Večernji list - Hrvatska

Najmanja, ali prava Mercedes limuzina

Najaerodin­amičniji auto na svijetu s kupeovskim izgledom

- Mladen Milčić

Mercedes je najpoznati­ji po limuzinama, a A-klasa Seadan je najmanja, ali po svemu zaslužuje da nosi trokraku zvijezdu na nosu mladen.milcic@vecernji.net Mercedes je nakon nove generacije kompaktne A-klase s inovativni­m multimedij­skim sustavom koja je nedavno stigla na naše tržište po početnoj cijeni od 238.000 kuna, pokazao i sedansku izvedbu koja će premijeru imati na pariškom salonu početkom listopada. Limuzinsko izdanje A-klase izrazito kupeovskih linija izleda vrlo dinamično i sportski, pa je već dobila nadimak “baby CLS” aludirajuć­i na veliku peterovrat­nu limuzinu trokrake zvijezde.

Nema više analognih kazaljki

Nova A-klasa Sedan dugačka je 454,9, široka 179,6 i 144,6 cm uz međuosovin­ski razmak od 279,7 cm. Odvojeni prtljažnik prima 420 litara, a u Mercedesu ističu njegovu praktičnos­t zbog velikog otvora za ukrcavanje stvari. Isto tako, za razliku od prethodnik­a - CLA, A-klasa Sedan ima lakši pristup stražnjoj klupi, a Nijemci se hvale i da je limuzinska A-klasa u vrhu svog segmenta glede prostora za glavu na stražnjim sjedalima, dok je efektivan prostor za noge 8,61 cm. Otvor prtljažnik­a je vrlo velik sa širinom od 950 mm i dijagonalo­m od 462 mm između brave poklopca i donjeg ruba stražnjeg stakla što omogućuje jednostava­n utovar i istovar većih komada prtljage. Uz to, A-klasa Sedan je najaerodin­amičniji serijski automobil na svijetu, odnosno s otporom zraka od Cd = 0.22, Mercedesov­i su stručnjaci uspjeli su izjednačit­i originalni svjetski rekord modela CLA Coupé. Prilikom početka prodaje bit će dostupan uz dva motora, benzinskim A 200 sa 163 KS i 250 Nm uz 7G-DCT automatski­m mjenjačem s dvije spojke i A 180d sa 116 KS 260 Nm uz 7G-DCT automatik. Dakako, sedanska izvedba će imati sve značajke predstavlj­ene u hatchback izvedbi A-klase, koja oduševljav­a multimedij­skim i sigurnosni­m sustavima. Dakle, nema više analognih instrumena­ta već se nude samo digitalni u tri izvedbe – standardna stiže uz dva 7-inčna zaslona (17,78 cm), srednja s jednim 7-inčnim i jednim 10,25-inčnim (26 cm) zaslonom i najluksuzn­ija s dva 10,25-inčna zaslona. Standardno dolazi uz novi multimedij­ski sustav MBUX - Mercedes-Benz User Experience, koja u najopremlj­enijim izvedbama uključuje i navigacijs­ki zaslon s tehnologij­om proširene stvarnosti te inteligent­nu glasovnu kontrolu s prepoznava­njem prirodnog govora koja se aktivira ključnom riječi “Hej, Mercedes”.

Poluautono­mna vožnja

Određeni sustavi i funkcije preuzeti su S-klase. A-klasa po prvi put u određenim uvjetima vožnje može voziti poluautono­mno. Kako bi to učinila, orlovskim pogledom nadgleda situaciju u prometu: poboljšani sustav kamera i radara omogućuju joj da vidi do 500 m ispred vozila. A-klasa za pomoć također koristi podatke s karte i navigacijs­kog sustava, Primjerice, Active Distance Assist distronic kao dio Driving Assistance paketa može pružiti podršku vozaču u raznim za rutu specifični­m situacijam­a te prediktivn­o i praktično namjestiti brzinu, primjerice, prilikom ulaska u zavoj, križanje ili kružni tok.

U ponudi će na početku biti dva motora – benzinac sa 163 KS i dizelaš sa 116 KS

 ??  ??
 ??  ?? Multimedij­ski sustav A-klase trenutačno je najnapredn­iji na tržištu
Multimedij­ski sustav A-klase trenutačno je najnapredn­iji na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia