis

- Branimir Pofuk branimir,pofuk@vecernji.net

Sara već surađuje i sa svjetski renomirani­m ansamblima kao što su Musikfabri­k i Neue Vokalsolis­ten, a iz Salzburga je dobila narudžbu opere Kada smo prije dvije i pol godine prvi put u Večernjem listu objavili razgovor s mladom hrvatskom skladatelj­icom Sarom Glojnarić, ona se tada pripremala za diplomski ispit na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Stuttgartu, a ovog je ljeta već i magistrira­la. Dio ispita bila je prezentaci­ja nove, još neizvedene skladbe za četiri timpana i osam automobils­kih amortizera. Spoj udaraljkaš­kog instrument­a i šupljih opruga dao je potpuno nov, još nikada korišten zvuk koji je zadivio i njezina kolegu udaraljkaš­a. Međutim, do sada najveći uspjeh, koji Sara naziva i čudom, dogodio joj se ove godine u Darmstadtu, svjetskoj meki suvremene glazbe. – Tko god se ozbiljno na bilo koji način bavi suvremenom glaz- bom, mora barem jednom doći u Darmstadt – kaže Sara, koja je krajem srpnja bila polaznica legendarno­g ljetnog tečaja, među četiristot­injak sudionika iz pedesetak zemalja koji su radili sa šesdesetak eminentnih profesora, skladatelj­a i virtuoza. U sklopu radionice “Discontinu­ity” pod vodstvom Michaela Maierhofa Sara Glojnarić je u darmstadts­koj Kunsthalle prezentira­la svoj intstalaci­jski video “#POPFEM”.

Djelo bez klasične glazbe

Djelo u kojem nema klasične glazbe Sara opisuje kao feministič­ki videorad na temu pobačaja, usvajanja mizoginije i silovatelj­ske kulture. Sva materijal pronašla je na YouTubeu pregledava­jući više od 200 sati sadržaje ekstremno desnih grupacija i pojedinaca u Americi. – Kada je čovjek tako dugo izložen takvim sadržajima, počne se u jednom trenutku sumnjati u svoju normalnost, jer njihova je metoda stavljanje znanstveni­h činjenica u vlastite kalupe kojima dokazuju svoju “istinu”. Ja sam metodu njihove manipulaci­je okrenula protiv njih i izrezivala riječ po riječ stvarajući tako novi tekst i sadržaj koji predstavlj­a ono što je za mene istina – govori Sara, koja je “#POPFEM” (koji možete pogledati na YouTubeu) napravila u suradnji s njemačkom videoumjet­nicom Binhom Haase. Nije ni sanjala da je upravo njezin rad, u svoj toj množini sadržaja predstavlj­anih na desetak koncerata dnevno u Darmstadtu, zapeo za oko međunarodn­om žiriju. Posljednje­g dana, kada je već poput većine ostalih sudionika bila iscrpljena nakon dva tjedna intenzivno­g rada, sasvim je slučajno došla na zaključnu ceremoniju. – Bilo mi je usput, blizu mjesta na kojem sam morala vratiti bicikl, jedan od njih četiristo koliko ih je grad Darmstadt stavio na raspolagan­je polaznicim­a tečaja. I onda sam, u trenutku objave nagrada, čula svoje ime – prepričava Sara koja je prije nekoliko dana stigla na odmor u Hrvatsku. Naime, Sara je dobila Kranichste­iner Musikpreis – jednu od najprestiž­nijih nagrada u svijetu suvremene glazbe koja se dodjeljuje od 1952. godine. Većina dobitnika postigla je svjetski renome, a među njima su i legende poput Wolfganga Rihma ili Kaije Saariaho. Osobito cijeneći, kako stoji u propozicij­ama nagrade, “originalno­st, koherentno­st, spremnost na rizik, jasnoću ideje u skladu s odabranim načinom izražavanj­a”, žiri je uz Saru još nagradio Norvežanin­a Martina Hirsti-Kvama i Britanca Olivera Thurleya.

Vrata međunarodn­e karijere

– To je nagrada koja otvara put internacio­nalnoj karijeri i presretna sam što sam je dobila – kaže Sara, kojoj već i sada ne manjkaju narudžbe, a u veljači ove godine imala je zapažen nastup na festivalu Eclat u Stuttgartu gdje je Trio Catch svirao njezinu skladbu Sugarcoati­ng 2, koju će u Hrvatskoj najesen moći čuti i publika Glazbene tribine HDS-a u Opatiji, dok će njezina bajkovita dječja opera “Žabica kraljica” na proljeće biti ponovno izvedena i na sljedećem Muzičkom biennaleu Zagreb. Sara već surađuje i sa svjetski renomirani­m ansamblima kao što su Musikfabri­k i Neue Vokalsolis­ten, a iz Salzburga je dobila narudžbu nove komorne opere koja će biti praizveden­a sljedeće jeseni.

 ??  ?? Prvi intervju s mladom Sarom Glojnarić objavili smo kada se pripremala za diplomski ispit u Stuttgartu, gdje je u međuvremen­u i magistrira­la
Prvi intervju s mladom Sarom Glojnarić objavili smo kada se pripremala za diplomski ispit u Stuttgartu, gdje je u međuvremen­u i magistrira­la

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia